JOHAN MEYER, MANAGER DE PORTOFOLIU FP: "Fără listări importante BVB nu va promova la statutul de piaţă emergentă"

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 aprilie 2019

Johan Meyer: "Obiectivul României este promovarea pieţei locale (de capital)la statutul de piaţă emergentă, dar fără listări importante, care, în mod tipic vor fi companii deţinute de stat, pentru că acestea sunt cele mai mari din ţară, promovarea nu va rămâne decât la stadiul de vis".

Johan Meyer: "Obiectivul României este promovarea pieţei locale (de capital)la statutul de piaţă emergentă, dar fără listări importante, care, în mod tipic vor fi companii deţinute de stat, pentru că acestea sunt cele mai mari din ţară, promovarea nu va rămâne decât la stadiul de vis".

Promovarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) la statutul de piaţă emergentă va rămâne la stadiul de dorinţă dacă nu vor avea loc listări importante, în perioada următoare, a declarat ieri Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments & Manager de portofoliu Fondul Proprietatea, în cadrul unei conferinţe pe tema guvernanţei corporative.

Domnia sa a declarat: "Obiectivul României este promovarea pieţei locale (de capital) la statutul de piaţă emergentă, dar fără listări importante, care, în mod tipic vor fi companii deţinute de stat, pentru că acestea sunt cele mai mari din ţară, promovarea nu va rămâ-ne decât la stadiul de vis".

Acesta a adăugat că în ţara noastră există legislaţie care stabileşte principii de guvernanţă pentru companiile de stat privitor la selecţia conducerii executive şi administrative, dar de multe ori acest fapt este privit drept un obstacol, în loc să fie considerat un mod de a dezvolta companiile din portofoliul statului şi de a promova sustenabilitatea acestora.

Reprezentantul Franklin Templeton a adăugat: "În Africa de Sud am văzut multe experienţe în care eşecurile guvernanţei corporative în companiile de natură sistemică ale statului au pus finanţele statului în risc. Nu ne dorim să vedem acest scenariu repetânduse în România, de aici şi importanţa de a introduce principii de guvernanţă corporativă nu doar în companiile listate ci şi în cele deţinute de stat".

Johan Meyer a mai spus că legislaţia guvernanţei corporative a permis punerea în funcţiune a unor structuri manageriale şi supervizorii care au transformat performanţele financiare ale companiilor de stat într-un mod atât de dramatic încât dintr-o gaură în bugetul de stat au devenit contributori importanţi în termeni de taxe pe profit plătite, dividende şi chiar dividende speciale.

"Dar fără sancţiuni incluse în lege, legislaţia este doar la fel de bună ca dorinţa de a o implementa, iar, din păcate, am văzut că există o dorinţă din ce în ce mai mică de a implementa reglementările respective şi cred că asta are legătură cu contextul politic, cu instabilitatea care provine de acolo. Pentru că societăţile (de stat) sunt în subordinea a diverse ministere şi este foarte dificil să dezvolţi şi să implementezi politici pentru aceste companii, iar managerii şi administratorii sunt expuşi în mod direct la asta, ceea ce creează un mediu foarte dificil atât pentru aceştia, cât şi pentru acţionari. În mod ideal, trebuie să ne îndepărtăm cât mai rapid de asta, mai ales în contextul în care se încearcă atragerea de investiţii străine şi promovarea companiilor investitorilor din afară. (Aces-tora) trebuie să le arăţi foarte clar că există un cadru (de guvernanţă) comparabil cu standardele internaţionale", a notat domnul Meyer.

Oficialul Fondul Proprietatea a conchis că managerii şi administratorii acestor companii de stat trebuie să lucreze pentru toate părţile interesate dintr-o ţară şi că fără trans-parenţă, acestea se pot trezi, la un moment dat, că nimeni nu doreşte să facă afaceri cu ele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb