JACKPOT Acţiunile "Petrolexportimport" au avansat cel mai mult în ultima lună

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 3 mai 2010

Acţiunile "Petrolexportimport" au avansat cel mai mult în ultima lună

Acţiunile producătorului de produse petroliere "Petrol­exportimport" (simbol bursier PEI) au ajuns pe primul loc în topul creşterilor la o lună. În perioada 29 martie - 29 aprilie, ele au fost cel mai bun plasament din piaţă, cu o apreciere de 37,72%, până la preţul de 28,1 lei/ unitate însă, şi alte tranzacţii bursiere au adus câştiguri investitorilor.

Cu toate acestea, cei care s-au orientat, în intervalul analizat, către portofolii similare indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, au înregis­trat o pierdere de 5,30%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o scădere de 10,22%. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a coborât cu 6,32%.

Randamente pozitive au fost obţinute de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "Ominvest" au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în perioada menţionată, o creştere cu 1,91% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).

Persoanele care au preferat să constituie depozite în euro la "Marfin Bank" "ATE Bank", Carpatica, Alpha Bank, Credit Europe Bank sau Garanti Bank, nu s-au putut simţi prea bucuroase. Acestea au obţinut în continuare randamente stabile la această categorie de plasament, câştigând 0,27% din suma investită iniţial.

În schimb, tradiţionaliştii care şi-au deschis depozite în lei au înregistrat pierderi. Astfel, persoanele care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament au obţinut, joi, o scădere de 0,90% din suma depusă, dacă ar fi fost suficient de inspirate să aleagă depozitele în lei de la Garanti Bank, care a oferit cea mai bună dobândă.

Moneda naţională a înregistrat, în ultima lună, deprecieri, astfel că cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o devalorizare a economiilor cu 1,63%.

Metalul galben a oferit o rentabilitate de 7,12%, în condiţiile în care cererea a mai revenit, preţul aurului depăşind uşor nivelul 117 de lei/gram, potrivit datelor afişate, vineri, de Banca Centrală.

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb