În urma atacului Hamas, armata israeliană a fost nevoită să asedieze Gaza şi din asta au rezultat mii de victime în rândul palestinienilor, marea lor majoritate civili, şi sute de mii de oameni dislocaţi.
În cealaltă parte de lume, Rusia a invadat Ucraina fără nicio provocare reală şi fără avertisment, ba chiar minţind că nu o face chiar atunci când o face; au murit până acum peste 100.000 de militari din ambele tabere, ruşi şi ucraineni, şi zeci de mii de civili ucraineni şi milioane de ucraineni au fost dislocaţi.
Să declari Hamas drept "grupare teroristă", (deşi conduce un teritoriu), este verosimil.
Să declari un stat mare, ca Rusia sau ca Iranul, drept stat terorist este mai complicat, în primul rând pentru că, neavând nicio consecinţă, s-ar bagateriza termenul de "terorist".
Gruparea Wagner de mercenari ruşi a fost declarată teroristă în Marea Britanie, la jumătatea lunii septembrie.
Întunericul grupării Wagner are în spate bezna statului rus, a cărui ipocrizie îi permite să susţină că nu este responsabil de actele mercenarilor.
Tot aşa, întunericul Hamas şi Hezbollah nu ar reprezenta o ameninţare reală pentru nimeni dacă n-ar avea în spate un colos de beznă militară şi financiară, pe numele său Iran, unde politicienii vehiculează ideea că statul Israel trebuie să fie desfiinţat.
Aceste entităţi relativ mici - Hamas şi Wagner - care răspândesc teroare şi instabilitate în diferite părţi ale lumii au două state care le sprijină financiar, militar şi logistic - Iran şi Rusia -, state care nu au fost declarate teroriste.
Dar de acolo curge noaptea "acoperind pământul c-o mare de-ntuneric".
Occidentul este neputincios în contracararea acestor două state care, fie direct, fie prin interpuşi, terorizează lumea.
Pentru că în ciuda tuturor sancţiunilor impuse de ceea ce este numit (abuziv, totuşi) "lumea civilizată", Rusia şi Iran nu au nicio problemă să facă rost de bani şi de tehnologie ca să-şi continue domnia terorii.
Şi aici răsare China.
Fără China, nici ruşii şi nici iranienii nu ar fi putut atinge eficienţa în teroare, pentru că nu ar fi avut bani şi tehnologie.
China nu a apărut ca să dispară.
China este într-o continuă expansiune şi va continua să facă afaceri cu toate ţările care se opun democraţiei.
Pentru China, democraţia este o monedă de schimb în drumul său spre hegemonia globală.
China îşi doreşte supremaţia mondială sau, oricum, râvneşte la o statură internaţională echivalentă Statelor Unite ale Americii şi îşi urmăreşte scopul de-a lungul cincinalelor, cu perseverenţă proverbială.
Profitând de criza financiară mondială, în 2015, China a solicitat la FMI ca yuanul să fie adăugat la coşul DST.
În pofida criticilor americane, FMI a inclus yuanul în coşul valutar al DST, în 2016, recunoscând creşterea importanţei economice a Chinei la nivel global.
În acelaşi an, China a impulsionat constituirea Băncii Asiatice de Investiţii pentru Infrastructură (AIIB), considerată de mulţi analişti ca o alternativă la Banca Mondială.
Sediul AIIB este la Beijing.
Sediul Băncii Mondiale este la Washington.
În cazul lor, geografia este simbolică, definind părţile aflate în rivalitate.
La fel şi participarea.
Astăzi, AIIB numără 47 de ţări membre, dintre care lipsesc SUA.
Nici România nu a aderat la AIIB.
În schimb, din Europa au aderat ţările cu personalitate - Austria, Cipru, Franţa, Germania, Italia, Luxembourg, Ţările de Jos şi Marea Britanie.
Banca Mondială are de patru ori mai multe state membre, cu România, desigur, dar incluzând şi China, Rusia, Ucraina, Iranul, Israelul, ba, în mod limitat, chiar şi autoritatea palestiniană primeşte asistenţă.
Alinierea internaţională în spatele SUA sau în spatele Chinei este relativă, dar opoziţia dintre SUA şi China este indubitabilă: SUA face eforturi să perpetueze actuala ierarhie de putere mondială, China se străduieşte să o întoarcă în favoarea sa.
La jumătatea lunii trecute, în China a avut loc a treia ediţie a Forumului pentru Cooperare Internaţională "Belt and Road", unde au participat 130 de ţări, atrase de giganticul proiect de conectare a continentelor promovat de China:
1. Centura Economică a Drumului Mătăsii (Belt): o reţea de coridoare economice terestre care leagă China de Europa prin Asia Centrală şi Rusia - căi ferate, autostrăzi şi conducte.
2. Drumul Maritim al Mătăsii (Road): construcţia de porturi şi facilităţi maritime pentru conexiunile maritime între China, Asia de Sud, Orientul Mijlociu, Europa şi Africa.
În timp ce preşedintele chinez Xi Jinping prezida această reuniune mondială entuziastă, spunând că beneficiile şi oportunităţile oferite de cooperarea Belt and Road sunt destinate întregii lumi, prin contrast, preşedintele american eşua în Israel să găsească o soluţie situaţiei microscopice de acolo.
Xi leagă continente, Joe nu poate dezlega nici şireturile de la pantofi.
El se împiedică de o pietricică sau cade pe scara avionului.
Democraţia occidentală mai mult se face gramadă pe jos.
Am intrat într-o nouă epocă în care marile puteri, care se abţin de la o confruntare directă, îşi măsoară puterile prin interpuşi.
Proxy.
Iar "marile puteri" nu mai sunt America şi Uniunea Sovietică, ci America şi China.
Ce a rămas din Uniunea Sovietică, adică Rusia, acum a coborât la nivelul unei amărâte unelte a Chinei, fără să-şi dea seama, sau fără să mai poată obiecta.
Răsturnarea ierarhiilor are loc sîngeros, dar legătura acestui proces cu crimele din Israel şi Ucraina este greu de urmărit, dacă nu suntem sensibili la creşterea şi descreşterea procesului de globalizare, la schimbarea hegemoniilor, tot deodată cu înglodarea mondială în datorii, după modelul economic al investiţiilor pe credit care pare să-şi fi dat duhul.
Strălucirea proiectului de conectare dintre Asia, Europa şi Africa ce legătură poate avea cu noaptea care s-a aşternut peste Ucraina şi Israel?
Chinezii spun有光就有影 (yǒu guāng jiù yǒu yǐng).
Acolo este bezna, de unde vine lumina.
Sau ceva de genul ăsta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 02:46)
Articol de exceptie!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 07:58)
EXista suficient loc pe lumea asta pentru o competitie economica civilizata, pentru crestere economica reala si pentru prosperitate. Din pacate, exista cateva state conduse de persoane care nu urmaresc prosperitatea poporului lor ci urmaresc sa se mentina la putere prin atacarea ordinii de drept mondiale si prin spectacole propagandistice in acest sens.
Exista enorm de multe probleme istorice nerezolvate pe lumea asta, dar Ordinea de drept afirma ca aceste probleme se rezolva printr-o negociere politicoasa sau, daca nu este posibil inca, lasam timpul sa treaca si sa vindece rani istorice oribile.
Asa cum profesorul Naumescu spunea intr-un articol recent, China inca Nu s-a pozitionat ferm in centrul Axei Raului. China are o pozitie ambigua in acest moment. Pe de o parte membrii Biroului Central al Partidului Comunist doresc prosperitatea poporului chinez. Pe de alta parte, ei doresc cu ardoare sa-si pastreze privilegiile si controlul asupra societatii.
Occidentul colectiv trebuie sa trateze cu respect China si sa-i arate ca nu are decat de castigat din pastrarea Ordinii de drept mondiale. Orice atacuri verbale nesimtite, in genul celor facute de Trump, sunt preluate si amplicate de propaganda de stat si starnesc ura si animozitate in societatea chineza.
In acelasi timp, Vestul trebuie sa ia masuri sa se protejeze. Din pacate, presedintele Xi vorbeste mai mult despre armata decat despre prosperitate. Aceste masuri economice sunt dureroase pentru ambele parti, dar nu cred ca exista alta cale. Intr-un mod cat se poate de politicos, Occidentul trebuie sa-si limiteze dependenta de China.
Pietele financiare, care sunt si cele mai sensibile si reactive la amenintari militariste si politienesti, au inceput deja sa penalizeze China. Capitalul strain paraseste China cu o asemenea viteza incat presedintele Xi a ajuns zilele trecute sa faca prima lui vizita la Banca Centrala a Chinei. Investitiile straine in China au inceput deja scada.
In concluzie, este greu de spus ce surprize ne asteapta din partea Chinei, dar noi toti speram la o abordare constructiva din partea presedintelui Xi. Noi speram ca spectacolele militariste din Marea Chinei de Sud sa inceteze. Noi speram intr-o apropiere frateasca intre China si Taiwan, asa cum s-a si intamplat incepand cu epoca lui Deng Xiaoping.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 10:43)
Este mai mult decat o competitie economica! Este confictul intre 2 sisteme: unul liber, occidental, in care oamenii au libertatea sa spuna ceea ce gandesc si sa faca tot ce doresc atat timp cat nu aduc prejudicii altora si altul dictatorial, subjugat, in care o mana de oameni (sau o familie, cum este cazul in Coreea de Nord) dicteaza propriului popor cum trebuie sa gandeasca, ce trebuie sa faca, ce sa manace si sa bea, cand si cum sa se bucure si sa apaude, cum sa se imbrace si daca cere dictatorul, sa mearga chiar si la razboi, in numele unei ideologii, sau al religiei, sau pentru ca dictatorul pur si simplu a stabilit un dusman al natiunii. O lume in care omul este proprietatea dictatorului.
De ce occidentul este dusmanul dictatorului (si nu invers, decat eventual ca o reactie de conservare)? Pentru ca internetul si deschiderea occidentului catre forta de munca de pe alte continente a adus popoarelor subjugate informatia, iar informatia respectiva le-a aratat ca se poate trai bine si liber pe planeta asta si in consecinta popoarele respective vor dori si ele libertate si bunastare, ceea ce presupune eliberarea de sclavia impusa de dictator.
Situatia aceasta ii ingrozeste pe dictatori si de aceea occidentul (din care acum facem si noi parte, in ciuda caraghiosilor care sustin altceva) este declarat dusmanul poporului (cand, de fapt este un risc numai la adresa dictatorului si a regimului lui).
Razboiul este pornit de dictatori si va exista atat timp cat lumea va avea dictatori (pentru ca libertatea si bunastarea lumii libere sunt cei mai mari dusmani ai dictatorului). Popoarele din tarile occidentale nu aspira la saracia si zombificarea dictaturilor, ca sa constituie un pericol pentru propriile regimuri democratice si astfel dictaturile sa fie declarate pericol, pe cand reciproca este valabila.
Lupta pentru hegemonia economica?
Sa fim seriosi! Pana la criza din 2008 Europa avea PIB-ul mai mare decat al americanilor si nu am vazut niciun conflict intre ele, dincolo de limitele decentei.
NU economia este problema primordiala, pentru ca este destul loc economic pentru toti pe planeta asta. Teama dictatorilor de ca vor pierde controlul propriilor popoare este adevarata problema (care are drept urmare considerarea occidentului ca fiind dusman si implicit actiuni pentru demonizarea si slabirea lui) , iar ca o consecinta la agresiunea regimurilor dictatoriale este teama occidentului ca dictaturile vor deveni suficient de puternice militar la un moment dat, pentru a impune dictaturile si in tarile nealiniate (cum se intampla acum in Africa), in tarile aflate in curs de democratizare (Ucraina, Moldova) si apoi chiar in tarile occidentale, democratice, atunci cand vor avea puterea necesara.
Ceea ce face acum SUA (cu sprijinul aliatilor occidentali) este calea corecta pentru a ne proteja libertatea si bunastarea. Nu putem tolera la infinit agresiunile regimurilor dictatoriale (manifestate pe diverse cai, de la atacuri cibernetice si furturi masive de tehnologii occidentale, pana la ingerinte in alegeri centrale si chiar razboaie). Este cineva aici care vrea sa traiasca precum rusul, iranianul, nord-coreeanul sau chinezul de rand (pentru ca asa va arata o lume condusa de ei)? Poate sa mearga acolo, ca nu il opreste nimeni, dar sa nu aiba pretentia sa imi aduca dictatura lor aici.
Pe scurt, haideti sa nu mai fim caraghiosi si sa realizam totusi ca oricat de imperfect este sistemul occidental si democratia (care poate ca uneori merge cu libertatile prea departe, dar asta este democratia pana la urma), de care se tot plang unii, alternativa este infinit mai daunatoare fiintei si existentei umane, iar SUA, aliatii si Israelul face ceea ce se impune, adica REACTIONEAZA la agresiune. Este cineva dispus sa ia palme si pumni constant fara sa reactioneze, sau sa intervina vecinul in deciziile familiei, sau sa ii fure rezultatele muncii, sau sa aiba familia ucisa sau rapita, fara sa reactioneze?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 10:49)
Tu cu cine te contrazici?
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 11:00)
da e un conflict intre 2 sisteme. dictatorii si democratiile.
pn acum in istorie nici o tara n-a reusit "centralizat", cu indicatii pretioase sa depaseasca democratia. exemplu simplu, germania de vest vs germania de est.
ma gandesc ca nici de acum inainte nu vor reusi.
bine, china s-a ridicat extrem de mult tocmai pt ca au copiat o parte din capitalism, ai voie sa ai firma, proprietati, actiuni, etc. dar acum incep sa strice ce functiona chiar bine. si pun placa cu patriotismul, taiwan, hong kong. cam ca rusii, cand nu merge economia pun placa patriotica cu mama Rusia si invadeaza cate un vecin.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 12:58)
"Lume libera occidentala unde spui ce gandesti", cred ca de mult nu ai fost în Germania, unde te ia politia dacă critici politica guvernului sau pe politicienii de la putere, chiar și pe internet,
ar trebui sa fim mai echilibrați în a da verdicte și concluzii, despre civilizații pe care, nici nu cunoaștem și nici nu intelegem
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 14:04)
da, esti mai liber sa critici guvernul in china sau ruzia. lasa-ne
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 14:37)
Politica si economia mondiala,nu este "fotbal",
daca gandesti si actionezi ca fan "ultras",
este total neproductiv pe termen lung
2. Ce spune un vestit Comic german
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.11.2023, 08:50)
Parintii care sunt constienti trebuie sa Si dea copiii la Meditatii de limba chineza pentru a intelege sa ia meniul cand vor avea joburi de chelneiri. Nu Mai departe de inceputul mileniului chinezii erau persiflati la salonul Auto DIN Frankfurt cand fotografiau masinile pentru a le copia Mai intai caroseria Si apoi componentele. Acum sunt in privinta electrificarii cu un deceniu inaintea europenilor. In plus ajutorul dat Chinei de America prin marirea volumului tranzactiilor petroliere rusesti face sa amplifice sprintul chinezesc. Demonstratiile din Israel impotriva neconstitutionalitatii unor propuneri legislative si dorinta Ucrainei de eradicare a coruptigei prin transbordarea fictivului in real cu ajutorul artel transforma productia teatrala prin inversarea functie actorului cu a Personajului interpretat. Asa cum Reagan a impulsionat Liberalismus economic vom avea avatari Care vor conduce dezbaterea publica
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 09:17)
de ieri ma pregatesc sa citesc art lui Make pe acest subiect sensibil pentru el , cel al noului razboi din Gaza .oricat ai fi , tot te incearca o anumita doza de subiectivism , dar asteptarile mi-au fost depasite . pe scurt evreilor le-ar sta mult mai bine cu Mke in frunte , decat cu netanyahu , vb f serios , fara urma de ironie . perfect abordat si cealalt , SUA , China .
3.1. Pacat de buna intentie! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 13.11.2023, 09:39)
Cind afirmi ca "acest subiect" ar fi fiind "sensibil pentru mine", nu cred ca te referi la subiectul articolului care este precizat inca din titlu. ci la razboiul din Israel, pe motivul inteligent ca, fiind evreu, as avea, chipurile, "o anumita doza de subiectivism" si mi-ar sta bine in locul lui Netanyahu.
Stimabile, dupa 73 de ani traiti in Romania si 33 de ani de jurnalism romanesc, da-mi te rog voie si mie sa ma consider cel putin la fel de roman ca si tine, un drept pe care il am din nastere.
Doza de subiectivism iti apartine (ca si limitarea) - nu poti judeca un text decit raportindu-te la originea etnica a numelui autorului.
Inteleg ca ai fi vrut sa scrii un comentariu magulitor. Pacat de buna intentie!
3.2. Subiectivitatea este ambasadorul slabiciunii (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.11.2023, 12:25)
si prima reactie Este aceea de a cataloga tabara in care se afla auutorul unui opinii. Ideea ca cineva poate emite o opinie de Tip arbitru Este mereu incoltita de samburele incertitudinii ca acel fifty fifty al balansului juridic VA Fi dereglat. De ce oare aparitia Editoriala a lui Make a reusit sa dainuie unui peisaj mediatic asemanator unui ecran cromatic de inalta rezolutie unde poate Fi gasit orice reprezentant al spectrului? De ce titlurile gazetei Bursa sunt rasfoite de cele mai prestigioase publicatii Si apoi sunt "adaptate" subiectelior la nivel regional? De ce articolele DIN acest ziar ajung la Comisia Europeana sa decelereze Initiative legislative bazate pe patos revolutionär Si rapoarte Peer to Peer incorecte?Raspunsul pe Care il pot oferi este acela prin Care am descoperit Si cum se poate ajunge la acest nivel Si anume integritate.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 12:53)
Analiza de excepție ! Felicitări autorulu!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 12:53)
The Project of the Universal Declaration of Peace
Preamble:
Considering the collective aspiration of humanity to promote a world free fr om the effects of war, based on principles of peace, justice, and mutual respect.
Recognizing the fundamental importance of upholding and promoting peace as an inalienable right of every individual and a common responsibility of all of humanity.
Ackn owledging the imperative of eradicating the root causes of conflicts and recognizing the intrinsic value of peace as a universal good for present and future generations.
Article 1 - Fundamental Duty:
Peace is an irrefutable and universal good, the maintenance of which is the sacred duty of all inhabitants of the planet, both present and future, as well as of any institutional entity serving their interests, including sovereign states.
Article 2 - Defense and Promotion of Peace:
All entities, whether nations, institutions,o rindividuals, have an obligation to defend, develop, and promote peace through all available means, covering economic, political, cultural, educational, and other initiatives.
Article 3 - The Indivisible Nature of World Peace:
World peace is indivisible, constituting an essential collective good inherent to humanity. It transcends borders, ideologies, and individual interests.
Article 4 - Prohibition of Conflictual Actions:
Under no circumstanceso rpretext, including competitions, differences in religion, culture, economy,o rpolitical ideologies, shall the use of force, coercion,o roppression be justified.
Article 5 - Responsibility and Sanctions:
Any deliberate actiono rplan that undermines, threatens,o rviolates peace, regardless of its natureo rscope, constitutes a crime against humanity. Such actions shall be subject to legal sanctions according to established international law.
Article 6 - Precedence and Legal Value:
Upon ratification, this Declaration shall take precedence in constitutional matters, and all provisions shall be immediately actionable in the designated legal bodies responsible for addressing issues related to the breach of peace.
Conclusion:
This Declaration confirms the commitment of the signatories to protect and promote peace, resulting in a steadfast dedication to the legal and moral imperative of maintaining a peaceful world.
Adopted on this day, in pursuit of lasting peace for all of humanity.
Le Projet de la Déclaration Universelle de la Paix
Préambule :
Considérant l'aspiration collective de l'humanité à promouvoir un monde dépourvu des effets de la guerre, fondé sur les principes de paix, de justice et de respect mutuel.
Reconnaissant l'importance fondamentale de défendre et de promouvoir la paix en tant que droit inaliénable de chaque individu et responsabilité commune de toute l'humanité.
Conscient de l'impératif d'éradiquer les causes profondes des conflits et reconnaissant la valeur intrinsèque de la paix en tant que bien universel pour les générations présentes et futures.
Article 1 - Devoir Fondamental :
La paix est un bien incontestable et universel, dont le maintien est le devoir sacré de tous les habitants de la planète, qu'ils soient présents ou futurs, ainsi que de toute entité institutionnelle servant leurs intérêts, y compris les États souverains.
Article 2 - Défense et Promotion de la Paix :
Toutes les entités, qu'il s'agisse de nations, d'institutions ou d'individus, ont l'obligation de défendre, de développer et de promouvoir la paix par tous les moyens disponibles, couvrant les initiatives économiques, politiques, culturelles, éducatives et autres.
Article 3 - Le Caractère Indivisible de la Paix Mondiale :
La paix mondiale est indivisible, constituant un bien collectif essentiel inhérent à l'humanité. Elle transcende les frontières, les idéologies et les intérêts individuels.
Article 4 - Interdiction des Actions Conflictuelles :
En aucune circonstance ou prétexte, y compris les compétitions, les différences religieuses, culturelles, économiques ou les idéologies politiques, l'utilisation de la force, de la contrainte ou de l'oppression ne sera justifiée.
Article 5 - Responsabilité et Sanctions :
Toute action délibérée ou tout plan visant à miner, menacer ou violer la paix, quelle que soit sa nature ou son ampleur, constitue un crime contre l'humanité. De telles actions seront soumises à des sanctions légales conformément au droit international établi.
Article 6 - Prééminence et Valeur Juridique :
Dès sa ratification, cette Déclaration aura la prééminence en matière constitutionnelle, et toutes les dispositions seront immédiatement applicables dans les organes juridiques désignés pour traiter des questions liées à la violation de la paix.
Conclusion :
Cette Déclaration confirme l'engagement des signataires à protéger et à promouvoir la paix, entraînant une détermination inébranlable envers l'impératif légal et moral de maintenir un monde en paix.
Adoptée en ce jour, dans la quête d'une paix durable pour toute l'humanité.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 13:09)
Preambul:
Având în vedere aspirația colectivă a umanității de a promova o lume liberă de efectele războiului, întemeiată pe principii de pace, justiție și respect reciproc.
Recunoscând importanța fundamentală a susținerii și promovării păcii ca un drept inalienabil al fiecărui individ și o responsabilitate comună a întregii omeniri.
Conștientizând imperativul eradicării cauzelor profunde ale conflictelor și recunoscând valoarea intrinsecă a păcii ca un bun universal pentru generațiile prezente și viitoare.
Articolul 1 - Datoria Fundamentală:
Pacea este un bun irefutabil și universal, a cărui menținere este datoria sacră a tuturor locuitorilor planetei, atât prezenți, cât și viitori, precum și a oricărei entități instituționale care le servește interesele, inclusiv statele suverane.
Articolul 2 - Apărarea și Promovarea Păcii:
Toate entitățile, fie ele națiuni, instituții sau indivizi, au obligația de a apăra, dezvolta și promova pacea prin toate mijloacele disponibile, acoperind aspectele economice, politice, culturale, educaționale și alte inițiative.
Articolul 3 - Caracterul Indivizibil al Păcii Mondiale:
Pacea lumii este indivizibilă, constituind un bun colectiv esențial inherenț al umanității. Ea depășește frontierele, ideologiile și interesele individuale.
Articolul 4 - Interzicerea Acțiunilor Conflictuale:
În nicio circumstanță sau pretext, inclusiv competiții, diferențe în religie, cultură, economie sau ideologii politice, nu se va justifica utilizarea forței, constrângerii sau opresiunii.
Articolul 5 - Răspundere și Sancțiuni:
Orice acțiune sau plan deliberat care subminează, amenință sau încalcă pacea, indiferent de natura sa sau de amploarea sa, constituie o crimă împotriva umanității. Astfel de acțiuni vor fi supuse sancțiunilor legale conform dreptului internațional stabilit.
Articolul 6 - Precedență și Valoare Juridică:
Odată cu ratificarea, această Declarație va avea prioritate în materii constituționale, iar toate prevederile vor fi imediat acționabile în instanțele legale desemnate să abordeze problemele referitoare la încălcarea păcii.
Concluzie:
Această Declarație confirmă angajamentul semnatarilor să protejeze și să promoveze pacea, având ca rezultat o angajare fermă în fața imperativului legal și moral de a menține o lume pașnică.
Adoptată în această zi, în căutarea unei păci durabile pentru întreaga umanitate.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 13:04)
A.Ideea de a avea o Declarație Universală a Păcii concisă, care să cuprindă principii fundamentale pentru promovarea și menținerea păcii, este foarte utiilă. Un astfel de document ar putea servi drept punct de referință pentru comunitatea internațională în eforturile sale de prevenire a conflictelor și promovare a păcii.
Pentru a iniția un astfel de proiect, este important ca Uniunea Europeană să colaboreze cu statele membre ale ONU și alte organizații internaționale pentru a dezvolta textul propus. De asemenea, ar fi esențial să se implice diplomații de la ONU și să se obțină sprijinul unui număr cât mai mare de state membre ale organizației.
Inițierea acestui proiect ar putea avea un impact semnificativ asupra eforturilor de promovare a păcii la nivel global. Cu sprijinul corespunzător, acest document ar putea fi prezentat la Adunarea Generală a ONU pentru adoptare și ar putea deveni un instrument valoros în promovarea păcii și a drepturilor omului în întreaga lume. Este important să existe o implicare activă și un angajament ferm din partea comunității internaționale pentru realizarea unei astfel de declarații.
B.Textul propus de generalul în rezervă Cornel Codita pentru o "Declarație Universală a Păcii" reflectă dorința de a crea un document care să stabilească principii și valori fundamentale pentru promovarea păcii și prevenirea conflictelor la nivel global. Acest document ar putea servi ca bază pentru eforturile internaționale de menținere a păcii și promovare a drepturilor omului. Pentru a dezvolta mai departe această idee, ar putea fi util să se țină cont de următoarele aspecte:
1.Consultații extinse: Textul ar trebui dezvoltat și rafinat printr-un proces de consultare care să implice reprezentanți din diverse domenii, organizații non-guvernamentale, experți în dreptul internațional și alte părți interesate.
2.Asigurarea universalității: Este important ca textul să fie formulat într-un mod care să fie acceptabil pentru o gamă largă de state și organizații internaționale. Trebuie să reflecte valorile și interesele comune ale comunității internaționale.
3.Definirea sancțiunilor: Textul ar trebui să includă detalii cu privire la sancțiuni și procedurile legale pentru cei care încalcă prevederile Declarației Universale a Păcii. Acest lucru ar putea implica definirea competenței unui organism sau unei instanțe internaționale pentru a judeca astfel de încălcări.
4.Promovarea și educarea: Este important ca acest document să fie promovat și să servească drept resursă pentru educație și conștientizare la nivel global, astfel încât oamenii să înțeleagă importanța păcii și drepturilor omului.
5.Ratificare și adoptare: Textul final ar trebui să fie prezentat pentru ratificare și adoptare de către statele membre ale Organizației Națiunilor Unite sau alte organizații internaționale relevante.
Elaborarea și adoptarea unei Declarații Universale a Păcii ar fi un proces complex, dar un astfel de document ar putea servi drept catalizator pentru eforturile de menținere a păcii și prevenirea conflictelor în întreaga lume.
C.Pentru a promova și implementa Magna Carta a Păcii și Declaratia Universala a Păcii, Bogdan Aurescu, în calitate de judecător la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), ar putea să aibă un impact semnificativ în domeniul dreptului internațional și al promovării păcii. Iată câteva modalități prin care el ar putea contribui la aceste inițiative:
1.Sprijin la nivel judiciar: CIJ este un organism care rezolvă diferende între state, iar judecătorii săi au un rol crucial în interpretarea și aplicarea dreptului internațional. Ideea de a avea o Declarație Universală a Păcii concisă, care să cuprindă principii fundamentale pentru promovarea și menținerea păcii, este foarte utiilă. Un astfel de document ar putea servi drept punct de referință pentru comunitatea internațională în eforturile sale de prevenire a conflictelor și promovare a păcii.
Pentru a iniția un astfel de proiect, este important ca Uniunea Europeană să colaboreze cu statele membre ale ONU și alte organizații internaționale pentru a dezvolta textul propus. De asemenea, ar fi esențial să se implice diplomații de la ONU și să se obțină sprijinul unui număr cât mai mare de state membre ale organizației.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 13:07)
Oricit am incerca sa ne punem de acord asupra subiectului fara a realiza care sunt faptele si care este impactul acestor fapte asupra noastra a tuturor, nu vom putea decit sa exprimam doar sentimente .Lupta intre sentimente nu este de preferat .Faptele la zi exista .Rusia este blocata de catre Occident in Ucraina de peste doi ani si ea sta in transee de peste un an .China nu are inca in portofoliu nici un format militar, politic sau social, ce ar arata intregii omeniri o perspectiva viabila asa cum o face UE .In Pacific un NATO 2 devine realitate .Australia ,SUA ,Coreea de Sud,Japonia ,Noua Zeelanda , Taiwan si toti aliatii lor traditionali blocheaza China .In Israel organizatiile teroriste Hamas si Hezbollah ,ce sunt aflate sub protectorat Ruso-Iranian ,sunt distruse .Nogorna este desfiintata .Rep .Moldova si Ucraina intra in parcursul de aderare la UE .Finlanda si Suedia fac parte din NATO . Tarilor Europene non UE li se ofera statut de observator .Germania si intreaga Europa , o data cu ea, se inarmeaza cu capacitati militare de ultima generatie .SUA ne arata armele viitorului. Japonia se poate acum inarma si asta face .In contrapartida toti ceilalti ,ce se presupune ca ni s-ar impotrivi ,dau doar din gura pe la TV condamnind „cu minie proletara ”tot ceea ce li se intimpla din propria lor vinovatie .Cine ziceati ca este cistigatorul ? China ? Rusia ? Iran ?
8. multumim
(mesaj trimis de esop în data de 13.11.2023, 13:47)
Multumim bursa ro. pentru rapiditatea cu care sunt afisate comentariile fata de alte siteuri care acum nu mai prezinta articole ce contin temele la zi de dezbatere si care arunca in timp publicarea de comentarii ceea ce reduce impactul atasat miilor de cititori care ar fi tentati sa afle si pareri contrare.
8.1. O practica de cateva decenii (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de The Brute în data de 13.11.2023, 15:26)
e singura publicatie a carei politica Editoriala permite comentarii fara a fi cenzurate inainte de publicare, pe plan european...
9. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 15:28)
Raspunsul e simplu, cititorule unde ai vrea sa traiesti? intr-o democratie vestica mai stramba mai cu defecte sau intro "democratie" chinezeasca unde totul este drept si bine dupa cum spune partidul unic?
9.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 16:15)
romanii emigreaza in vest, nu in rusia, nu in china, nu in coreea de n, iran. toti merg in vest. dar multi critica vestul ca nu e bun, mai bine cica e la chinezi si la rusi.
dau din gura dar nu se duc acolo.
9.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 16:16)
Ai fi mirat sa afli citi dintre noi si-ar dori reintoarcerea .
9.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 9.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 18:05)
Stiu. am rude plecate. cand sunt pe afara li se pare ca "mai bine e acasa". dupa 1 saptamana de stat in Romania, parca totusi mai bine e in franta, us etc
dar tot n-am auzit pe nimeni pn acum sa vrea sa mearga in rusia, china, iran et co
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 17:48)
Doar ca..... China are o Problema Demografica dupa varful potential al productivitatii din 2024-2026... o portita buna de a incepe un ultim razboi din partea Chinei!
China are 30-32 de milioane de Barbati fara pereche feminina trecuti de varsta de 30 de ani!!!
Acesti oamenii sunt buni pentru armata si ca o ultima carte aruncata la bataie.
China are in fata o problema mult mai mare economica: in plina putere de productivitate a ridicat cladiri, orase, drumuri poduri, etc... si sunt cu miliardele in rate ipotecare... cineva.... ceva state.... vor trebui sa le cumpere bondurile lor... ca sa nu cada in cap china.... economic....
De fel in Italia si Spania au refuzat achizitia de bonduri si a rezultat in mare crash economic...
Rusia... cu are si ea o problema cu piramida populatiei... ea se bucura cand capureaza state / teritorii vecine sa declare pibul real mai bun... cat tm o sa le mearga nu stiu.... te pomenetsi ca vrea sa isi lipeasca vechile state urss... doar ca sa nu declare pib in prabusire.
Europa are o baza mare de incredere in India si ceva state din Africa!
De India si de Africa ar trebuii sa se teama Europa - China - America.... nu de Rusia si China...
Pe termen "scurt" pot genera probleme serioasa Rusia si China... pe termane lung sa ne uitam la Renastera Indiei si Africii....
China va avea probleme mai mari cu vecinii ei decat cu Europa sau America... sunt semnale puternice a statelor din jurul Chinei ca se ridica din cenusa....
America de Sud ... potential mare de crestere...
Daca vrem sa vedem viitorul privim prezentul! Daca prezenul unei tari - natii arata puzderie de copii per capita in fata rezulta in boom economic! Daca prezentul rezulta in populatie ca medie de varsta 40-45 ani in fata rezulta imbatranirea tarii, daca prezentul rezulta populatie ca medie peste 45-60 ani... in asteptare piramida populatie sa dea drumul la nasteri de copii... dupa eliberarea tarii/statelor de populatie imbatranita (fie prin decese naturale fie prin conflicte militare externe -inderne, razboi civil, exoduri care sa rebalanseze noua piramida a populatiei pe noua ideologie economica).
China are nevoie crunta in fata de parteneri de "incredere" care sa le sustina tara si populatia ce va scadea in productivitate dupa atinverea varfului 2024-2026! China nu isi permite sa o joace militar - direct - ci poate indirect!
Daca parteneriatul cu BRICS a Chinei se va dovedii SOLID - si poate ca China sa livreze noi tehnologii catre parteneri pentru a sutine interesele viitoare a Chinei; chiar si cu o populatie in imbatranire si cu o lipsa acuta de predare limbi alternative de vorbire... china poate sa livreze diferite capacitati militare dar in scadere treptata calitativ... daca statele "pro" democratice vor rupe accesul Chinei la noi tehnolovii si inventica. CEva de Genul ... Romania cu Nicul.. de "furat" tehnologi si vindea "imitatii" in urss... ca pe urma populatia in imbatranire si capacitatile in imbatranire... sa nu mai aiba cerere...
Nu imi fac Griji de China sau Rusia!
Atentia trebuie utata pe: India, Africa si America de Sud!
State actual "sarace" sunt celde din fata bogate = daca nu sunt "asasinate prematur economic" de interpusi.
S c c r e t
10.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 10)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 18:09)
India e noua China.
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.11.2023, 23:31)
Da,adevarat proverbul evreiesc,,Cand un intelept si un prost se cearta,oamenii vad doi prosti care se cearta,,dar ce se intampla cand prostul ucide inteleptul ca in cazul lui Arhimede,de exemplu?Nu te certi cu prostul dar nici nu-l lasi sa te ucida doar pentru ca e prost si inapoiat.Tot dau unii din gura pe aici ca sa vezi ca hamasul este o organizatie terorista motiv pentru care are orice scuza,nu?Sunt teroristi si nu ai ce sa le ceri,doar israelienii trebuie sa fie umani si sa se lase omorati de catre niste psihopati.In primul rand,aceasta organizatie terorista a fost aleasa in mod legal de catre palestinienii din Gaza,palestinieni care au fost foarte incantati de ororile comise de alesii lor.In kibuturile acelea au fost comise orori de nedescris (si care sunt puse la indoiala,au intors bo....i totul in favoarea lor)dar se pare ca se uita de unde a plecat reactia armatei israeliene.Gloata din toata lumea mobilizata religios de catre autoritatile iraniene,turce si probabil sunt si altii care nu o fac fatis,acuza Israelul.Pentru ce,cine a inceput in cazul de fata?Indiferent de istoria dintre cele doua popoare ,ce au facut cretinii de la hamas este de neconceput,nejustificat si de neiertat.Creierul meu nu poate accepta acest lucru,trebuie sa te pui in situatia acelor oameni,acelor familii si sa te gandesti ca oriunde si oricand se pot intampla aceste lucruri.Ca a ramas spitalul ala al indonezienilor fara combustibil,o fi adevarat dar din vina cui?Cum sa-ti construesti tuneluri ,centre de comanda sub scoli,spitale ,gradinite,etc.?Pai,daca tu,formatiune aflata la putere nu-ti protejezi civilii,cine sa ti-i protejeze si de ce?Dau dovada de subiectivism?Nicidecum,asta este realitatea civilizatiei musulmane de secol VII.Cum sa accepti asa ceva in secolul XXI?Trebuie sa-si modernizeze religia,sa fie in pas cu vremurile,nu suntem noi obligati sa acceptam civilizatia lor de secol VII fiindca asa vor niste inapoiati!Si pentru a nu exista niciun semn de intrebare,nu fac parte din nicio secta,urasc fanatismul religios de orice fel mai ales pe cel islamic care creeaza teroare in toata lumea.Cand ti-e lumea mai draga,ba un atentat in Franta,Spania,Germania,Belgia, ba mai decapiteaza pe unul,ba injunghie oameni la intamplare,ba intra cu masina in oamenii care merg pe strada si acum colac peste pupaza macelul din Israel.Cum sa nu tin neconditionat cu Israelul?Nu-mi ies din cap ororile comise,este de noaptea mintii! [...] asta este opinia mea,de ce sa dau dovada de ipocrizie si sa spun ca nu mai pot de grija alora din Gaza?Fiecare cum isi asterne,asa doarme i-am vazut impacati cu situatia,ce sa le ceri unor oameni care au aplaudat uciderea a 1400 de civili nevinovati si luarea de ostatici,copii,femei batrani?Si aia sunt sau au fost civili,nu doar palestinienii!Atata scandal cu astia,sa-i mute in Cisiordania ,Ierusalimul sa ramana al Israelului ca si asa se mai trezesc niste tampiti sa arunce in aer locuri sfinte si sa comita atentate,nu sunt in stare palestinienii sa protejeze nimic!