Iulian Iancu: Contractul cu "Sterling", o neglijenţă"!

A consemnat Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 16 aprilie 2009

Iulian Iancu: Contractul cu "Sterling", o neglijenţă"!

Deputatul PSD Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, a dezvăluit public hibele contractului de concesiune cu "Sterling", după ce România a reintrat în posesia unei părţi importante a platoului continental al Mării Negre, în urma disputei cu Ucraina, tranşată la Haga. Concesiunile "Sterling" includ şi o parte din teritoriul câştigat la Haga. Iulian Iancu a solicitat încă din iarnă declanşarea unei anchete în acest caz, în care resurse importante de petrol şi gaze au încăput pe mâna unei companii ce nu-şi poate doveni, în opinia domniei sale, capacitatea tehnică şi financiară de a valorifica aceste resurse. Artizanul afacerii este fostul Guvern Tăriceanu, care a acordat drept de exploatare pe final de mandat, dar şi ANRM, care a avizat proiectul. Ieri, deputaţii au aprobat constituirea comisiei parlamentare de anchetă, ocazie cu care Iulian Iancu ne-a acordat un interviu. Principalul scop al comisiei este, susţine domnul Iancu, decizia asupra legalităţii contractului, găsirea vinovaţilor şi modificarea concesiunii astfel încât statul să aibă beneficii reale.

Reporter: Ce obiective are nou-înfiinţata subcomisie pentru anchetarea cazului "Sterling"?

Iulian Iancu: Principalele obiective ale anchetei constau în verificarea oportunităţii modificării legislative cu privire la condiţiile negocierii sau renegocierii acordului petrolier dintre Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi "Sterling", a modului în care statul exercită activitatea de control în concesiunile petroliere şi verificarea impactului economic pe care îl are acest acord asupra veniturilor la bugetul de stat.

Reporter: În timpul anchetei, veţi avea acces total asupra documentelor contractului de concesiune?

Iulian Iancu: Aşa cum bine ştiţi, s-a dispus desecretizarea actului adiţional. Comisia de anchetă va primi concluziile Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale privind modul în care a fost încheiat iniţial contractul de concesiune. De asemenea, vom avea acces la statutul actual al concesiunii după Hotărârea de Guvern de aprobare a Acordului petrolier şi transformarea acestuia din concesiune pentru explorare în exploatare şi producţie. Vom avea acces la toate datele înregistrate la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (n.r. ANRM) până în momentul de faţă.

Reporter: Cum se va derula ancheta?

Iulian Iancu: Comisia îşi va desfăşura activitatea în şedinţe săptămânale, la care vor fi invitaţi reprezentanţi ai ANRM, cât şi orice alte persoane care ne pot furniza informaţii şi date despre modalitatea de încheiere a acestui contract şi care, în consecinţă, ne pot ajuta în stabilirea unor concluzii.

Reporter: După încheierea anchetei, în cazul descoperirii unor nereguli, care va fi următorul pas pe care trebuie să îl facă membrii comisiei?

Iulian Iancu: Suntem obligaţi să informăm imediat instituţiile statului competente să aplice sancţiuni, respectiv Guvernul, şi dacă se impune, Serviciul Român de Informaţii, pentru că există o situaţie clară de document secret cu regim special. De asemenea, va fi informată şi ANRM şi vom supune materialul final aprobării Plenului.

Reporter: Corpul de control al Guvernului a demarat, în iarnă, o anchetă în cazul "Sterling". La scurt timp de la începerea ei, Corpul de control al Guvernului a fost demis de premierul Emil Boc. Nici acum Guvernul nu are un corp de control. Consideraţi că acest lucru afectează mersul anchetei sau va minimaliza rezultatele ei?

Iulian Iancu: Sper să nu stagneze ancheta sau rezolvarea cazului, din acest motiv. După cum aţi observat, lucrurile merg într-o direcţie bună. A fost aprobată înfiinţarea subcomisiei de anchetă, iar premierul Boc cred că va avea un nou corp de control în curând.

Reporter: În opinia dumneavoastră, care credeţi că a fost scopul acestei concesiuni "secrete"?

Iulian Iancu: Din datele pe care le avem, din fericire sau din păcate, se confirmă toate dezvăluirile de până acum. În urma analizei Ordonanţei 101, preşedintele ANRM a precizat că, până în momentul de faţă, "Sterling" nu a obţinut nici măcar autorizaţie de construcţie pentru lucrările desfăşurate, nu are autorizaţiile de mediu la zi şi nu a demonstrat bonitatea financiară, materială şi umană pentru a derula ample activităţi de exploatare, nu are atestat pentru acţiuni petroliere. Cu alte cuvinte, sunt suficiente informaţii până în prezent, care să confirme demersul Comisiei de Industrii de a ancheta acest caz, în care suspectăm că statul este păgubit.

Reporter: Cum a fost posibil ca o firmă fără atestat pentru activităţi petroliere şi fără autorizaţie de mediu să primească dreptul de exploatare a 40% din platforma continentală a Mării Negre?

Iulian Iancu: Se remarcă o "neglijenţă" a reprezentanţilor ANRM, care este instituţia obligată să solicite actele şi documentele necesare în acest caz. Prin urmare, văd că se localizează o "neglijenţă", care ar putea să fie mai mult decât atât, la factorii de decizie din cadrul ANRM, la nivelul directorilor generali şi al fostului preşedinte. Mai departe, este posibil să fie o "neglijenţă" la nivelul reprezentanţilor ministerelor care au avizat ordonanţa care îi dă "Sterling" dreptul de exploatare şi care erau obligate să solicite toate informaţiile înainte de promovarea actului normativ. Sper ca în urma investigaţiilor să ajungem la o concluzie care să elucideze cazul.

Reporter: Sunt vehiculate interese politice şi economice în cazul "Sterling". Cum comentaţi acest lucru?

Iulian Iancu: Nu depistez un interes politic în cazul "Sterling" până în momentul de faţă, poate doar al unui partid politic - PNL, care era la guvernare în momentul promovării contractului. Pot fi interese de natură comercială şi financiară mult mai mari. Dar vom analiza situaţia pentru a ne putea pronunţa la obiect.

Reporter: Cum comentaţi demisia administratorului "Rompetrol Well Services", Nicolae Vidu, acuzat de implicarea în afacerea "Sterling", şi dezminţirile omului de afaceri Dinu Patriciu privind implicarea sa în această afacere?

Iulian Iancu: Implicarea lui Dinu Patriciu în afacere nu este, până acum, dovedită clar. Sunt doar nişte legături şi speculaţii. Noi ne propunem să elucidăm modalitatea în care s-a încheiat contractul cu "Sterling", iar asupra intereselor celor implicaţi rămâne să decidă alte instituţii abilitate.

Reporter: Cum comentaţi decizia fostului premier Călin Popescu Tăriceanu de a vă da în judecată pentru declaraţii calomnioase privind ilegalitatea acordării dreptului de exploatare către "Sterling"?

Iulian Iancu: Cred că a fost o decizie luată ca urmare a momentului electoral din interiorul PNL, când partidul trebuia să îşi aleagă preşedintele. Mediatizarea i-a creat foarte mari prejudicii de imagine. În ceea ce mă priveşte, înţeleg interesul domniei sale de a descărca presiunea media şi, totodată, de a încerca să se concentreze pentru lupta internă a partidului. Evident că eu o iau ca atare şi nu văd o izbândă a domniei sale pe acest culoar. În problema "Sterling", importante sunt condiţiile prin care statul poate să-şi recupereze drepturile din această concesiune.

Reporter: Ce credeţi despre mişcarea "Sterling Resources" de asociere cu "Melrose Resources", prin vinderea unei cote părţi de 67,5% din afacerea exploatării resurselor din Marea Neagră?

Iulian Iancu: Pe mine m-a surprins această decizie atât de rapidă. Ea justifică situaţia financiară precară a companiei, pentru că "Sterling" doreşte să atragă parteneri cu o situaţie financiară bună sau foarte bună în vederea realizării obligaţiilor contractuale. Este surprinzătoare propunerea de asociere, care trebuie aprobată de ANRM, întrucât a intervenit la scurt timp după ce "Sterling" a solicitat încheierea contractului de exploatare, obţinerea acordului petrolier, ca şi când ar fi avut bonitatea necesară. Pentru acordarea dreptului de exploatare este nevoie de dovedirea acestei bonităţi. În cazul asocierii cu Melrose, este esenţială poziţia ANRM, pentru că tranzacţia nu se poate încheia fără acordul său.

Reporter: Când trebuie ANRM să ia o decizie privind această asociere?

Iulian Iancu: În mod normal, Guvernul va trebui să-şi finalizeze mai întâi poziţia faţă de contractul de concesiune, să analizeze modalitatea şi condiţiile în care statul poate câştiga mai mult şi, ulterior, să ia în calcul solicitarea "Sterling" de asociere cu "Melrose".

Reporter: În momentul de faţă, "Sterling" derulează lucrări de explorare şi exploatare pe platoul continental al Mării Negre?

Iulian Iancu: Până în momentul de faţă, compania ar trebui să-şi continue cu succes lucrările, mai ales după decizia favorabilă pentru România, luată la Haga. Compania are o Hotărâre şi o Ordonanţă de Guvern valabile, în care a solicitat să continue lucrările de explorare, să treacă la exploatare, are specificată activitatea pentru un număr de sonde şi ar trebui să lucreze. Nu deţin, deocamdată, informaţii din acest punct de vedere.

Reporter: Ce procentaj îi revenea statului din exploatarea petrolieră, înainte de modificarea legislaţiei?

Iulian Iancu: Statul avea 45% din producţie şi drept de redevenţă. Acum are doar drept de redevenţă. Aici este problema. Cred că trebuie să revenim la statutul iniţial prin care statul să îşi reintre în drepturi.

Reporter: Unde pot fi comercializate gazele şi ţiţeiul din perimetrul concesionat de Sterling? Pot merge în totalitate la export?

Iulian Iancu: Gazele în mod obligatoriu vor fi comercializate în ţară, pentru că sistemul naţional nu permite, în momentul de faţă, exporturi masive din cauza lipsei interconexiunilor. Noi avem nevoie de gaze, nu vrem să exportăm. Resursele vor fi valorificate în ţară. Petrolul ar putea fi exportat, deşi ţara noastră are deficit şi la acest capitol.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Furaciuni de resurse, active si bani publici facute la pavaza "secretului" Ce secret ca s-a facut pe "prostul "contra comision si interes .Sigur ca lucrurile sunt dubioase daca nu se fac cu transparenta

    In opinia mea urmatorul pas nu este sesizarea SRI care nu poate sa ia masuri ,ci,sesizarea DNA ,daca acesta nu s-a autosesizat.

    Este interesanta treaba cu desfiintarea CORPULUI DE CONTROL a PRIMULUI MINISTRU care avea pe agenda de lucru cercetarea acestei afaceri. 

    In cocluzie cercetati baieti ca aveti ce . 

    Asta cercetare nu termopane ,arbitri sau vrajeli din astea.

    Spor la treaba!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb