IUNIE FINANCIAR Luna iunie în cifre

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 8 iulie 2021

Premierul Florin Cîţu, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, prezintă proiectele din PNRR, pentru care Româ­nia poate atrage 29,2 miliarde de euro de la UE.

Premierul Florin Cîţu, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, prezintă proiectele din PNRR, pentru care Româ­nia poate atrage 29,2 miliarde de euro de la UE.

2 iunie

- Guvernul publică Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Premierul Florin Cîţu, vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, prezintă proiectele din PNRR, pentru care Româ­nia poate atrage 29,2 miliarde de euro de la UE.

- Banca Naţională a României (BNR) anunţă că, la data de 31 mai 2021, rezervele valutare ale ţării noastre se situau la 37.570 milioane de euro, faţă de 38.304 milioane euro la 30 aprilie 2021. Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone, valoarea acesteia fiind de 5.211 milioane euro.

- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,4808, conform BNR.

3 iunie

- Guvernul aprobă ordonanţa de urgenţă prin care este extinsă acordarea indemnizaţiei pentru profesionişti, în valoare de 41,5% din câştigul salarial mediu brut, şi altor persoane, respectiv celor care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgenţă, în baza unor contracte de drepturi de autor şi drepturi conexe.

- Executivul aprobă un memorandum privind politicile publice de digitalizare a României pe următorii zece ani, care vor fi finanţate cu 2,4 miliarde de lei.

- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,0381 lei, conform BNR.

8 iunie

- Banca Mondială estimează că economia României va creşte cu 6% în acest an, faţă de 4,3%, cât prognoza în martie.

- Curtea Constituţională a României (CCR) se pronunţă în privinţa aplicabilităţii obligatorii a recomandărilor Comisiei Europene incluse în rapoartele întocmite în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), decizând că direcţiile trasate prin MCV nu prevalează dreptului intern, nici deciziilor CCR şi Constituţiei.

9 iunie

- Guvernul decide prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

- Guvernul aprobă un proiect de act normativ prin care dispune modificarea OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de Covid-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

10 iunie

- Comisia Europeană le transmite reprezentanţilor României mai multe observaţii critice, pe mai multe componente, la adresa PNRR.

11 iunie

- Preşedintele Klaus Iohannis promulgă proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 246,3162 lei, conform BNR.

12 iunie

- Intră în vigoare măsura prelungirii stării de alertă.

14 iunie

- Preşedintele Klaus Iohannis participă la summit-ul NATO de la Bruxelles, unde liderii statelor membre decid continuarea consolidării politicii alianţei de apărare colectivă în cazul conflictelor cu statele terţe.

- În Parlament este dezbătută o moţiune simplă depusă de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, după întocmirea PNRR.

- Banca Naţională a României informează că, în perioada ianuarie - aprilie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4.710 milioane de euro, comparativ cu 2.274 milioane de euro în intervalul ianuarie - aprilie 2020. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 966 de milioane de euro, balanţa veniturilor secundare şi cea a serviciilor au înregistrat excedente mai mici cu 295 de milioane de euro, respectiv cu 108 milioane de euro, iar balanţa veniturilor primare şi-a transformat excedentul în deficit.

- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,9188 RON, potrivit BNR.

15 iunie

- Moţiunea împotriva lui Cristian Ghinea este respinsă.

- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,5208 lei, potrivit datelor BNR.

16 iunie

- Plenul reunit al Parlamenului decide revocarea doamnei Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului. PSD anunţă că sesizează Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea acestei revocări.

17 iunie

- Legea dării în plată primeşte undă verde de la Curtea Constituţională.

18 iunie

- Preşedintele Klaus Iohannis semnează decretul prin care Bogdan Chiriţoiu este numit într-un nou mandat de preşedinte al Consiliului Concurenţei, pe o perioadă de cinci ani.

22 iunie

- Evergent Investments cumpără 5,11% din acţiunile companiei Agroserv Măriuţa SA, care deţine brandul de produse lactate Lăptăria cu Caimac.

- Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,1431 RON, conform BNR.

- Începe Evaluarea Naţională 2021 pentru elevii de clasa a VIII-a.

23 iunie

- PSD depune moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, care este citită în Parlament.

- Comisia de la Veneţia cere Parlamentului o motivare, respectiv "bazele şi elementele juridice" care au dus la demiterea Avocatului Poporului, Renate Weber.

- BNR anunţă că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii mai 2021, un sold de 505.771,4 milioane de lei, în creştere cu 0,4% (-0,1% în termeni reali) faţă de luna aprilie 2021, iar în raport cu luna mai 2020 s-a majorat cu 13,5% (+9,4 în termeni reali).

24 iunie

- Guvernul decide ca majorarea cu 20% a alocaţiilor copiilor, care trebuia să fie aplicată în 1 iulie, să fie amânată până la 1 ianuarie 2022.

- Guvernul adoptă ordonanţa de urgenţă privind disponibilizările care vor avea loc în sectorul energetic, în următorii ani.

- Executivul decide să introducă noi relaxări ale restricţiilor impuse în contextul pandemiei, începând cu 1 iulie, respectiv să scutească până la finalul anului sectorul HoReCa de plata impozitului.

- Guvernul aprobă mecanismul gradual de implementare a contribuţiei personale suportate de asiguraţi pentru acordarea de servicii medicale în cadrul unor furnizori privaţi aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

25 iunie

- Ministerul de Finanţe anunţă că execuţia bugetului general consolidat în primele cinci luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 26,18 miliarde lei (2,29% din PIB), în scădere faţă de cel de 38,84 miliarde lei (3,68% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020.

28 iunie

- Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) depăşeşte, în premieră, pragul de 12.000 de puncte.

29 iunie

- Parlamentul respinge moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Au fost exprimate 201 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".

- Curtea Constituţională decide că procedura de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului nu respectă dispoziţiile Constituţiei.

- Guvernul stabileşte introducerea în ţara noastră, începând cu 1 iulie, a certificatului digital privind Covid-19.

- Ministerul Economiei lansează schema de ajutor pentru HoReCa.

30 iunie

- Curtea de Apel Bucureşti anulează amenda de 60.000 de lei pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a aplicat-o în vara anului trecut lui Tudor Ciurezu, pe atunci preşedinte al SIF Oltenia, pe motiv că, împreună cu alţi trei membri ai Consiliului de Administraţie al SIF-ului, a făcut în aşa fel încât solicitările SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), precum şi Certinvest, în care se cerea revocarea celor patru, să nu fie introduse pe ordinea de zi la AGA de bilanţ a societăţii din Craiova, din data de 28 de aprilie 2020.

- Euro atinge cursul maxim al lunii, faţă de leu: 4,9267 lei, potrivit cifrelor BNR.

- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 234,1742 lei, potrivit BNR.

- Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 în ţara noastră ajunge la 1.080.792. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 16 persoane sunt reconfirmate pozitiv. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 33.786 de decese, iar 1.045.351 de persoane au fost vindecate. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii iunie, un total de 450 de persoane internate cu Covid-19 în unităţile sanitare de profil, dintre care 73 de pacienţi la ATI. Totodată, 32 de persoane confirmate cu infecţia cu noul coronavirus se aflau în carantină instituţionalizată, iar 18.353 - în carantină la domiciliu. Alte 1.701 persoane erau în izolare la domiciliu şi 773 de persoane în izolare instituţionalizată. Până la 30 iunie, la nivel naţional au fost prelucrate 8.346.449 de teste Covid-19 RT-PCR şi 1.459.483 de teste rapide antigenice.

- Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă, în baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, că, la data respectivă, erau vaccinate 4.725.239 de persoane împotriva coronavirus, din care 194.852 cu prima doză, iar 4.530.387 au primit şi doza de rapel.

- Indicele BET, al celor mai lichide 17 acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a apreciat cu 3,87% în iunie, la 11.873,03 puncte.

- Cea mai mare creştere a lunii a fost consemnată de titlurile MedLife: +23,25%, la 16,7 lei, compania atingând o capitalizare bursieră de aproape 2,22 miliarde de lei.

- Titlurile producătorului de materiale de construcţii TeraPlast s-au apreciat cu 17,15%, la 0,977 lei.

- Acţiunile Purcari Wineries au urcat cu 13,43% în iunie, la 32,1 lei, nivel maxim istoric.

- Indicele bursier BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 8,79% în iunie, la 52.716,04 puncte.

- Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) au urcat cu 12,3%, ale SIF Muntenia (SIF4) - cu 33,33%.

- Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 10,06%, la 17,5 lei.

- Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 4,49%, la 1.051,87 puncte, în timp ce indicele BET-TR, ce include şi dividendele plătite de companiile din BET, a urcat cu 5,04%, la 20.620,64 de puncte.

- În sectorul energetic, acţiunile OMV Petrom au urcat cu 3,79%, la 0,425 lei, titlurile Romgaz s-au depreciat cu 2,92%, la 31,55 lei, iar acţiunile Transgaz - cu 2,61%, la 280 de lei. În aceste condiţii, indicele BET-NG, al sectorului energetic şi utilităţilor, a scăzut cu 0,57% în iunie, la 784,66 puncte.

- Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate în Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti a fost de 1.097,1 milioane de lei în iunie, cu 41,5% sub cea consemnată în mai, de 1.877,3 miliarde lei, conform BVB.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cine crede ca Romania duduie cum spune Catzu, cu siguranta nu a mers recent cu trenul sa vada conditii de India sau Bangladesh in Romania secolului 21, in era digitala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb