JOHAN MEYER, MANAGER DE PORTOFOLIU FP: "Ordinul ANRE privind preţurile reglementate la energie, o reţetă pentru dezastru"

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 7 februarie 2019

"Ordinul ANRE privind preţurile reglementate la energie, o reţetă pentru dezastru"

Ordinul recent adoptat de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind preţurile reglementate la energie va reduce veniturile statului şi investiţiile, distorsionând piaţa de la noi din ţară, avertizează Fondul Proprietatea (FP).

Fondul închis de investiţii îşi exprimă "îngrijorarea majoră cu privire la impactul foarte dăunător" asupra companiilor şi investiţiilor din sectorul energetic, a securităţii energetice a României şi, în final, a consumatorilor, dacă se va implementa Ordinul publicat de ANRE, a transmis Fondul, printr-un comunicat.

Comentând pe marginea Ordinului ANRE, Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea a declarat: "Măsurile propuse sunt extrem de mioape, orientate către beneficii pe termen scurt, cu costuri disproporţionat de ridicate. Ele vor avea ca efect profituri mai puţin sustenabile pentru companiile afectate, având impact atât asupra taxelor, cât şi a dividendelor încasate la bugetul de stat, vor distruge investiţiile viitoare din sectorul energetic şi vor periclita securitatea energetică a României. Între timp, consumatorii, care se presupune că vor fi protejaţi prin preţul reglementat, ar putea economisi foarte puţin la facturile de energie. Ordinul ANRE se bazează pe premisa falsă că mecanismele economice pot fi controlate prin decizii administrative. Este o reţetă pentru dezastru care va duce la pierderi semnificative pentru companiile din energie şi va alunga investitorii din piaţă. În acest sens, cel mai îngrijorător efect este acela că, prin împovărarea companiilor precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica cu regulamente fără justificare economică, ANRE omoară gâsca cu ouă de aur. Pe termen lung, românii nu vor beneficia de pe urma Ordinului, iar ţara ar putea fi forţată să importe energie la preţuri mai ridicate şi care nu pot fi controlate de autorităţile române".

În ceea ce priveşte dezechilibrele din piaţă, provocate de Ordinul ANRE, Fondul subliniază următoarele: - va avea drept consecinţă imediată creşterea preţurilor pe piaţa concurenţială, cu efecte negative asupra economiei României, încrederii investitorilor în predictibilitatea politicilor în domeniul energetic şi a valorii de piaţă a companiilor afectate (consumatorii casnici vor fi afectaţi negativ, ca urmare a creşterii acestor preţuri care se vor regăsi în scumpiri la diferite produse); - Ordinul ANRE nu tratează în mod echitabil producătorii de energie electrică, punând povara subvenţionării consumatorilor care beneficiază de furnizarea de energie electrică în mod reglementat în special în sarcina producătorilor care au costurile de producţie cele mai scăzute (precum Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, companii controlate de Statul român); - stabilirea profitului reglementat la valoarea arbitrară de 5% nu are niciun fundament economic, creează prejudicii financiare semnificative producătorilor afectaţi şi nu este în acord nici cu textul Ordonanţei de Urgenţă 114/2018 (astfel, Ordinul penalizează producătorii de energie care au luat măsuri de creştere a eficienţei şi creează un avantaj nejustificat producătorilor de energie electrică ineficienţi; având în vedere cele de mai sus, Fondul Proprietatea recomandă cu tărie utilizarea unei referinţe de preţ de piaţă pentru stabilirea preţului la energie electrică vândută pe piaţa reglementată, cum ar fi, pentru exemplificare, preţul pe piaţa zilei următoare); - poate duce la importuri de electricitate la preţuri care nu pot fi plafonate, astfel penalizând şi mai mult consumatorii şi producătorii de la noi din ţară.

FP: "Ordinul ANRE încalcă în mod flagrant legislaţia naţională şi europeană în vigoare"

Ordinul afectează, în mod sever, companiile din sector, forţându-le să vândă energie pe piaţa reglementată, mai semnalează FP.

Printre factorii care vor determina companiile să vândă pe piaţa reglementată se numără, potrivit comunicatului: - stabilirea unor cantităţi specifice de energie pe piaţa reglementată, dublată de impunerea unor preţuri reglementate sub preţul pieţei, vor avea consecinţe grave asupra situaţiei financiare a companiilor, care vor fi obligate să vândă energie în astfel de condiţii reglementate (cele mai afectate vor fi Hidroelectrica şi Nuclearelectrica); - cantitatea maximă de energie electrică ce va fi vândută pe piaţa reglementată (până la 65% din producţia de energie hidro şi nucleară) este excesiv de ridicată, putând cauza companiilor Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pierderi financiare de ordinul sutelor de milioane de lei (de asemenea, aceste măsuri vor avea ca efect colectarea de către Stat de la aceste companii, a unor venituri sub formă de dividende, întrucât toate pierderile sunt suportate în final de acţionarii celor două companii; - în plus, impunerea unor producători a condiţiei de a vinde pe piaţa reglementată un volum disproporţionat de mare din producţia anuală, pe fondul obligaţiilor curente ale acestora din contracte deja încheiate, îi expune pe aceştia (n.r. producătorii) riscului de a achiziţiona electricitate de pe piaţa liberă pentru a acoperi cererea de energie pe piaţa reglementată (astfel, producătorii vor raporta pierderi record din achiziţia de electricitate la un preţ mai mare de pe piaţa concurenţială, comparativ cu preţul la care vor trebui să vândă pe piaţa reglementată; acest tip de practici a reprezentat unul dintre motivele care a cauzat insolvenţa Hidroelectrica în 2012, coroborat cu alţi factori care au influenţat situaţia financiară a companiei); - măsura reduce stocurile de cash ale companiilor, care ar putea fi folosite pentru finanţarea investiţiilor, astfel afectând în mod negativ stabilitatea pe termen lung a sectorului energetic.

În plus, fondul închis de investiţii atrage atenţia asupra faptului că Ordinul, care stabileşte preţuri reglementate, încalcă "în mod flagrant" legislaţia naţională şi europeană în vigoare.

Potrivit FP, atât Legea 132/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale (Legea energiei), cât şi Directiva Europeană 72/2009 care stabileşte reguli comune pentru pieţele interne ale energiei cer, în mod categoric, ca mecanismele de reglementare a preţurilor să fie: nediscriminatorii faţă de producătorii de electricitate, justificate din punct de vedere economic şi transparente, iar Ordinul adoptat recent de ANRE nu îndeplineşte niciuna dintre cele trei condiţii.

Fondul Proprietatea solicită ANRE să ia la cunoştinţă efectele extrem de dăunătoare ale Ordinului asupra sectorului energiei şi recomandă consultări aprofundate cu stakeholderii din industrie.

Fondul Proprietatea ("Fondul") este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor şi aprecierea per acţiune a capitalului prin investiţii, în principal în acţiuni româneşti şi titluri de valoare asociate acţiunilor. Franklin Templeton Investments a preluat, oficial, rolul de manager de investiţii şi administrator unic al FP în 2010. Fondul se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti din 25 ianuarie 2011 şi a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei de Valori de la Londra prin intermediul certificatelor de depozit ("GDR-uri") la data de 29 aprilie 2015.

Franklin Resources Inc. este o organizaţie globală de management al investiţiilor, care operează sub denumirea Franklin Templeton Investments, şi furnizează soluţii globale şi locale de management al investiţiilor pentru clienţi de retail, instituţionali şi fonduri suverane în peste 180 de ţări. Conform datelor disponibile la 30 noiembrie 2018, compania administrează active în valoare de peste 683 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4952
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3087
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9751
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.4311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb