Piaţa de acţiuni nu va avea o creştere consistentă până când Rezerva Federală nu va începe să reducă ratele dobânzilor, crede Marko Kolanovic, strateg la JPMorgan. Dar, în opinia sa Fed nu are niciun motiv să scadă dobânzile decât dacă apare o combinaţie de trei factori, scrie Business Insider.
Indicele S&P 500 are o creştere de circa 14% faţă de minimul de la mijlocul lunii trecute, dar tot mai mulţi investitori sunt îngrijoraţi de faptul că aprecierea nu este altceva decât un nou raliu în piaţa "bear", iar coşul de acţiuni va continua să scadă pe măsură ce Fed se pregăteşte pentru o nouă creştere a dobânzii, luna viitoare.
"Atât timp cât băncile centrale ridică ratele sau le menţin la nivelurile actuale, credem că activele au un risc mai pronunţat de scădere", a spus Kolanovic. "Pentru ca piaţa să aibă un raliu consistent care poate aduce noi maxime, Rezerva Federală trebuie să reducă ratele".
Strategul de la JPMorgan crede că este posibil ca Fed să scadă ratele la un moment dat anul viitor, dar numai dacă se va materializa o combinaţie de factori, inclusiv creşterea şomajului, scăderea inflaţiei şi "ceva care să se rupă în pieţele financiare".
Până acum în acest an, pentru a domoli creşterea inflaţiei, Rezerva Federală a crescut deja dobânzile cu 375 de puncte de bază, iar aşteptările sunt pentru o nouă creştere cu încă 50 de puncte de bază la următoarea şedinţă din decembrie. Investitorii se aşteaptă la o creştere a ratei cu 25 de puncte de bază în ianuarie, pentru ca ulterior banca centrală din Statele Unite să-şi întrerupă creşterile, pentru a vedea cum evoluează economia. Iar o economie robustă înseamnă că momentul reducerii ratei dobânzii este departe, conform strategului JPMorgan.
"Întrucât o creştere a şomajului nu este probabil să apară foarte curând, pieţele vor fi între aşteptări privind date mai bune ale inflaţiei, încetinirea economiei şi reducerea profiturilor companiilor, şi riscurile în creştere ale unui accident financiar", a spus Kolanovic.
Dar, o recesiune economică care să se materializeze la sfârşitul anului 2023 poate fi ultima picătură care ar face ca Fed să relaxeze condiţiile financiare prin scăderi ale ratei dobânzii şi o pauză sau chiar o inversare a programului său de reducere a bilanţului, spune strategul.
"Am încorporat o recesiune uşoară în prognoza noastră la sfârşitul anului viitor (...) Până atunci, investitorii nu ar trebui să mizeze prea mult pe un raliu al acţiunilor, decât dacă Fed dă semne că va renunţa la politica sa de înăsprire, îndreptându-se către relaxarea condiţiilor financiare", a afirmat Kolanovic, conform Business Insider.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 24.11.2022, 00:48)
asta in aprilie-mai 2023 , nu acum
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 01:59)
eu stiu ca piata mai cade o tura cand reduce fed dobanzile!
Am mai spus: dobanzile bancilor centrale urca si coboara ca sa se bage pe sub inflatie si deflatie.
Deci cand cade dobanda fed cad din scurt si activele; cine are ordine de cumparare la termen castiga.
Daca tine dobanda pe platou ceea ce cam banuiesc ca asta o sa faca putin; atunci si ranamentul la active se mai mentine putin pe platou.
S c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 08:19)
Crestere consistenta nu va avea probabil pana nu vor scadea dobanzile dar asta nu inseamna ca va pica piata. mai exista si flat market. Piata n-are motive sa mearga in sus dar din cauza inflatiei s-ar putea sa nu mearga nici in jos. daca toate preturile cresc, inclusiv masinile noi, tractoarele, utilaje, au crescut mult si nu vad reduceri de ce ar scadea bursa, imobiliarele? Aici nu ma refer la mici variatii de 10-15% , ma refer la scaderi de 50% sau ceva pe acolo.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 08:35)
Daca te uiti la noi spre exemplu, BRD SNP TLV TTS SNG si mai sunt cateva au PER 4,5,6. Sa cada 50%?! pai in cazul ala numai din dividende iti dublezi capitalul
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 20:06)
Corect!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 08:36)
Toate manevrele de a tine sub control inflatia lovesc in companiile care au rezultate bune. Aceste companii au obtinut aceste rezultate in aceleasi conditii ca si celelalte care se pling de toate cite sunt razboi, inflatie, lipsa personal. Sunt linii de business care fac profit si trebuie luate in seama.
O alta problema care o vad este ca se vorbeste foarte mult de viitorul unor afaceri care vor aduce profit. Astfel se IMPUNE si toata lumea urmeaza fara minte afacerile verzi, doar un exemplu masinile electrice, o idee buna dar chiar s a crezut ca vor primii gratis curent daca merge o persoana la cumparaturi in Mall sau chiar s a crezut ca pretul curentului sa nu vorbesc de litiu si altele chiar s a crezut ca se va mentine jos.
Alta treaba fotovoltaicele desigur primesti finantare poate si newrambursabila dar si au facut aceste persoane calculele cite panouri sa monteze sa includa la cheltuieli pina si furturile pieselor de la ferma de panouri. Romania era o tara cu pamint agricol irigabil in parte, cum au disparut conductele de la irigatii si alte componente asa o sa dispara si la fotovoltaice
E adevarat investitorii in majoritate se raliaza trendului bursei si nicidecum specific pe o companie buna. Putini investitori fac diferenta la acest lucru si acestia vor fi adevaratii cistigatori
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Investitor în data de 24.11.2022, 11:13)
Cei care si-au cumparat masini Tesla pana acum merg de cele mai multe ori gratis, daca locuiesc in Bucuresti. Se incarca gratuit in Mall Promenada la Superch argere. Nu mai spun de cei care au cumparat Tesla pana in 2022. Ah, ca la un moment dat vor pune un pret, asta e sigur. Dar pana acum, se dovedeste o afacere buna ptr cei care au cumparat Tesla si spun inainte de 2022 din doua motive, pentru ca au prins pretul inainte de scumpire, program rabla/rabla plus si unii au prins si Free Unlimited Superch arging for the life
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 18:29)
Nimic nu e gratis la incarcarea masinilor electrice la Mall totul este cuprins in pretul marfii care o cumperi si in pretul chiriilor si utilitatilor platite de chiriasii din Mall. Nu sunt din Bucuresti dar cred ca este o taxa de intrare in parcare nu stiu asta care se plateste poate duca depasesti 1-2 ore, deci proprietarul Mall ului nu pierde fiti sigur
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 09:41)
in momentul cind fed-ul reduce dobinda este clar ca o recesiune s-a declansat si ca ceva pe acolo s-a crapat! Asa ca de-abia atunci volatilitatea se inteteste si un leg down violent se va precipita.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 10:04)
Foarte buna observatia!Mereu se scapa din vedere ca exista o cauza in spatele unei actiuni a bancii centrale.Pe termen scurt se actioneaza ca la pariuri la miscarile FED dar cand se asaza lucrurile incep sa conteze rezultatele companiilor.Si perspectivele ca nu e ca la noi sa scrii ca pastrezi bugetul intact si sa nu patesti nimic cand il ratezicu brio 2 luni mai tarziu.
Cred ca analistii care asteapta scaderea ratelor o asteapta mai mult pentru a reveni optimismul si activitatea,in special in zona IPO ca angajatorii lor acolo fac banii.Nu le pasa lor ca va creste indicele sau scade.Problema e ca la cresterea de rate a aparut inghetul pe burse,IPO,M&A si acolo-i doare pe JPM si altii.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 09:55)
FED si BCE nu mai pot dirija bursele,
lanturile comerciale internationale,
materiile prime,energia si alimentele
vor fi DECISIVE IN EVOLUTIA ECONOMICA
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 09:57)
Desi este foarte adevarat acest lucru nu se intimpla INCA
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 24.11.2022, 11:30)
ba e deja in curs de desfasurare doar ca jucatorii mici din piata nu s-au prins inca... daca s-ar fi prins deja eram in plin val 3 descendent (care urmeaza)
7. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 24.11.2022, 12:40)
Flecareala pentru umplut gazetele de specialitate..
Bursele "bubuie" deja de 6 saptamani, din 13 octombrie, daca raman pe actualul trend, pana la sfarsitul anului vor recupera ce mai mare parte din pierderile de peste an.
Odata ajunsi in zona fostelor varfuri trebuiesc urmarite semnalele de pret, spargere/respingere.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 24.11.2022, 17:55)
peste vreo 3 saptamani de acum vine crizutza sa ne coafeze ;)
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 23:02)
Ce criza? cu 2 saptamani inainte de Sarbatori?
Nu prea cred.
Se amana, daca o sa fie, pentru 2023.
8. 4050
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2022, 18:49)
Este rezistenta data de media simpla 200 - acolo unde multi (inclusiv subsemnatul) iau poziție short, vom vedea. Pana acum a fost ușor urcușul...