JTI România atrage atenţia, printr-o scrisoare oficială adresată Ministerului Sănătăţii (MS) şi Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), asupra informaţiilor incorecte cu privire la ţigaretele electronice, promovate de cele două autorităţi, amintind că toate reglementările Directivei care prevede reguli stricte pentru introducerea şi comercializarea ţigaretelor electronice, au fost transpuse în legislaţia naţională.
De asemenea, JTI semnalează că adresele trimise de MS către Parlamentul şi Guvernul României conţin informaţii eronate, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Potrivit adreselor oficiale menţionate, prevederile Directivei europene "ar fi trebuit să fie deja în vigoare în legislaţia naţională", iar MS susţine transpunerea lor.
"Nu numai că reglementările au fost transpuse integral, dar există chiar şi restricţii suplimentare faţă de cadrul european, publicitatea pentru ţigaretele electronice, dar şi comunicarea la raft fiind interzise (articolul 20(12) litera e)", se arată în documentul transmis de JTI.
Conform scrisorii semnate de JTI, "în cazul în care România nu ar fi transpus toate reglementările privind introducerea şi comercializarea ţigaretelor electronice, Comisia Europeană ar fi declanşat procedura de infringement, termenul de transpunere fiind 20 mai 2016".
Totodată, în adresele trimise de MS către Parlament şi Guvern persistă confuzia între ţigarete electronice (cu lichid cu sau fără nicotină) şi produsele cu tutun încălzit, categorie pentru care nu există restricţii de comunicare.
Astfel, atât adresele menţionate, cât şi website-ul INSP nu ţin cont de documente de poziţie oficială ale unor state membre UE sau ale unor instituţii de specialitate, care recomandă utilizarea ţigaretelor electronice pentru cei care vor sa renunte la fumat şi susţin reglementări mai puţin restrictive pentru aceste produse.
"Considerăm că Ministerul Sănătăţii trebuie să informeze corect cu privire la legislaţia în vigoare, aserţiuni de tipul "România nu a transpus reglementările europene" fiind de natură să inducă în eroare opinia publică şi să cauzeze îngrijorări nejustificate. Ne exprimăm speranţa ca, prin intermediul Ministerului şi instituţiilor din subordine (INSP), consumatorii adulţi de produse din tutun să beneficieze de informaţii corecte, iar discuţiile din spaţiul public să reflecte realitatea", concluzionează scrisoarea.
1. vanzatori de droguri
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2020, 19:16)
Mamagerii JTI ar trebui sa raspunda penal pentru fiecare minor care fumeaza si pentru fiecare bolnav de cancer dobandit ca urmare fumatului. In rest gargara de doi lei si tupeu nemasurat la acesti vanzatori de droguri. Managerii JTI se viseaza mari profesionisti dar au integritatea unor traficanti de port.