Magistraţii Tribunalului Timiş au amînat, marţi, judecarea cererii de punere în libertate formulată de nouă dintre arestaţii în dosarul "Electrica" Banat, acuzaţi de fapte de corupţie, prin care au prejudiciat statul cu peste 130 de miliarde ROL (lei vechi), transmite Rompres. Cererea de eliberare a fost înaintată de Silviu Lucian Boghiu, fost director general al "Electrica"Bucureşti, Livius Milea, fost director general al "Electrica" Banat, Viorel Dan, fost director general al Societăţii de Întreţinere, Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat, Gheorghe Erimescu, director comercial, Iulia Crudu, şef aprovizionare, Gabriela Goştinar, inspector la Administraţia Finanţelor Publice a Sectorului 2 Bucureşti, Emanuel Şoroiu, comisar la Garda Financiară, Vasile Croitoru şi Costică Stoica, oameni de afaceri care au acţionat ca intermediari.
Potrivit rechizitoriului, Lucian Boghiu ar fi sprijinit o grupare infracţională cu scopul de a comercializa echipamente electrice contrafăcute, obligîndu-i pe funcţionarii din subordinea sa să dispună plata preferenţială a acestora la preţuri supraevaluate de opt ori. În schimbul intervenţiilor sale la mai multe unităţi din ţară, Boghiu ar fi primit un autoturism "Audi A8", evaluat la 2,5 miliarde de lei. În dosar au fost audiate peste 40 de persoane, un sfert dintre aceştia fiind arestaţi.
La primul termen de judecată, Dan Viorel a citat numele lui Lucian Boghiu, dar şi pe cel al fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, la presiunea cărora ar fi acţionat în maniera de mai sus cei de la "Electrica" Timişoara. Conform rechizitoriului procurorilor PNA, primii doi directori generali de la "Electrica" Banat, unitate cu capital integral de stat, au achiziţionat ilegal şi la preţuri supraevaluate produse electrice contrafăcute de la doi agenţi economici din Bucureşti şi Cluj, fără organizarea de licitaţii. Milea a primit două autoturisme de lux, respectiv, un Jeep BMW x5 şi un Audi A6. În schimbul acestor foloase necuvenite, el a acceptat decontarea, cu prioritate, şi la preţuri exagerate a lucrărilor efectuate în beneficiul "Electrica" Banat. Dan Viorel a primit mită în mod repetat de la aceleaşi persoane, în valoare de 830 de milioane de lei, el dînd dispoziţii colaboratorilor pentru plata rapidă a produselor. Pentru a acoperi activitatea infracţională, cei doi directori i-au atras în joc şi pe directorul comercial Gheorghe Erimescu şi pe directorul economic Sorin Boc (ultimul cercetat în stare de libertate pentru fals intelectual) să ia măsuri pentru a masca achiziţiile şi deconturile, întocmind în fals documente prin care se atesta, nereal, că achiziţia s-a făcut prin licitaţie.