JOACA CU FOCUL:  Opoziţia condusă de PSD reintroduce în lege majorarea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 17 septembrie 2020

Opoziţia condusă de PSD reintroduce în lege majorarea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie

În comisiile reunite s-au aprobat şi alte cheltuieli suplimentare

România riscă întoarcerea FMI

Opoziţia formată din PSD şi partidele satelit a reintrodus ieri în lege majorarea pensiilor cu 40%, începând cu 1 septembrie, precum şi creşterea salariilor profesorilor din acest an, modificând OUG pe rectificarea bugetului adoptată în august de Guvernul Orban. Prin OUG-ul pe rectificare majorarea pensiilor fusese redusă la 14%, iar creşterea salariilor profesorilor fusese amânată pentru anul viitor. Amendamentele au fost adoptate în Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, urmând ca actul normativ să fie supus votului final în plenul Parlamentului săptămâna viitoare.

Amintim că analişti, economişti şi oficiali ai Consiliului Fiscal şi din Banca Naţională au avertizat în ultimii doi ani că majorarea pensiilor cu 40% este nesustenabilă şi ar putea duce la explozia deficitului bugetar. Deficitul bugetar reprezintă banii pe care statul nu îi are din încasări pentru a finanţa toate cheltuielile, sume care trebuie deci împrumutate. Impactul bugetar al majorării de 40% se ridică la peste 50 de miliarde de lei în 2021, iar dacă ţara noastră îşi pierde ratingul suveran investiţional se riscă imposibilitatea finanţării din pieţe şi revenirea la un acord de asistenţă cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Practic, PSD a propus şi a obţinut votarea abrogării articolului 42 din ordonanţa de rectificare bugetară, cel care prevede că, începând cu data de 1 septembrie 2020, punctul de pensie este în valoare de 1.442 lei, în loc de 1.772 lei, cât prevedea legea adoptată tot de PSD anul trecut.

Parlamentarii PNL nu au fost la şedinţa comisiei, astfel că amendamentul referitor la pensii a fost admis cu 20 de voturi "pentru". De asemenea, tot în comisiile de buget-finanţe a fost aprobată şi creşterea, începând cu acest an, a salariilor profesorilor, deşi guvernul amânase majorarea lor pentru 1 septembrie 2021. Nu în ultimul rând, în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei. O altă modificare la legea bugetului de stat este alocarea unei sume de 400 de milioane de lei pentru programul Start Up Nation.

Amintim că premierul Ludovic Orban a făcut săptămâna trecută apel la membrii Legislativului să fie responsabili şi să voteze rectificarea bugetară în forma înaintată de Guvern. El a spus că orice cheltuială suplimentară introdusă în dezbaterea ordonanţei de urgenţă referitoare la rectificarea bugetară se va întoarce împotriva tuturor românilor. Şeful Guvernului a anunţat de asemenea că dacă Parlamentul modifică ordonanţa, Guvernul va ataca legea la CCR.

Fostul ministru PSD al Muncii, Marius Budăi, a declarat în şedinţa comisiei că dacă Guvernul va creşte salariul minim şi va angaja 2 milioane de oameni vor putea susţine creşterea pensiilor cu 40%.

"Dragi colegi liberali, avem peste 2 milioane forţă de muncă neocupată. Creaţi locuri de muncă. Vom avea contribuţii mai mari. Creşteţi şi salariul minim şi ultima soluţie pe care noi PSD o dăm, recuperaţi arieratele care au crescut cu peste 10 miliarde în acest an. Sumele deci sunt asigurate. Votaţi acest amendament astfel încât părinţii şi bunicii noştri să se bucure de pensiile lor", a spus Budăi.

Şi fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici a intervenit la dezbaterile din comisii, afirmând, "ca fost ministru de finanţe", "că se pot găsi resurse şi această lege poate fi aplicată".

Deputatul USR Claudiu Năsui a fost singurul parlamentar care a votat împotriva amendamentelor impuse de PSD. Strategia PNL ar fi fost să lipsească de la lucrările comisiei pentru a nu asigura cvorumul de şedinţă astfel încât să nu se ţină comisia. Au lipsit şi parlamentarii PMP şi UDMR, însă în cele din urmă PSD a reuşit să strângă suficienţi parlamentari astfel încât să se desfăşoare lucrările comisiei.

Năsui a afirmat, ieri, la lucrările comisiei: "Nu cred că e un şoc pentru nimeni că toţi economiştii din România consideră că impactul acesta este nesuportabil. Dacă ne uităm foarte puţin avem deja un deficit de 4,7% în iulie şi e preconizat să ajungă aproape de 10%. Ţara aceasta nu o să poată plăti aceste pensii decât într-un singur mod. Nicio ţară din lume nu a crescut cu 40% de o lună la alta fără să fi găsit o resursă de aur, de petrol. Ce se va întâmpla dacă legea va intra în vigoare: împrumuturi masive pe pieţele interne sau externe. Acest amendament nu are cum să se transforme în ceva bun pentru România".

România se află deja în procedura de deficit excesiv şi ar trebui să reducă deficitul la sub 3% în 2022. Deficitul pe acest an este estimat prin rectificare la 8,6% din PIB, adică România trebuie să împrumute din pieţe 91 de miliarde de lei pentru a finanţa toate cheltuielile din buget. Modificarea procentului de creştere a pensiilor implică o majorare a deficitului prognozat la peste 10% din PIB.

De notat şi că printr-un alt amendament adoptat, comisiile au alocat suplimentar 5,635 milioane de lei la bugetul Camerei Deputaţilor pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Bursa, voi puneți pozele cu pensionarii, în bătaie de joc?

    Să vă fie rușine!. 

    1. N-ai observat până acum? De când cu epidemia și cu alegerea lui Trump e doar fake news fie prin omisiune, fie direct.

    joaca cu focul ? cresterea salariilor si a celor mai mici pensii din Europa sint nesustenabile ? dar de ce nu au iesit analistii , economistii si celelate slugi securiste de la consiliul fiscal si turnatorul de la bnr sa spuna ca pomenile facute bancilor si multinationalelor sint nesustenabile ?( in occident taxa robin hood e o practica , la noi este lezmajestate !) e o joaca cu focul sa cresti cele mai mici venituri din Europa ? in opinia pdl romanii trebuie sa ramana vesnic saraci , s-o duca bine strainii ca ei ii sustin si slugile lor .

    Gunoaiele pnl isi permit orice pentru ca numararea voturilor o face sts. Daca s-ar numara corect, pnl ar pleca dupa pntcd

    In acelasi timp, Romania a declarat ca nu este de acord cu o uniformizare a impozitarii la nivel european si nici cu salariul minim european. Asta ca sa intelegem ce politica duce Romania. Cea de saracire a unor clase sociale.... pensionarii si munca ieftina. Aceste categorii sociale trebuie sa manance aer. Aceste categorii sunt saracite in timp ce altele sunt scutite de impozite, sunt scutite de CASS, "drepturile de autor" sunt mecanismele stupide ale smecherasilor care evita impozitarea, etc, etc... iar multinationalele nu platesc mai nimic.

    Bai Romanie stupida si canceroasa.... nu mai merge asa. Pensiile au ramas in urma costurilor de viata pentru categoria pensionarilor. Trebuie marite asa cum scrie in lege. 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb