JUDECĂTOARE DIN SUA: "Erbicidele fabricate de compania Monsanto au provocat cancer"

V.D.
Internaţional / 23 octombrie 2018

"Erbicidele fabricate de compania Monsanto au provocat cancer"

O judecătoare din Statele Unite a confirmat ieri un verdict împotriva Monsanto, potrivit căruia erbicidele bazate pe glifosat au provocat cancer incurabil unui bărbat, dar a spus că daunele punitive de 250 de milioane de dolari trebuie reduse, transmite Reuters.

Judecătoarea Suzanne Bolanos, de la un tribunal din San Francisco, a spus că ar reduce despăgubirile la 39 de milioane de dolari, dacă avocaţii reclamantului, Dewayne Johnson, sunt de acord.

Monsanto, care neagă acuzaţiile, a solicitat judecătoarei să anuleze în totalitate penalizarea de 289 de milioane de dolari impusă companiei în primă instanţă, sau să ordone un nou proces referitor la componenta daunelor punitive.

Pe 10 august, un juriu a decis că erbicidele bazate pe glifosat ale Monsanto, între care RoundUp şi Ranger Pro, l-au îmbolnăvit de cancer pe Johnson, iar compania nu a avertizat consumatorii în privinţa riscurilor.

Verdictul a dus la scăderea cu 10% a capitalizării bursiere a companiei şi a marcat prima astfel de decizie împotriva Monsanto, divizie a grupului german Bayer, care se confruntă cu peste 8.000 de procese similare în Statele Unite.

"Decizia curţii de a reduce daunele punitive cu peste 200 de milioane de dolari este un pas în direcţia bună, dar continuăm să credem că verdictul referitor la răspunderea companiei şi despăgubirile nu sunt susţinute de dovezile din proces sau de lege şi intenţionăm să le contestăm la Curtea de Apel din California", a anunţat Bayer într-un comunicat.

Grupul german, care a cumpărat Monsanto în acest an, pentru 63 de miliarde de dolari, a explicat că studii ştiinţifice şi utilizarea desfăşurate pe parcursul a zeci de ani au arătat că glifosatul este sigur pentru utilizarea de către oameni.

Avocaţii lui Johnson au anunţat luni că vor analiza dacă să accepte despăgubirile reduse sau să solicite un nou proces referitor la daune.

Mărimea despăgubirilor este limitată prin lege, constituţia din California nu permite plata unor daune mai mari, a spus Bolanos.

Dacă Johnson acceptă despăgubirile reduse, verdictul final va impune Monsanto plata unei sume totale de 78 de milioane de dolari, împărţită în mod egal între daune compensatorii şi daune punitive.

Decizia de luni este o îndepărtate de la o hotărâre preliminară din 10 octombrie. La data respectivă, Bolanos a spus că se gândeşte la un nou proces pentru daunele punitive, afirmând că Johnson nu a oferit dovezi clare şi convingătoare referitoare la atitudinea răuvoitoare sau opresiunea din partea Monsanto, care sunt condiţii pentru impunerea de daune punitive.

Ulterior, cel puţin cinci juraţi au trimis scrisori judecătoarei în care i-au cerut să îşi menţină verdictul preliminar.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb