Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne (JAI) a anunţat astăzi, 12 decembrie 2024, finalizarea unor progrese semnificative în domeniul migraţiei şi securităţii în Uniunea Europeană, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat Sandor Pinter, ministrul de interne al Ungariei, şi Magnus Brunner, comisarul european pentru afaceri interne şi migraţie.
Ministrul Pinter a subliniat realizările importante ale Preşedinţiei Ungare, inclusiv finalizarea procesului de aderare al României şi Bulgariei la zona Schengen, după mai bine de un deceniu de negocieri.
"Astăzi am făcut un alt pas foarte important. După negocieri care au durat mai bine de un deceniu privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, am reuşit să încheiem cu succes acest proces", a declarat Pinter.
De asemenea, el a anunţat că "am decis să ridicăm controalele asupra persoanelor la frontierele interne terestre, începând cu 1 ianuarie 2025", un obiectiv care, potrivit acestuia, a fost stabilit încă din 2011, sub Preşedinţia Ungariei.
Comisarul Brunner a vorbit despre importanţa extinderii zonei Schengen şi despre progresul făcut în domeniul migraţiei, subliniind că "zona Schengen este cu adevărat una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, alături de euro şi piaţa internă".
"Aceasta este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume, cu aproximativ jumătate de miliard de oameni care călătoresc anual în zona Schengen", a adăugat Brunner, evidenţiind importanţa acestui sistem pentru mobilitatea europeană.
În ceea ce priveşte migraţia, Brunner a subliniat că Pactul pentru Azil şi Migraţie reprezintă un moment esenţial pentru Uniunea Europeană. "Cu ajutorul acestuia, putem asigura că migrarea este gestionată într-un mod ferm, dar şi într-un mod echitabil", a spus comisarul, menţionând că statele membre vor trimite planurile de implementare pe care le vor analiza cu atenţie pentru a accelera procesele.
Totodată, Brunner a abordat subiectul legislaţiei privind protecţia minorilor online, afirmând: "Trebuie să facem tot ce putem pentru a proteja copiii de abuzul sexual online şi cred că trebuie, desigur, să găsim o soluţie şi pe acest subiect".
La finalul conferinţei, Preşedinţia Ungară a predat ştafeta Poloniei, care va prelua conducerea Consiliului JAI pentru următoarea perioadă.