Iuliu Winkler (UDMR): "Rectificarea bugetară periclitează proiectele de investiţii"

F.A.
Politică / 4 noiembrie 2013

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) consideră că rectificarea bugetară negativă anunţată de Guvern periclitează finanţarea proiectelor de investiţii pentru anii 2014-2015, potrivit unui comunicat de presă.

"Aceasta este cea de-a doua rectificare în sens negativ din acest an, fapt ce arată că avem de-a face cu o proastă planificare a bugetului, precum şi cu o colectare defectuoasă. (...) Este negativ faptul că scad cheltuielile pentru investiţii şi cele pentru cofinanţarea proiectelor din fonduri europene nerambursabile, fapt ce va duce la compromiterea investiţiilor publice în anii 2014 şi 2015. (...) În Parlamentul European, am reuşit să obţinem pentru România încă un an în plus, respectiv 2016, pentru cheltuirea banilor europeni alocaţi prin Cadrul Financiar Multianual 2007-2013, însă, această prelungire de termen trebuie acompaniată de finanţarea corespunzătoare a investiţiilor publice şi de la bugetul de stat", a declarat Iuliu Winkler, luni, la Deva, într-o conferinţă de presă.

În opinia deputatului european, în construcţia bugetului, la capitolul venituri, anumite prevederi, cum ar fi suprataxarea companiilor energetice sau taxa suplimentară pe profitul băncilor, nu au fost bine dimensionate. "Noi, UDMR, am fost şi suntem pentru lărgirea bazei de impozitare, dar acest lucru, în viziunea noastră, nu implică introducerea de noi taxe şi crearea de noi categorii de persoane impozabile, ci o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor prin diminuarea evaziunii fiscale ca urmare a aplicării ferme a legii. (...) De exemplu, din suprataxarea companiilor energetice s-au realizat venituri de doar 20-25% din totalul celor programate. Nici veniturile la buget din taxarea băncilor nu au fost realizate", a spus Winkler, potrivit sursei citate.

În aceeaşi conferinţă de presă, deputatul european a mai vorbit şi despre proiectul de descentralizare propus de Guvern. "Cred că UDMR este singura formaţiune politică din România care şi-a legat destinul politic de descentralizare, aceasta fiind unul dintre obiectivele primordiale ale Uniunii", a afirmat Iuliu Winkler.

El a adăugat că UDMR susţine descentralizarea, dar acest proces trebuie neapărat să fie însoţit de o reală descentralizare a surselor de finanţare. "Mă gândesc acum, de exemplu, la impozitul agricol, care trebuie colectat de către autorităţile locale, dar care trebuie trimis la nivel central. UDMR susţine că acest impozit trebuie să rămână la nivel local, judeţean", a subliniat parlamentarul european, se mai arată în comunicat.

Winkler a mai spus că descentralizarea ar trebui să implice, pe lângă o reorganizare a instituţiilor în teritoriu, angajarea de funcţionari publici competitivi, care să se ocupe de proiecte şi management.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb