JTI: "Autorităţile din sănătate propagă fake-news despre ţigaretele electronice"

I.A.
Miscellanea / 8 ianuarie 2020

"Autorităţile din sănătate propagă fake-news despre ţigaretele electronice"

JTI România atrage atenţia, printr-o scrisoare oficială adresată Ministerului Sănătăţii (MS) şi Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), asupra informaţiilor incorecte cu privire la ţigaretele electronice, promovate de cele două autorităţi, amintind că toate reglementările Directivei care prevede reguli stricte pentru introducerea şi comercializarea ţigaretelor electronice, au fost transpuse în legislaţia naţională.

De asemenea, JTI semnalează că adresele trimise de MS către Parlamentul şi Guvernul României conţin informaţii eronate, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit adreselor oficiale menţionate, prevederile Directivei europene "ar fi trebuit să fie deja în vigoare în legislaţia naţională", iar MS susţine transpunerea lor.

"Nu numai că reglementările au fost transpuse integral, dar există chiar şi restricţii suplimentare faţă de cadrul european, publicitatea pentru ţigaretele electronice, dar şi comunicarea la raft fiind interzise (articolul 20(12) litera e)", se arată în documentul transmis de JTI.

Conform scrisorii semnate de JTI, "în cazul în care România nu ar fi transpus toate reglementările privind introducerea şi comercializarea ţigaretelor electronice, Comisia Europeană ar fi declanşat procedura de infringement, termenul de transpunere fiind 20 mai 2016".

Totodată, în adresele trimise de MS către Parlament şi Guvern persistă confuzia între ţigarete electronice (cu lichid cu sau fără nicotină) şi produsele cu tutun încălzit, categorie pentru care nu există restricţii de comunicare.

Astfel, atât adresele menţionate, cât şi website-ul INSP nu ţin cont de documente de poziţie oficială ale unor state membre UE sau ale unor instituţii de specialitate, care recomandă utilizarea ţigaretelor electronice pentru cei care vor sa renunte la fumat şi susţin reglementări mai puţin restrictive pentru aceste produse.

"Considerăm că Ministerul Sănătăţii trebuie să informeze corect cu privire la legislaţia în vigoare, aserţiuni de tipul "România nu a transpus reglementările europene" fiind de natură să inducă în eroare opinia publică şi să cauzeze îngrijorări nejustificate. Ne exprimăm speranţa ca, prin intermediul Ministerului şi instituţiilor din subordine (INSP), consumatorii adulţi de produse din tutun să beneficieze de informaţii corecte, iar discuţiile din spaţiul public să reflecte realitatea", concluzionează scrisoarea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mamagerii JTI ar trebui sa raspunda penal pentru fiecare minor care fumeaza si pentru fiecare bolnav de cancer dobandit ca urmare fumatului. In rest gargara de doi lei si tupeu nemasurat la acesti vanzatori de droguri. Managerii JTI se viseaza mari profesionisti dar au integritatea unor traficanti de port.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb