JON PARR, PREŞEDINTELE DIVIZIEI DE PROTECŢIE A CULTURILOR, SYNGENTA: "ChemChina va veni cu investiţii şi ne va familiariza cu piaţa asiatică"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2017

"ChemChina va veni cu investiţii şi ne va familiariza cu piaţa asiatică"

"Piaţa chineză are cel mai mare potenţial de creştere la nivel mondial"

"Syngenta deţine, în China, o divizie de 350 de milioane de dolari"

"România - o piaţă foarte importantă pentru Syngenta"

Syngenta îşi va extinde activitatea şi pe teritoriul Chinei, după ce ChemChina a achiziţionat compania elveţiană, pentru 43 de miliarde de dolari, potrivit lui Jon Parr, preşedintele diviziei de protecţie a culturilor, din cadrul companiei.

"Piaţa chineză este foarte importantă şi are un potenţial de creştere uriaş, poate cel mai mare din lume", ne-a spus domnia sa, în cadrul unui interviu.

Tranzacţia ChemChina-Syngenta vine într-un moment în care sectorul global de agribusiness se află în plin proces de consolidare şi reprezintă o mare oportunitate pentru compania elveţiană să-şi extindă afacerea pe teritoriul asiatic, ne-a precizat Jon Parr, cu menţiunea că Syngenta deţine deja acolo o divizie, de 350 de milioane de dolari, care ar putea deveni substanţial mai mare.

"Acum suntem deţinuţi de ChemChina. Compania chineză va veni cu investiţii şi ne va familiariza cu piaţa asiatică şi cu oportunităţile de dezvoltare de acolo", ne-a mai spus reprezentantul Syngenta.

Domnia sa ne-a mai precizat că Syngenta deţine în China centre de cercetare şi dezvoltare şi unul de producţie în Nantong, iar pe viitor îşi doreşte să îşi crească eficienţa şi pe acea piaţă.

Achiziţia de către ChemChina a companiei elveţiene nu va aduce schimbări în Syngenta, potrivit domnului Parr, care menţionează: "ChemChina este o companie de stat foarte mare, care are un întreg portofoliu de companii, pe lângă divizia chimică, care a reprezentat obiectul său iniţial de activitate, iar ultima sa achiziţie este Syngenta".

China concentrează 22% din populaţia lumii şi are 7-8% teren arabil din suprafaţa ţării.

Jon Parr: "Nu ne-am dorit fuziunea cu Monsanto"

Jon Parr ne-a explicat că o fuziune între Syngenta şi Monsanto nu s-ar fi putut concretiza, din mai multe motive.

Domnia sa ne-a spus: "În primul rând, probabilitatea ca această tranzacţie (n.r. fuziune) să se încheie era foarte redusă. Nu eram încrezători că se va întâmpla".

În cazul în care acest proces ar fi durat o perioadă mai îndelungată, s-ar fi creat o incertitudine care ar fi planat asupra companiei, iar dacă, în final, nu s-ar fi încheiat, aceste îndoieli ar fi rămas în continuare în firmă, ne-a spus Jon Parr, adăugând: "Un alt motiv era reprezentat de dificultăţile culturale dintre cele două companii. De altfel, nici oferta de preţ făcută de Monsanto nu ne-a mulţumit, şi nici nu am reuşit să facem progrese în discuţiile cu aceştia, astfel că am refuzat înţelegerea".

În schimb, domnia sa consideră că diferenţele culturale între ChemChina şi Syngenta nu sunt foarte relevante: "Spre deosebire de cazul fuziunii dintre noi şi Monsanto, în cazul de faţă, diferenţele culturale dintre China şi Elveţia nu contează la fel de mult, pentru că noi nu încercăm să ne integrăm în ChemChina. Syngenta îşi va continua afacerile ca şi până acum, şi îşi va derula propriile operaţiuni, iar ChemChina ne-a asigurat că vom putea investi în continuare şi că ne va sprijini în acest sens. Vom continua ca Syngenta, aşadar, iar valorile culturale ale celor două companii se aseamănă, pentru că au în centrul lor preocuparea faţă de oameni şi societate, faţă de mediul înconjurător şi aceleaşi principii ale politicii de afaceri".

Jon Parr: "Este necesară consolidarea sectorului de agribusiness, la nivel planetar"

Jon Parr susţine că această achiziţie vine în contextul în care consolidarea sectorului de agribusiness, la nivel global, este mai mult decât necesară.

Potrivit domniei sale, acesta este motivul pentru care sunt în derulare şi alte tranzacţii ale marilor companii din piaţă, precizând că fiecare dintre ele abordează strategii diferite în acest sens.

Domnul Parr a adăugat: "Trebuie să devenim mai eficienţi. Cei mai mari jucători din piaţă încearcă să facă noi achiziţii".

Un alt aspect important, semnalat de Jon Parr este legat de cadrul legislativ mai restrictiv impus de UE, care îngrădeşte activitatea de cercetare şi inovare a companiilor din domeniu, inclusiv pe cea a Syngenta.

Domnul Parr a mai menţionat, că odată cu aceste reglementări, costurile activităţilor de cercetare şi dezvoltare, întreprinse de companiile din domeniu, cresc, fermierii europeni fiind, în cele din urmă, afectaţi.

Jon Parr a afirmat: "Din acest punct de vedere, dialogul este foarte important. Trebuie să se ajungă la un numitor comun. Uniunea Europeană se opune anumitor tehnologii utilizate în această industrie, astfel că noi le putem asigura fermierilor europeni doar anumite categorii de produse (n.r. pesticide, seminţe, îngrăşăminte etc.), însă în cele din urmă, aceştia vor fi dezavantajaţi faţă de restul lumii, care are acces la mai multe tehnologii. În timp, bolile care afectează culturile devin rezistente la aceeaşi categorie de produse, folosită tot timpul, ceea ce s-ar traduce printr-o producţie scăzută. Totul ţine de relaţia dintre politic şi societate".

Jon Parr: "România este a doua cea mai mare piaţă din zona Europei de Sud-Est"

România este de o importanţă foarte mare pe harta afacerilor din Europa ale companiei elveţiene, ne-a mai declarat Jon Parr, precizând că, încă de acum câţiva ani, şi-a îndreptat atenţia asupra pieţei din ţara noastră, observând progresul pe care aceasta l-a făcut, devenind, dintr-o piaţă mică, una foarte importantă.

Domnia sa a adăugat: "Acum, România este a doua cea mai mare piaţă din zona Europei de Sud-Est, care cuprinde aproximativ 16 ţări, prima fiind Turcia".

Domnia sa ne-a precizat că România are un potenţial agricol uriaş, întrucât dispune de o suprafaţă foarte mare de teren arabil, iar fermierii au început să utilizeze tot mai mult noile tehnologii, ceea ce se remarcă şi la nivelul producţiei, care este în creştere.

"Pentru noi este o piaţă excelentă, deoarece vedem o creştere, atât pe partea de chimicale, cât şi pe cea de seminţe. Nu toate statele din UE acordă o asemenea atenţie agriculturii, dar România da, ceea ce este foarte important de menţionat", a mai afirmat reprezentantul Syngenta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb