Alegerile pentru europarlamentare care vor avea loc în această primăvară au "deschis sezonul" jocurilor politice de culise, atât PSD cât şi PNL făcându-şi propriile calcule astfel încât să obţină cât mai multe locuri în Parlamentul European.
În condiţiile în care situaţia din Uniunea Social Liberală este destul de tensionată, disensiunile fiind alimentate atât din partea social-democraţilor (Gabriela Vrânceanu Firea), cât şi a liberalilor (Ludovic Orban), liderii PSD iau în calcul tot mai serios posibilitatea să testeze o altă majoritate, de data aceasta cu Partidul Conservator (PC) şi Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), fără să excludă şi o colaborare cu UDMR, potrivit unor surse guvernamentale.
Surse din cadrul PSD susţin că, pentru alegerile europarlamentare, social-democraţii ar fi dispuşi să cedeze un loc eligibil pe listele unui reprezentant UNPR, respectiv unui reprezentant PC, în vederea formării unei alianţe politice care să-i excludă pe liberali.
Deocamdată, însă, alianţa de guvernare îşi continuă activitatea în formula actuală.
În urma reuniunii care a avut loc, ieri, între membrii PSD şi PNL, preşedintele liberalilor Crin Antonescu a anunţat că protocolul de funcţionare a USL se va actualiza, prin includerea unei prevederi care să stipuleze candidatura sa la alegerile prezidenţiale. "Articolul care spunea că < cel care stă mai bine în sondaje va fi candidat > se modifică", a menţionat liderul PNL.
Domnia sa a menţionat că se vor adăuga încă două articole în protocolul USL, unul care priveşte constituirea unui consiliu parlamentar al alianţei, alcătuit din liderii grupurilor parlamentare şi reprezentanţii Birourilor Permanente, preşedinţii Camerelor şi Grupul minorităţilor naţionale.
Totodată, liderii USL au decis, ieri, ca alegerile prezidenţiale să se desfăşoare cu 45 de zile înainte încheierii mandatului preşedintelui Traian Băsescu. Cel mai probabil, susţin liderii alianţei, primul tur va fi programat pentru 2 sau 9 noiembrie 2014.