România se confruntă cu o serioasă problemă în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a fondurilor structurale, care trebuie rezolvată pentru momentul în care ţara noastră va deveni membru al Uniunii Europene (UE). Aceasta a fost una dintre concluziile discuţiilor purtate, ieri, de fostul negociator şef al României cu UE Vasile Puşcaş cu Jacques Myard, raportor al Adunării Naţionale a Franţei cu privire la pregătirea României în vederea aderării la UE.
În cadrul întrevederii, oficialul francez a remarcat progresele ţării noastre în domeniul legis-lativ şi instituţional în cadrul procesului de pregătire pentru aderarea la UE.
Deputatul Vasile Puşcaş a declarat, citat de Rompres, că raportorul francez a atras atenţia asupra importanţei deosebite a evoluţiei României după momentul aderării la UE, mai ales a capacităţilor ţării noastre de a face faţă provocărilor instituţionale, economice şi de altă natură din Uniune. Deputatul social-democrat a susţinut că progresele înregistrate de România sunt semnificative şi în favoarea aderării la 1 ianuarie 2007, subliniind faptul că societatea românească "are o aşteptare faţă de aderare".
"În momentul de faţă, Adunarea Franceză, a cărei pondere este foarte importantă, este în documentare pe parcursul a cîteva zile aici, la noi, şi sperăm să întrevadă toate argumentele pentru începerea ratificării cît mai repede, şi, mai ales, să se termine la timp în favoarea Tratatului de Aderare", a afirmat Vasile Puşcaş. Potrivit acestuia, deocamdată Parlamentul francez nu a stabilit data la care se va începe procedura de ratificare, înainte urmînd să se pronunţe Bundestag-ul (Camera inferioară a Parlamentului federal al Germaniei). "Procedural există parlamente cu formule diferite, dar cred că anunţînd şi Germania faptul că va începe la începutul lunii aprilie procedura de ratificare s-ar putea întruni aceste condiţii ca ratificarea să fie terminată pînă în toamna anului 2006", a spus fostul negociator şef.