Jiru, MFP: "Populaţia va putea vinde oricând titlurile de stat, fără să piardă dobânda"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 mai 2016

Jiru, MFP: "Populaţia va putea vinde oricând titlurile de stat, fără să piardă dobânda"

Persoanele fizice care vor subscrie la emisiunea de titluri de stat a Ministerului Finanţelor pentru populaţie le vor putea vinde oricând, prin intermediul băncilor din consorţiul de emisiune, fără a pierde dobânda pentru perioada de deţinere, însă preţul va fi stabilit de bancă în funcţie de dobânzile din piaţă la momentul tranzacţiei, a declarat vineri secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Enache Jiru.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că va lansa, în iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, pe doi ani, în valoare totală de 100 de milioane de lei. Valoarea unui titlu va fi de 100 de lei, iar dobânda va fi fixă şi va fi anunţată în momentul deschiderii perioadei de subscripţie.

Enache Jiru a explicat: "Titlurile se pot vinde oricând şi nu se pierde dobânda acumulată până la momentul vânzării. Preţul va varia pe piaţă în funcţie de fluctuaţia de dobânzi în piaţa interbancară. Spre exemplu, dacă un titlu de stat este remunerat cu o dobândă de 2% şi după jumătate de an deţinătorul îl vinde, iar piaţa ar fi la 2,5% dobândă, ar avea o pierdere, pentru că cel care va cumpăra titlul (banca - n.r.) trebuie să se împrumute cu 2,5% pentru a plăti titlul. Atunci deţinătorul câştigă cam 1,3% (din dobânda titlului, de 2%, se scade diferenţa până la 2,5% şi comisionul intermediarului)".

Pe de altă parte, dacă dobânzile din piaţă sunt sub 2% la momentul vânzării, deţinătorul primeşte mai mult, respectiv la un leu, încasează 1,05 lei, adică un câştig de 2,5%, a mai spus Jiru.

În plus, dacă titlul se vinde după un an, se încasează şi cuponul (dobânda) pentru primul an de deţinere.

În acelaşi timp, Enache Jiru a precizat că băncile din consorţiu vor fi obligate să răscumpere oricând titlurile.

Oficialul din finanţe a reamintit că, în trecut, titlurile de stat pentru populaţie se vindeau prin intermediul Trezoreriei, la ghişeu, iar la scadenţă, în cazul în care titularii nu se prezentau să îşi ridice banii, se constituiau depozite pe numele lor, remunerate cu o anumită dobândă. "Avem aproximativ 250 de milioane de lei şi azi în depozite, pe care noi le remunerăm cu o anumită dobândă", a mai spus Jiru, citat de Agerpres.

Perioada de subscripţie pentru emisiunea de obligaţiuni de stat destinate populaţiei va fi mai lungă anul acesta decât cea de anul trecut, pentru a fi timp suficient pentru popularizare, astfel încât să se încheie cu succes, a mai declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

"Învăţând din experienţa anului trecut, am făcut acest produs, credem noi mai simplu, prin faptul că perioada de subscripţie va fi mai lungă. Anul trecut a fost de aproximativ două săptămâni. Anul acesta dorim să fie mai lungă, pentru a avea timp să îl facem mai popular. Canalele pe care le vom folosi pentru popularizare vor fi mai diverse, instrumentul în construcţia lui este mai simplu, este mai aproape de economiile întregii game de populaţie. Mă refer aici şi la cei cu venituri mai reduse", a explicat Jiru.

El a reamintit faptul că, anul trecut, valoarea unui titlu a fost stabilită la 1.000 de lei, iar anul acesta valoarea nominală va fi stabilită la 100 de lei, tocmai pentru a se adresa tuturor categoriilor de venituri ale populaţiei.

Pe de altă parte, metoda de subscriere va fi una necompetitivă. "Pur şi simplu o subscriere prin stabilirea unui cupon fix de către Ministerul Finanţelor", a mai spus Jiru.

Deţinătorii de titluri vor participa, la scadenţă, la o loterie, în cadrul căreia vor fi selectaţi 100 de participanţi, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb