IUNIE FINANCIAR BET a testat pragul de 12.000 de puncte

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iulie 2021

BET a testat pragul de 12.000 de puncte

Un an de mandat al lui Nicu Marcu în fruntea ASF ... degeaba Creşteri puternice pentru titlurile SIF1 şi SIF4, în plin scandal legat de deţinerea indirectă a acţiunilor proprii Transport Trade Services a debutat în Piaţa Principală, după aproape trei ani şi jumate de la ultimul IPO de la BVB

Indicele BET, al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a depăşit în premieră pragul de 12.000 de puncte, în data de 28 iunie, dar nu a reuşit să închidă peste acest reper, într-o lună în care majoritatea coşurilor de acţiuni ale bursei noastre au avut creşteri.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 4,49%, la 1.051,87 de puncte, în timp ce indicele BET-TR, ce include şi dividendele plătite de companiile din BET, a urcat cu 5,04%, până la 20.620,64 de puncte, după ce, la jumătatea lunii, coşul de acţiuni a trecut pentru prima data de nivelul de 20.000 de puncte.

Aprecieri pe pieţele internaţionale, sub cele de la BVB

Sunt evoluţii ce au avut la bază îndeosebi factori interni, în condiţiile în care, cu excepţia bursei americane de tehnologie, în marile pieţe internaţionale creşterile au fost mai modeste. În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 0,08%, în timp ce Standard&Poor's 500 a urcat cu 2,22%, iar Nasdaq Composite s-a apreciat cu 5,49%, într-o lună în care inflaţia în urcare puternică a fost în centrul atenţiei investitorilor. Cu toate că vede în continuare creşterea inflaţiei ca fiind tranzitorie, Rezerva Federală şi-a schimbat tonul, recunoscând că are în vedere reducerea cantităţii de active pe care o achiziţionează din piaţă. De asemenea, se aşteaptă să crească rata dobânzii de două ori în 2023, mai devreme decât se preconiza până recent, după cum se arată în ultimul raport de analiză lunară a pieţei publicat de JP Morgan Asset Management.

În Europa, indicele STOXX 600 a urcat cu 1,36%, în iunie, în timp ce DAX30 al bursei din Frankfurth s-a apreciat cu 0,71%, iar FTSE 100, al pieţei londoneze, a crescut cu 0,21%.

Acţiunile MedLife şi-au continuat tendinţa ascendentă

La Bucureşti, indicele BET s-a apreciat cu 3,87%, până la 11.873,03 de puncte, apreciere impulsionată îndeosebi de evoluţii punctuale ale unor companii, şi mai puţin de un aspect definitoriu pentru întreaga piaţă.

Cea mai mare creştere, de 23,25%, a fost marcată de titlurile prestatorului privat de servicii medicale MedLife (M), ce şi-au continuat traiectoria ascendentă conturată clar începând cu a doua parte a anului trecut. Evoluţia apare în condiţiile în care, în a doua parte a lunii iunie a fost adoptată Ordonanţa ce prevede introducerea contribuţiei personale pentru serviciile medicale private, ceea ce probabil va avea efect pozitiv asupra încasărilor companiei. În plus, prestatorul de servicii medicale îşi continuă strategia de dezvoltare prin achiziţii, fiind printre emitenţi mari de creştere de la BVB. Acţiunile M au încheiat luna iunie la preţul de 16,7 lei, ceea ce conferea companiei o capitalizare bursieră de aproape 2,22 miliarde de lei.

Titlurile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast (TRP) s-au apreciat cu 17,15%, până la 0,977 lei, terminând luna în forţă, după adunarea în care s-a votat dividendul trimestrial, în valoare totală de 226,6 milioane de lei. Banii provind din profitul primelor trei luni, de circa 284 milioane de lei, rezultat ce reflectă vânzarea diviziei Steel către Kingspan. Dividendul pe acţiune este de 0,13 lei, care la preţul titlului TRP de la finele lunii, oferea un randament brut de 13,3%.

Creştere de 13,4% pentru titlurile Purcari, ce au încheiat luna la preţul de 32,1 lei

În contextul eliminării treptate a restricţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei, acţiunile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE) au dezvoltat un trend ascendent viguros în acest an, ce a accelerat din a doua parte a lunii aprilie, odată cu propunerea şi ulterior aprobarea efectuării unei majorări de capital din rezerve, ce implică acordarea investitorilor a unei acţiuni gratuite la una deţinută. Luna trecută, titlurile WINE s-au apreciat cu 13,43%, la 32,1 lei, un nou maxim istoric.

Fără un motiv fundamental evident, principalele titluri bancare de la BVB au avut evoluţii diferite luna trecută. Acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce se află într-o fază de consolidare, au încheiat luna la preţul unitar de 2,725 lei, puţin peste cel de la finele lunii mai, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 10,06%, până la 17,5 lei. Pentru bănci se conturează perspectiva acordării de dividende, în condiţiile în care, oficialii BCE au declarat recent că, în absenţa unor evenimente negative, instituţia va elimina recomandarea făcută anul trecut de a nu distribui bani către acţionari.

BET-NG - singurul indice de la BVB ce a încheiat luna iunie în scădere

În sectorul energetic, acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 3,79%, la 0,425 lei, într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent cu scadenţa în septembrie a crescut cu 8,4%.

Titlurile Romgaz (SNG) s-au depreciat cu 2,92%, la 31,55 lei, iar acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 2,61%, până la 280 de lei, în iunie, ambele titluri având data ex-dividend luna trecută. Dar, mai vizibil decât în cazul celor două, acţiunile Conpet (COTE) au coborât în iunie cu 6,75%, la 85,6 lei, declin apărut în primul rând pe seama corcţiei de 7,41% din 7 iunie, data ex-dividend pentru distribuţia de 6,8965 lei/titlu a transportatorului de ţiţei.

În aceste condiţii, indicele BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, a scăzut cu 0,57%, în iunie, la 784,66 puncte, singurul coş de acţiuni de la BVB care a încheiat în declin luna trecută.

Curtea de Appel Bucueşti a anulat amenda de 60.000 lei dată de ASF lui Tudor Ciurezu

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP) a crescut cu 8,79%, până la 52.716,04 puncte, într-o lună în care au ieşit în prim plan aprecierile acţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1), ce au urcat cu 12,3% şi SIF Muntenia (SIF4), care au crescut cu 33,33%.

Foarte probabil, evoluţiile preţurilor celor două titluri nu sunt întâmplătoare, în condiţiile în care SIF1 controlează SIF4 prin SAI Muntenia. Ambele SIF-uri sunt acuzate de anumiţi acţionari că folosesc banii societăţilor pentru achiziţia de acţiuni proprii prin fonduri paravan, care apoi votează dorinţele conducerilor celor SIF-uri, ceea ce contravine legii societăţilor comerciale, după cum se arată într-o solicitare pe care investitorii au trimis-o către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În aceste condiţii, achiziţiile de acţiuni SIF1 şi SIF4 din ultima perioadă sunt făcute probabil de una din cele două tabere, sau de ambele. Deocamdată a ieşit la iveală că SIF Oltenia (SIF5), societate controlată de fapt de SIF Banat-Crişana, a cumpărat acţiuni SIF1, depăşind pragul de deţine de 5%.

Rămânând oarecum în zona SIF-urilor, luna trecută s-a împlinit un an de la instalarea lui Nicu Marcu în fotoliul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu rezultatele cunoscute .... În plus, la începutul anului un angajat al ASF a depus plângere la DNA, acuzând Autoritatea că protejează asiguratorii RCA rău-platnici.

La finele lunii trecute, Curtea de Apel Bucureşti a anulat amenda de 60.000 de lei pe care Autoritatea i-a aplicat-o în vara anului trecut lui Tudor Ciurezu, pe atunci preşedinte al SIF Oltenia, pe motiv că, împreună cu alţi trei membri ai Consiliului de Administraţie al SIF-ului s-au abţinut de la deliberările Consiliului privind solicitările acţionarilor SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, precum şi Certinvest de completare a ordinii de zi, în care se cerea revocarea celor patru. Astfel, punctele nu au putut să fie introduse pe ordinea de zi la AGA de bilanţ a societăţii din Craiova, din data de 28 de aprilie 2020. La solicitarea ziarului BURSA, Autoritatea a transmis că nu comentează deciziile instanţei, dar că va utiliza toate căile legale de contestare a hotărârii primei instanţe.

Acţiunile Bonas Import Export şi Agroland Agribusiness şi-au făcut debutul în Piaţa AeRO

Oferta publică prin care acţionarii Transport Trade Services (TTS) au vândut jumătate din companie s-a încheiat în data de 4 iunie, la preţul de 19,2 lei/titlu, iar la jumătatea lunii titlurile transportatorului de mărfuri pe Dunăre au intrat la tranzacţionare în Piaţa Principală a BVB, după aproape trei ani şi jumate de la ultimul IPO, al Purcari Wineries (WINE). Faţă de preţul de închidere al acţiunii TTS din data de 30 iunie, de 19,95 lei, evaluarea bursieră a companiei se ridica la 598,5 milioane de lei.

Tot luna trecută a demarat oferta pentru acţiunile One United Properties, care s-a încheiat în 2 iulie. Titlurile dezvoltatorului imobiliar vor intra la tranzacţionare în Piaţa Principală a BVB săptămâna viitoare.

În piaţa AeRO au fost listate acţiunile Bonas Import Export (BONA) şi Agroland Agribusiness (AAB). Titlurile Bonas, producător de lactate din Cluj, au venit în piaţă după un plasament privat ce s-a încheiat la preţul unitar de 5 lei şi au încheiat luna la preţul de 4,28 lei. În cazul acţiunilor Agroland Agribusiness, companie ce se ocupă în principal cu vânzarea de input-uri pentru agricultură convenţională şi organică, plasamentul privat s-a încheiat la preţul de 27 lei/titlu. Acţiunile AAB au încheiat luna iunie la preţul de 30,8 lei.

Tot luna trecută, în data a demarat o nouă ofertă de titluri de stat Fidelis, ce se va încheia în data de 13 iulie.

Titlurile OMV Petrom - pe prima poziţie în topul rulajului din luna trecută

Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti a fost de 1.097,1 milioane de lei, în iunie, cu 41,5% sub cea consemnată în mai, de 1.877,3 miliarde lei, conform datelor prezentate în Buletinul Lunar al BVB.

În luna tocmai încheiată, au avut loc 83.852 de tranzacţii cu titluri în Piaţa Principală a BVB, cu 2,8% mai multe decât în mai, prin transferurile din iunie fiind schimbate 486,95 milioane de instrumente financiare, cu 8,1% sub cele transferate în luna anterioară.

Cu tranzacţii în valoare de 93,95 milioane de lei, acţiunile SNP ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii iunie, fiind urmate de acţiunile TLV, care au cumulat tranzacţii de 86,68 milioane de lei. Podiumul este completat de schimburile cu titlurile FP, care s-au ridicat la 67,66 milioane de lei.

La data de 30 iunie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 190,5 miliarde de lei, în scădere cu 0,7% faţă de cea consemnată la finele lunii mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb