Ţările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, astăzi, Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia ieri seară, a anunţat în faţa presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite AFP, conform Agerpres.
"Sunt încântat să anunţ că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO" şi care răspunde "preocupărilor Turciei privind exporturile de arme şi lupta împotriva terorismului", a adăugat Jens Stoltenberg.
Aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO, posibilă prin ridicarea dreptului de veto al Turciei, va face Alianţa "mai puternică şi mai sigură", a reacţionat ieri seară premierul britanic Boris Johnson. Este o "ştire fantastică pentru începutul summitului NATO", a spus el pe Twitter."Aderarea Suediei şi a Finlandei va face ca alianţa noastră magnifică să fie mai puternică şi mai sigură", a continuat el.
Turcia nu a cerut americanilor concesii pentru a accepta intrarea Finlandei şi a Suediei în NATO, a asigurat marţi un înalt oficial de la Casa Albă. Acordul la care s-a ajuns privind extinderea alianţei militare va da "un impuls puternic" unităţii occidentale, a apreciat acest înalt oficial american, sub protecţia anonimatului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obţinut "cooperare deplină" din partea Finlandei şi Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK şi a aliaţilor acestora, a anunţat preşedinţia turcă într-un comunicat dat publicităţii ieri seara.
Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două ţări nordice după mai bine de trei ore de discuţii ieri la Madrid, în marja summit-ului."Turcia a obţinut ceea ce a vrut", a spus preşedinţia turcă în declaraţia sa. Acordul a fost semnat ieri seara în faţa camerelor de filmat de şefii diplomaţiilor din cele trei ţări.
Cele două ţări candidate se angajează să "coopereze deplin cu Turcia în lupta" împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara şi de aliaţii săi occidentali drept organizaţie teroristă, precum şi împotriva mişcărilor afiliate acesteia, se precizează în acest text. Finlanda şi Suedia se angajează, de asemenea, să "dea dovadă de solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele sale". În mod similar, Finlanda şi Suedia au convenit să nu "impună restricţii sau embargouri asupra industriilor de apărare", a continuat preşedinţia turcă.
Preşedinţia turcă afirmă în continuare că cele două ţări nordice vor lua "măsuri concrete pentru extrădarea teroriştilor criminali" de pe teritoriile lor şi pentru "interzicerea activităţilor de strângere de fonduri şi recrutare ale PKK şi ale afiliaţilor săi".
Totodată, salută faptul că mişcarea predicatorului Fetullah Gulen, cu sediul în SUA şi pe care preşedintele Erdogan o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, este recunoscută ca organizaţie teroristă, la fel ca PKK sau YPG. Consideră, de asemenea, că acesta este "un pas foarte important în dimensiunea internaţională a luptei Turciei" împotriva terorismului.
Premierul suedez Magdalena Andersson a salutat decizia, afirmând că acordul Ankarei pentru aderare Suediei şi Finlandei la NATO va consolida Alianţa Nord-Atlantică."Angajamentul pentru aderarea deplină la NATO este, desigur, important pentru Suedia şi Finlanda, dar este şi un pas foarte important pentru NATO, deoarece ţările noastre vor fi furnizori de securitate în cadrul NATO", a declarat Andersson într-un interviu acordat AFP.