IUNIE FINANCIAR Oscilaţii reduse pentru indici, în contrast cu scăderile severe din pieţele vestice

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iulie 2022

Oscilaţii reduse pentru indici, în contrast cu scăderile severe din pieţele vestice

Acţiunile Romgaz şi OMV Petrom au ţinut indicele BET pe linia de plutire Subscrieri totale de 1,44 miliarde lei la ultima ofertă Fidelis, sub cele ale operaţiunii anterioare

Indicii generali ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut oscilaţii reduse luna trecută, în contrast cu scăderile severe din pieţele vestice, în principal datorită evoluţiei producătorilor de energie, fapt reflectat în dinamica indicelui BET-NG, ce a urcat în iunie cu 4,9%, până la 936 de puncte. În plan extern, atitudinea tot mai agresivă a băncilor centrale în lupta cu inflaţia a accentuat temerile investitorilor privind intrarea economiilor în recesiune, eveniment pe care pieţele par deja să-l înglobeze în preţuri.

Scăderi severe pentru pieţele de acţiuni din Statele Unite şi Europa, ce par să includă în preţuri o recesiune economică

În Statele Unite, indicele S&P 500 a coborât în iunie cu 8,4% în iunie, în timp ce Dow Jones s-a depreciat cu 6,7%. Nasdaq Composite, al companiilor de creştere ce activează în domenii intensive în cunoaştere, a avut un recul de 8,7%, "indicele tehnologiei" fiind instalat serios de ceva timp în teritoriul "bear". Scăderile vin în condiţiile în care, ultimul raport al inflaţiei din SUA, pentru luna mai, a indicat o creştere anuală de 8,6%, cea mai mare din decembrie 1981, iar Rezerva Federală a urcat rata dobânzii- cheie cu 75 de puncte de bază şi se preconizează o altă creştere de 50 sau 75 de puncte, în această lună.

De partea noastră a Atlanticului, indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 8,1%, luna trecută, în timp ce DAX 30, al bursei din Frankfurt, a avut un declin de 11,1%. La Londra, FTSE 100 a coborât cu 5,8%. În iunie, inflaţia în zona euro a atins recordul instoric de 8,6%, după o creştere accentuată a preţurilor energiei şi alimentelor, cauzată îndeosebi de problemele din lanţurile de aprovizionare apărute pe fondul războiului din Ucraina. În acest climat, Banca Centrală Europeană a anunţat o primă creştere a dobânzilor în această lună, urmată de o nouă majorare în septembrie, fiind pentru prima dată în ultimul deceniu când banca ridică dobânda de politică monetară.

Dividendele au dus indicele BET-TR în teritoriul pozitiv

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET, ce reflectă dinamica celor mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, a scăzut în iunie cu 1,7%, la 12.294 de puncte, iar cu tot cu dividende principalul coş de acţiuni al pieţei noastre a urcat cu 1%, la 23.305 punc­te, cât este randamentul indicelui BET-TR. (vezi graficul)

Acţiunile Romgaz (SNG) au avut de departe cea mai bună evoluţie din indice, luna trecută titlurile producătorului de gaze naturale bifând un avans de 12%, la 50,5 lei, după ce atinsese un nou record istoric de 51,7 lei. Evoluţia apare în condiţiile în care, zilele de la finalul lunii au fost printre ultimele în care se mai puteau cumpăra acţiuni SNG pentru a beneficia de dividendele alocate de companie, cu un randament net de circa 7%. De asemenea, Romgaz beneficiază din plin de preţurile mari ale gazelor, situaţie ce tinde să se perpetueze în condiţiile în care Europa vrea să renunţe cât mai mult posibil la importurile din Rusia, ceea ce limitează cel puţin temporar oferta.

Într-o lună în care preţul petrolului a scăzut, acţiunile OMV Petrom au urcat cu 5%, până la 0,4511. Evoluţia vine în condiţiile în care, se întrevede acordarea unui nou dividend, cu randament de aproape 10% în momentul anunţului propunerii. Compania urmează să îşi majoreze capitalului prin aportul cu terenurile statului (ce au fost evaluate la 120 milioane de lei) conform prevederilor din contractul de privatizare, restul acţionarilor având posibilitatea să subscrie în baza drepturilor de preferinţă, la un preţ egal cu valoarea nominală a acţiunii, de 0,1 lei.

Tot la capitolul creşteri, acţiunile Sphera Franchise Group (SFG) au urcat cu 3,4%, luna trecută, la 13,85 lei, în timp ce titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 1,5%, până la 8,71 lei.

Scădere de 11,9% pentru acţiunile Banca Transilvania, în condiţiile înregistrării corecţiei ex-dividend

Băncile au avut evoluţii oarecum diferite, în condiţiile în care pentru Banca Transilvania (TLV) a fost înregistrată corecţia ex-dividend aferentă dividendului cu un randament de circa 5%. Instituţia de credit, ale cărei acţiuni au coborât luna trecută cu 11,9%, la 2,23 lei, urmează să opereze o majorare de capital cu alocare de acţiuni gratuite, în raport de 12 la 100.

Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) au avut o scădere de numai 0,87%, în iunie, dar de la începutul lui februarie s-au înscris pe un trend descendent cu pantă abruptă, ce include şi două date ex-dividend, inclusiv pentru o alocare din rezultatele anilor 2019 şi 2020, când instituţia de credit s-a supus interdicţie Băncii Centrale Europene de a nu distribui bani acţionarilor. În general, pentru bănci se conturează perspective mai puţin bune decât cele ale producătorilor de energie, în condiţiile în care o eventuală intrare în recesiune le va eroda profitabilitatea.

Alături de Banca Transilvania, în indicele BET scăderi de peste 10% ale preţurilor acţiunilor în luna iunie au avut titlurile TeraPlast (TRP), ce s-au depreciat cu 10,53%, până la 0,68 de lei şi cele ale Aquila (AQ), care au coborât cu 10,44%, la 0,686 lei. Acţiunile producătorului de materiale de construcţii s-au înscris pe un trend descendent încă de la finele anului trecut, când tot mai mulţi investitori au început să marcheze din profit, iar în rezultatele financiare ale companiei a început să se simtă reducerea marjelor.

Tot în iunie, acţiunile One United Properties (ONE) s-au depreciat cu 6,24%, cele ale Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 4,31%, în timp ce titlurile Transelectrica (TEL) au coborât cu 3,7%.

Discount-uri de tranzacţionare între 62,5% pentru Transilvania Investments şi 52% în cazul Evergent Investments

Indicele BET-FI, al SIF-urilor şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat în luna iunie cu 1,39%, la 54.405 puncte, creştere susţinută în primul rând de dinamica acţiunilor SIF Muntenia (SIF4). Titlurile societăţii de investiţii financiare au urcat cu 20,2%, la 1,4 lei, într-un cotext marcat de anunţarea unei oferte publice pentru răscumpărarea a 3% din societate. Dar, preţul acţiunii şi-a început creşterea înainte ca SIF-ul să anunţe depunerea documentaţiei la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ceea ce, conform unui articol publicat în ziarul BURSA, a stârnit indignarea mai mulor investitori în mediul online, care suspectau tranzacţii bazate pe informaţii privilegiate (https://www.bursa.ro/asf-a-legalizat-tranzactiile-bazate-pe-informatii-privilegiate-60639648)..

La polul opus, acţiunile Transilvania Investments (TRANSI) au scăzut cu 14,29%, în iunie, până la 0,24 de lei, fără vreun motiv fundamental evident. De altfel, titlurile TRANSI se află pe un trend descendent aproape fără raliuri, ceea ce sugerează vânzări constante ale unuia sau mai multor instituţionali.

La finele lunii, discount-urile de tranzacţionare dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) se situau între 62,5% pentru Transilvania Investments şi 52% în cazul Evergent Investments, în timp ce pentru titlurile FP, diferenţa relativă dintre preţ şi VUAN era de 20,32%.

Capitalizare de 193,1 miliarde de lei pentru companiile listate pe Segmentul Principal al BVB, cu puţin mai mare faţă de cea din luna mai

Ultima ofertă de titluri de stat Fidelis, ce a inclus patru emisiuni, două în lei şi două în euro, a cumulat subscrieri totale de 1,44 miliarde de lei, sub cele ale operaţiunii anterioare. Titlurile în lei au scadenţe de un an şi trei ani cu dobânzi anuale de 7,2% şi 7,8%. Cele în euro au scadenţe de un an şi doi ani, cu dobânzi de 1,4%, respectiv 2,3%.

În luna recent încheiată, valoarea medie zilnică a transferurilor cu acţiuni listate în Piaţa Reglementată s-a ridicat la 63,31 milioane de lei, cu dublă faţă de cea din mai, după cum se arată în Buletinul Lunar al BVB.

Cu tranzacţii de 655,9 milioane de lei, titlurile FP, ce au încheiat o ofertă în iunie, ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii trecute, fiind urmate de acţiunile TLV, care au cumulat transferuri de 135,7 milioane de lei.

Podiumul este completat de schimburile cu titlurile SNP, care s-au ridicat la circa 108,9 milioane de lei.

La finele lunii trecute, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 193,11 miliarde de lei, cu puţin mai mare faţă de cea consemnată la finele lunii mai.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Unde ati ascuns comentariul despre smecheria reducerii valorii actiunilor TLV

    De fapt au scăzut brusc valoarea acțiunii, 11.07.valoare 2.32, iar pe 12.07 actiunea avea valoarea de 2.07 lri. Șmecheria !!!!!!, pe 14.07 distribuie acțiuni gratuite, actionarii se vor alege cu praful de pe toba. Exact snemaria din comerț cand, urcă înainte cu ocazia na pretul si spoi il scad !!! cica promotional. Smenarie cu acordul ASF !!!!!!!!!.

    1. Asa a fost in fiecare an, pentru ca disperatii ca tine vindeau repede tot, la orice pret, "sa-si marcheze" profitul! Daca mai asteptai un pic iarasi cresteau (valabil pentru ultimii ani). Anul acesta, vom vedea cum va fi, e unul mai special.

    Intrebarea mare este alta, cei care conduc ASF și sprijină mișmașurile pr BVB,; nde si cat de grase au conturile in paradisurile fiscale, fara a putea fi controlate ???.

    1 USD = 1 EUR

    Sa ne explice Ban.cher-ul cata acuratete a avut cand propovaduia in septembre anu' trecut LESINUL DOLARULUI!

    Iti amintesti: "p.s. pe timp scurt confirm cu aceasta ocazie ca a inceput LESINUL DOLARULUI DE CARE AMINTEAM ACUM 1-2 LUNI !!!! Enjoy the ride! " (mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.09.2021, 10:23)  

    1. Il asteptam cu totii cu scuze pentru distribuirea de informatii false!!! Este o vorba in Ardeal, el "tace ca cac.tul in iarba"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb