Japonia nu se alătură marilor puteri împotriva Chinei

A.D.
Miscellanea / 7 iunie 2020

Japonia nu se alătură marilor puteri împotriva Chinei

Japonia nu se va alătura demersului Statelor Unite, Marii Britanii şi altor ţări în difuzarea unei declaraţii care să critice China pentru impunerea unei noi legi a securităţii în Hong Kong, a relatat duminică agenţia de presă niponă Kyodo, citând oficialităţi din ţările implicate, informează Radio Europa Liberă.

Marea Britanie, SUA, Australia şi Canada au condamnat China la 28 mai pentru impunerea unei legi care, în opinia lor, ar ameninţa libertatea şi ar încălca acordul chino-britanic din 1984 privind autonomia fostei colonii.

Potrivit agenţiei de presă Kyodo, care citează oficialităţi din ţările implicate, reprezentanţi ai guvernului de la Tokyo au fost abordaţi în privat pentru a se alătura demersului puterilor occidentale în emiterea respectivei declaraţii, însă aceştia au refuzat.

Oficialitatea citată a declarat: "Probabil că Japonia s-a concentrat mai mult asupra relaţiei sale cu China. Dar, ca să fim sinceri, am fost dezamăgiţi."

Kyodo aminteşte că purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, a criticat în termeni duri declaraţia comună a puterilor occidentale, precizând într-o conferinţă de presă organizată pe 29 mai că "acuzaţiile şi comentariile nejustificate formulate de ţările relevante constituie un amestec flagrant în afacerile Hong Kong-ului şi în chestiunile interne ale Chinei".

Totodată, Zhao Lijian a transmis şi un avertisment voalat la adresa Japoniei, cerându-le oficialităţilor nipone să se delimiteze de SUA şi de ţările europene în abordarea unor chestiuni sensibile şi exprimându-şi speranţa Beijingului că "partea niponă va crea condiţiile şi o atmosferă sigură" pentru realizarea vizitei preşedintelui chinez Xi în Japonia.

Tokyo a difuzat o declaraţie separată, pe 28 mai, ziua în care parlamentul Chinei a aprobat legislaţia de securitate naţională şi în care afirma că Japonia este "foarte preocupată" de decizie, despre care observatorii spun că ar putea pune în pericol autonomia specială şi libertăţile în Hong Kong.

Japonia se află într-o poziţie complicată pe fondul tensiunilor dintre China şi SUA pe tema chestiunii Hong Kongului, în contextul în care autorităţile nipone planifică vizita de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping, programată iniţial pentru începutul lunii aprilie, dar amânată din cauza faptului că ambele părţi au căzut de acord că trebuie acordată prioritate măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus.

Congresul Naţional al Poporului, organul legislativ al Chinei, a adoptat pe 28 mai legea securităţii naţionale pentru Hong Kong. Această lege, după cum scrie Simon Cartledge, autorul cărţii "La un sistem depărtare" (A System Apart) este ultimul pas dintr-o lungă serie de regrese pentru statul de drept şi evoluţia democratică ale oraşului-stat, cum a fost şi concedierea pe considerente ideologice a unor legislatori ai Hong Kong-ului: "cadrul de lucru constituţional al Hong Kong-ului e în colaps".

Liderii occidentali se tem că această lege va fi folosită de Beijing la fel ca în China, prin eliminarea vocilor critice, aruncarea dizidenţilor în închisori, folosirea torturii împotriva celor care nu se supun. Şeful diplomaţiei americane a vorbit în acest caz despre "clopotul de înmormântare" al autonomiei Hong Kong-ului, care şi-ar putea pierde privilegiile comerciale speciale date de o lege americană din 1992. Potrivit unui amendament adoptat de Congresul SUA anul trecut, Departamentul de Stat trebuie să întocmească anual un raport pentru a evalua dacă teritoriul rămâne "suficient de autonom", inclusiv din perspectiva drepturilor omului pentru a mai justifica măsurile, între care şi exceptarea de la taxele vamale aplicate exporturilor.

Secretarul de stat Mike Pompeo a notificat la finele lunii trecute Congresul american privind concluzia administraţia Trump conform căreia Hong Kong-ul nu mai poate fi considerată drept autonomă în raport cu China. Anunţul deschide posibilitatea ca Statele Unite să retragă statutul special privind comerţul preferenţial şi statutul financiar de care se bucura fosta colonie britanică de când a revenit sub administrare chineză în urmă cu 23 de ani, anunţă sursa.

Susa informează că notificarea nu aduce penalităţi imediate, ele urmând să fi stabilite de comun acord de preşedintele Trump în urma consultărilor cu Congresul. Dar administraţia americană vede mişcarea drept un avertisment pentru China prin care se atrage atenţia că avantajele de care beneficiază Hong Kong-ul sunt în pericol.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Daca SUA nu isi bagau atat de mult nasul in treburile interne ale Hong Kong-ului nu se intampla asa ceva.In acest context,ce putea face China?SUA le statea ca un ghimpe in coasta si agita spiritele.Acelasi lucru il va pati si Taiwanul daca nu se delimiteaza de SUA.Uitati-va cat de conflictual este Trump.In loc sa linisteasca oamenii,a vrut sa puna armata sa traga impotriva propriului popor.Noroc ca pe acolo mai sunt si oameni cu scaun la cap .

    1. Flacau, Taiwanul chiar daca nu e recunoscut oficial de SUA , are in americani partenerul si furnizorul de armament .no.1.

      Cum sa se "delimiteze" , cand asa mai pot rasufla si ei , cu ajutorul SUA. 

      Iar HK a primit de la UK (stii de ce?) propunerea de "cetatenie britanica extinsa la nivel de intreaga populatie aprox. , spus f. simplut , ca pentru tine..

      De la SUA au -iar asa elementar ca sa poti sa intelegi si tu - un fel de statut de natiunea cea mai favorizata la nivel comercial, pe care americanii il actualizeaza periodic functie de situatia de acolo (stii care e situatia de acolo baietica?) 

      Nu fi naiv China se bucura sa mute niște milioane de oameni în America și UK. Rămâne de văzut dacă UK primește locuitorii din China

      Stiam toata povestea.Nu era nevoie sa mi-o insiri.Turbulentele au aparut de cand e Trump la putere.Isi baga nasul peste tot,mai mult decat e cazul ,ca musca-n c...l calului.Sa dea Dumnezeu sa mai iasa presedinte cand mi-oi vedea eu ceafa fara oglinda!

      Ai dreptate! In afara de asta, Japonia se bucura daca Beijingul va controla total HK! Caderea economica a acestei metropole va duce la relocari de investitii foarte mari,iar Tokio va beneficia din plin!

      Bineinteles ca tarile occidentale vor primi cu bratele deschise cetateni ai HK! Ei sunt vorbitori dd engleza,sunt educati,civilizati si instariti! Daca isi vand proprietatile din HK,ei pot trai destul de bine si in alte tari! Vorbesc de majoritatea populatiei care sunt originari din HK!

      Si noi cunoastem toata povestea asta cu propaganda pro rusa,chineza,iraniana,nord-cor eeana! Nu este nevoie sa ne stresezi mereu!

      Tu vezi-ti de drumul catre SUA.Ti-am mai urat calatorie sprancenata!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb