JOSEPH STIGLITZ: "Dolarul nu este o monedă bună de rezervă internaţională"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2009

Joseph Stiglitz, care a primit Premiul Nobel în 2001, a fost preşedinte al Comisiei Consilierilor Economici ai Casei Albe, în perioada administraţiei Bill Clinton.

Joseph Stiglitz, care a primit Premiul Nobel în 2001, a fost preşedinte al Comisiei Consilierilor Economici ai Casei Albe, în perioada administraţiei Bill Clinton.

Rolul dolarului ca monedă de rezervă pe plan mondial este "îndoielnic", iar moneda americană prezintă un nivel ridicat de risc, declară economistul Joseph Stiglitz, câştigător al Premiului Nobel.

"Avem nevoie de un sistem global de rezervă", a afirmat Stiglitz, profesor la Columbia University, cu ocazia unei conferinţe din Bangkok, adăugând că un astfel de proiect ar avea de câştigat în cazul în care ar obţine sprijinul altor ţări, mai ales al Chinei.

China, care este principalul deţinător de rezerve valutare din lume, şi Rusia au cerut o nouă monedă globală, care să înlocuiască dolarul ca valută de rezervă. Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 12% din luna martie în raport cu coşul celor şase valute ale principalilor parteneri comerciali ai SUA, printre care se numără euro şi yenul.

"Sistemul actual de rezerve se uzează", a spus Stiglitz, menţionând: "Dolarul nu este o monedă de rezervă bună, momentan nu aduce aproape niciun fel de randament şi o analiză mai atentă arată că moneda americană prezintă un grad ridicat de risc".

Autorităţile din SUA şi Europa au pompat un nivel masiv de lichidităţi în economia globală, politică ce ar putea duce la crearea unor bule speculative din cauza oportunităţilor limitate de investiţii, este de părere Joseph Stiglitz. Domnia sa a precizat că nu crede afirmaţiile oficialilor Federal Reserve (banca centrală a SUA) potrivit cărora instituţia va reduce nivelul lichidităţilor de pe piaţă atunci când va fi nevoie.

Finalul capitalismului de tip american?

Criza globală semnalează şi finalul capitalismului de tip american, mai susţine Stiglitz. Sistemul financiar global a continuat să funcţioneze doar datorită injecţiilor masive de capital, iar Stiglitz apreciază că este în continuare nevoie de acţiuni comune, pentru lupta cu efectele crizei.

Stiglitz are o viziune mai pesimistă în ceea ce priveşte economia americană, afirmând că în ciuda faptului că perioada cea mai dificilă a recesiunii a trecut, sunt mari şanse ca, în următorii trei ani, şomajul să fie mai mare decât nivelul actual.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb