Jeffrey Franks: România trebuie să consolideze ce a realizat până acum

A.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 ianuarie 2011

Jeffrey Franks: "Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte previziunile noastre de creştere în acest an, pentru România".

Jeffrey Franks: "Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte previziunile noastre de creştere în acest an, pentru România".

Momentul important pentru România este "consolidarea realizărilor obţinute până în prezent" în procesul de reformă, este de părere şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Este un proces pozitiv, cu o reformă reală în sectorul fiscal, cu ajus-tări în sistemul de pensii. Legea responsabilităţii fiscale este un proces bun în derulare, iar existenţa Consiliului Fiscal este un lucru foarte pozitiv pentru România", a declarat, Jeffrey Franks, citat de Agerpres. Oficialul FMI, care participă la Forumul Central şi Est-European Euromoney, la Viena, a apreciat că este necesar ca reforma să se deruleze mai rapid în unele sectoare, cum ar fi cel al administraţiei, dar a precizat că aceasta nu este o problemă specifică doar pentru România, iar o situaţie similară poate fi întâlnită şi în alte ţări din regiune, cum ar fi Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, care au avut economii slăbite din cauza crizei. Franks a spus, de asemenea, că previziunile Fondului pentru România în 2011 sunt "optimiste" şi arată posibilitatea reluării creşterii economice. "Sunt foarte optimist în ceea ce priveşte previziunile noastre de creştere în acest an, pentru Româ-nia. Ne aşteptăm ca în cursul anului să se reia creşterea cererii interne, iar cheia relansării o reprezintă exporturile", a explicat Jeffrey Franks. Secretarul de stat în Minis-terul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a arătat în intervenţia sa în sesiunea plenară a Forumului că "măsurile de reformă aplicate în România au fost nepopulare", dar necesare, iar acum îşi arată roadele. "Am fost nevoiţi să îngheţăm pensiile şi salariile şi totodată să creştem TVA la 24%, măsuri care au fost resimţite dureros de populaţie. Ne-am concentrat pe reducerea cheltuielilor şi a deficitelor, iar rezultatele au început să se vadă", a spus Drăgoi, în panelul miniştrilor şi guvernatorilor de bănci centrale din prima parte a Forumului.

UNCTAD: Economia României va creşte cu 2,5% în 2011 şi cu 4% în 2012

Economia României va creşte cu 2,5% în 2011 şi cu 4% în 2012, după un declin de 1,5% în 2010, conform estimărilor publicate ieri de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD). După declinul economic semnificativ din 2009, noile state membre ale UE din Europa de Est au înregistrat o redresare modestă în 2010. Redresarea a fost susţinută în principal de redresarea exporturilor, sprijinită de cererea externă mai puternică, se arată într-un raport publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD). Instituţia avertizează că redresarea rămâne, totuşi, fragilă în majoritatea economiilor. Doar Polonia şi Slovacia au arătat performanţe economice solide în 2010, economiile lor crescând cu peste 3,5% anul trecut. În Letonia, Lituania şi România, declinul economic a continuat în 2010. În medie, economiile noilor state membre ale UE au crescut cu 1,9% în 2010, după un declin de 3,6% în 2009. Toate guvernele din noile state membre ale UE s-au angajat la măsuri dure de înăsprire a fiscalităţii în următorii ani, pentru a reduce deficitul bugetar sub ţinta de 3% fixată de UE. Rata şomajului rămâne relativ ridicată în majoritatea noilor state membre ale UE, deşi se constată îmbunătăţiri în unele cazuri. Pentru economia zonei euro, UNCTAD estimează o creştere de 1,3% în 2011 şi de 1,7% în 2012, după un avans de 1,6% în 2010, iar în cazul uniunii Europene se prognozează un avans de 1,6% în 2011 şi de 2% în 2012, după un avans de 1,7% în 2010. Impactul măsurilor de austeritate şi şomajul ridicat ar putea duce la scăderea activităţii economice în Europa, se arată în raport. Fără un răspuns concertat al UE, încrederea în moneda euro ar putea fi afectată, existând riscul aprecierii euro şi a altor monede europene, ceea ce ar putea duce la erodarea competitivităţii exporturilor şi la slăbirea ritmului de creştere al economiei. UNCTAD avertizează că menţinerea fragilităţii financiare va afecta creditarea bancară şi redresarea investiţiilor, iar cheltuielile de consum vor scădea dacă condiţiile de pe piaţa muncii se vor îmbunătăţi într-un ritm prea lent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb