JP MORGAN SECURITIES INTERMEDIAZĂ VÎNZAREA OBLIGAŢIUNILOR ROMPETROL GROUP Dinu îşi face plinu'

Ingrid Zamfir
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iulie 2004

Valoarea nominală a unei obligaţiuni va fi de 50.000 de euro

Obligaţiunile vor fi emise pe piaţa externă

Cetăţenii americani nu vor putea subscrie

Emisiunea de obligaţiuni "Rompetrol Group" Olanda, destinată finanţării activităţii firmelor din holding, va fi administrată de societatea americană "JP Morgan Securities", se arată în prospectul preliminar al emisiunii. Titlurile vor fi garantate de societăţile care intră în alcătuirea grupului ("Rompetrol" SA, "Rompetrol Rafinare", "Rompetrol Downstream", "Rompetrol Petrochemicals" SRL, "Rom Oil" SA) şi vor ajunge la maturitate în 2009. Valoarea emisiunii va fi de cel mult 250 milioane de euro.

Obligaţiunile "Rompetrol Group" vor fi listate la Bursa din Luxembourg, fiind emise iniţial sub formă de bilete globale provizorii, care nu vor fi purtătoare de dobîndă. Biletele vor fi vîndute în afara Statelor Unite, iar cetăţenii americani nu vor avea acces la ele. Biletele provizorii se vor transforma în bilete globale definitive, avînd ataşate cupoane de dobîndă, după 40 de zile de la încheierea emisiunii, perioadă în care se verifică dacă titlurile nu au fost plasate, cumva, investitorilor americani. Aşadar, transformarea se face doar dacă există date certe că titlurile nu au fost achiziţionate de cetăţeni americani. Valoarea nominală a unui bilet va fi de 50.000 de euro.

Emisiunea de euro-obligaţiuni a fost preferată de conducerea grupului "Rompetrol" ca modalitate de finanţare a societăţilor care intră în alcătuirea sa, întrucît companiile implicate (atît emitentul, cît şi beneficiarii) nu pot obţine separat, de pe piaţa de capital, o finanţare proporţional comparabilă cu cea pe care o poate ridica grupul de companii. În plus, această modalitate de finanţare a fost considerată mai avantajoasă decît o emisiune de acţiuni noi, pe motiv că acţionarii vechi nu îşi adaugă "concurenţi" în procesul investiţional, iar la scadenţă, emisiunea de euro-obligaţiuni, spre deosebire de emisiunea de noi acţiuni, poate fi răscumpărată sau refinanţabilă.

Conducerea grupului "Rompetrol" a preferat piaţa externă pentru lansarea titlurilor, deoarece aceasta este mai organizată, mai lichidă, mai capitalizată, cu mai mulţi investitori instituţionali participanţi, receptivi la pieţele în curs de dezvoltare.

Emitentul va fi "The Rompetrol Group" Olanda, acesta fiind utilizat drept vehicul de finanţare a activităţilor companiilor româneşti ale grupului.

Suma obţinută din vînzarea obligaţiunilor va fi folosită pentru dezvoltare - 187 milioane de dolari, şi pentru investiţii obligatorii, conform standardelor de calitate şi mediu - 37 milioane de dolari.

Sectorul rafinare din cadrul grupului va primi 71,5 milioane de dolari, sectorul en detail şi en gros - 108 milioane, iar cel petrochimic va beneficia de 45 milioane de dolari. Agenţia americană "Fitch" a acordat recent atît grupului "Rompetrol", cît şi emisiunii de obligaţiuni ratingul "B-".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb