• SNTR va produce pentru piaţa europeană ţigările ecologice, iar pentru consumatorii autohtoni va lansa noi mărci pe segmentul mediu - superior
Conducerea noilor proprietari ai societăţii "Tutunul Românesc", Consorzio Tabachicoltori San Giustino (CTS), intenţionează să producă în ţara noastră trei tipuri de ţigări ecologice, sub o singură marcă, "Natur". Antoanelo Celestino, vi-cepreşedinte al CTS, ne-a declarat că semnalele pieţei sînt bune: "Atît noi cît şi firmele dis-tribuitoare am efectuat studii care ne încurajează să promo-văm astfel de produse. Vom crea un tip de ţigarete care nu se bazează pe substanţele chimice folosite în mod curent În procesul de producţie vom folosi arome naturale şi tutun cultivat după cerinţele agriculturii ecologice". Po-trivit oficialului CTS, ţigările ecologice vor ajunge în circa trei luni iniţial pe piaţa italienească, urmînd extinderea vînzărilor în Germania şi apoi în restul Europei.
Tutunul ce va intra în componenţa acestor ţigarete va fi produs atît în Italia, cît şi în ţara noastră. Italienii intenţionează să proceseze lunar circa 150 de tone de tutun pentru fabricarea ţigărilor "Natur". Aceste ţigări fac parte din segmentul premium. Tutunul folosit la producerea lor este cu circa 40% mai scump decît cel obţinut prin intermediul tehnologiilor clasice. Costurile cu lansarea noilor produse pe piaţa europeană sînt estimate de către cei de la CTS la 10% din bugetul alocat acestor produse.
• Italienii vor un sfert din piaţa internă
Noii patroni ai SNTR vor să recupereze din cota deţinută mai de mult de producătorul autoh-ton pe piaţa internă. Dacă în prezent SNTR are circa 11% din piaţă, patronii de la CTS spun că într-un an - doi ar putea ajunge la 25%. "Pentru recucerirea pieţei, plănuim lansarea unor noi mărci pentru segmentul mediu -superior, care reprezintă peste 50% din vînzările de profil", afirmă Antoanelo. Patrimoniul învechit al mărcilor de-ţinute de SNTR va fi modificat. Astfel, ţigările destinate segmen-tului inferior vor fi lăsate să "se stingă" în mod natural, pe măsură ce cererea va scădea, CTS nu mai intenţionează să le susţină prin campanii de promovare. Potrivit conducerii com-paniei, în aprilie vor veni echipamentele tehnologice şi vor începe testele de piaţă pentru noile sortimente destinate pieţei interne. Potrivit specialiştilor CTS, producţia de tutun are viitor în ţara noastră, datorită costurilor de producţie mai scăzute cu o treime faţă de Italia. De asemenea, italienii au găsit suprafeţe întinse de terenuri arabile care uşurează aplicarea mecanizării. În ultimii cinci ani CTS a investit circa 2,5 milioane de euro pentru achiziţia de utilaje şi terenuri agricole în vestul ţării. CTS este cel mai vechi producător de tutun din Italia şi a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 25 de milioane de euro.
• ANC a finalizat controlul la SNTR
Ministrul delegat pentru coordonarea activitåÆilor de control, Ionel Blånculescu, a declarat ieri, cå pînå la sfîrşitul acestei såptamîni va fi dat publicitåÆii raportul privind controlul efectuat de cåtre Autoritatea NaÆionala pentru Control (ANC) la Societatea NaÆionalå "Tutunul Românesc" (SNTR). Controlul la SNTR a fost declanşat de ANC la începutul lunii februarie, în scopul verificårii modului în care s-a privatizat SNTR. "Tutunul Românesc" a fost preluat de cåtre consorÆiul "CTS/ Galaxy Energy" contra sumei de 1,6 milioane de dolari la mijlocul lunii ianuarie 2004. Prin contractul încheiat cu Autoritatea pentru Privatizarea ParticipaÆiilor Statului, consorÆiul a devenit proprietarul a 56,4% din acÆiunile SNTR.