JOCURILE OLIMPICE Medalia de aur valorează 565 euro, dar poate aduce peste 100.000

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport #Olimpiada / 19 iulie 2012

Medalia de aur valorează 565 euro, dar poate aduce peste 100.000

Cea mai mare sărbătoare sportivă a lumii, care va debuta săptămâna viitoare, reprezintă o şansă uriaşă pentru o parte dintre sportivi să-şi asigure viitorul. Dincolo de sumele colosale aruncate în joc pentru o cât mai bună organizare, dar şi pentru asigurarea securităţii, Jocurile Olimpice aduc şi câştiguri palpabile sportivilor medaliaţi. În ciuda crizei financiare, bonusurile financiare oferite olimpicilor rămân la cote destul de ridicate.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a oferit pentru o medalie de aur câştigată la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, o sumă record, 100.000 de euro (70.000 din partea COSR şi diferenţa de la diverşi sponsori). În plus, fiecare sportiv a fost premiat, separat, şi de cluburile la care era legitimat. Bonusurile rămân la fel de substanţiale şi înaintea Olimpiadei de la Londra, chiar dacă între timp economia mondială a cunoscut un serios recul. Preşedintele COSR, Octavian Morariu, i-a anunţat pe sportivi că au motive serioase, dincolo de cele sportive, să se bată pentru medalii, inclusiv rentele viagere, care le asigură o sursă constantă de venit pentru toată viaţa: "Un medaliat olimpic cu aur din lotul olimpic al Româ-niei poate să depăşească suta de mii de euro foarte, foarte uşor, sunt premii valoroase. Nu sunt multe ţări care dau asemenea premii şi sigur că ele sunt o motivaţie în plus. De la partenerul nostru producător de vehicule avem pentru fiecare dintre campioni câte o maşină, plus alte premii de la alt sponsor. În plus, cei care sunt în cluburile departamentale sau ale administraţiei de stat primesc şi alte premii. Mai e o motivaţie foarte mare şi nu vorbim foarte des despre ea, şi anume că un sportiv medaliat cu aur sau multiplu medaliat cu aur la Olimpiadă sau multiplu medaliat pur şi simplu poa-te să ajungă la un venit lunar foarte consistent pe toată viaţa. Şi din acest punct de vedere România este în avangarda ţărilor participante". Primesc rente viagere 505 foşti campioni olimpici, mondiali sau europeni, aceştia încasând, lunar, sume cuprinse între 2700 şi 5700 lei pe lună.

De altfel, şi în anul preolimpic, s-a încercat stimularea sportivilor în activitate prin majorarea primelor oferite: "Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) are satisfacţia de a anunţa că, în urma perfectării a două noi contracte de sponsorizare, se află în situaţia de a putea creşte sprijinul financiar pe care îl oferă unor componenţi ai lotului olimpic. COSR îşi menţine dorinţa de a creşte cuantumul financiar şi pentru alţi sportivi din Polul de excelenţă olimpic şi speră că rezultatele premergătoare Jocurilor Olimpice de la Londra să permită acest lucru".

Aceasta este partea frumoasă a poveştii, realitatea demonstrează că fără investiţii masive, inclusiv în infrastructură, şansele să prindem podiumurile sunt tot mai mici. O scurtă trecere în revistă a numărului de medalii obţinute la ultimele ediţii demonstrează că sportul autohton se află pe o pantă descendentă. Faţă de cea mai bună participare, JO Los Angeles 1984 - 53 de medalii, distanţa este enormă: la Sydney 2000 au fost obţinute 25, Atena 2004 - 19, Beijing 2008 - 8. Conform estimărilor specialiştilor, ţinta, realistă, pentru această ediţie ar fi de maxim 9 medalii, dar, din fericire, sportul a demonstrat că oricând se pot produce surprize greu de anticipat. La Londra, ţara noastră va fi reprezentată de 104 sportivi care vor concura la 15 discipline şi 60 de oficiali.

Mult râvnitele medalii au şi ele o valoare financiară, mult mai mică însă în comparaţie cu premiile pe care le generează. Medaliile de aur care vor fi înmânate sportivilor la Londra sunt cele mai mari şi mai grele din întreaga istorie modernă a Jocurilor. Cu o greutate de 400 de grame, medaliile de aur (de fapt, sunt realizate din argint şi sunt suflate cu aur) actuale sunt de 17 ori mai grele decât cele de la Olimpiada din 1912 de la Stockholm, ultimul an în care medaliile erau realizate în întregime din preţiosul metal. Având un conţinut de aur de 1,5%, medaliile de la JO 2012 valorează aproximativ 565 de euro fiecare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb