Planurile de creştere a numărului de trupe NATO aflate în alertă maximă la 300.000 ar trebui să fie "în vigoare până anul viitor", a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, informează news.ro.
De asemenea, el a subliniat că relaţia NATO-Rusia este la "cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece" şi a afirmat că Beijingul îşi construieşte "substanţial" armata, inclusiv armamentul nuclear, relatează BBC.
Stoltenberg a răspuns unei întrebări adresate de un jurnalist al cotidianului britanic Financial Times şi a recunoscut că planul cere ca aliaţii "să contribuie cu forţele pe care le-au promis că le vor desfăşura".
El adaugă că este "încrezător" că statele membre NATO îşi vor respecta promisiunea, precum au procedat şi în trecut, însă nu a precizat un număr exact pentru fiecare stat în parte.
Întrebat dacă NATO ia în considerare izbucnirea unui al doilea Război Rece, Stoltenberg a declarat că NATO s-a străduit decenii întregi să aibă relaţii mai bune cu Rusia.
El a dezvăluit că Moscova a fost invitată să participe la multe activităţi şi considerată un partener strategic al NATO în 2010, dar "Rusia este cea care a renunţat" la încercările de a construi un parteneriat.
Rusia a procedat astfel prin punerea în practică a unui tipar de comportament - folosirea forţei împotriva Georgiei, anexarea Crimeei şi utilizarea forţei în Donbas, în estul Ucrainei din 2014, a evocat Stoltenberg.
Relaţia NATO cu Rusia este la "cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece", a mai precizat oficialul NATO, dar nu există nicio îndoială că Moscova este răspunzătoare de această situaţie.
Stoltenberg a vorbit şi despre China, care, după spusele sale, îşi construieşte "substanţial" armata, inclusiv armamentul nuclear.
Şeful NATO a afirmat că Beijinul "îşi hărţuieşte vecinii şi ameninţă Taiwanul", şi îşi monitorizează şi controlează propriii cetăţeni. De asemenea, Stoltenberg a adăugat că statul chinez "răspândeşte minciuni şi dezinformare rusă".
El a subliniat că Beijingul "nu este adversarul" NATO, dar a spus că există provocări serioase la adresa securităţii.
Provocările globale necesită soluţii globale, a afirmat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.06.2022, 11:19)
Aceste trupe, 300 000, vor costa Europa peste 100 de mld de euro anual. Si deci falimentul Europei care nu are acesti bani.