Jumătate din IMM-uri au probleme legate de costurile cu forţa de muncă, după aderare

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 26 iunie 2007

Jumătate din IMM-uri au probleme legate de costurile cu forţa de muncă, după aderare

Problemele legate de costurile cu forţa de muncă reprezintă principala dificultate de adaptare a IMM-urilor (52,21%) la prevederile acquis-ului comunitar, după integrarea României în UE, se arată într-un studiu al Consiliului pentru Întreprideri Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit studiului "100 de zile în Europa", reglementările tehnice, standardele privind produsele şi certificare lor dă bătăi de cap la peste 31 % din societăţile participante la studiu. De asemenea, regulile concurenţei (24,11%), siguranţa muncii (23,6%), calitatea şi siguranţa produselor (21,9%), protecţia consumatorului (21,73%), protecţia mediului (16,64%) şi proprietatea intelectuală (5,18%) sunt celelalte dificultăţi cu care se confruntă IMM-urile.

Într-un clasament pe regiuni, firmele din sud-vest deţin cea mai mare pondere în problemele legate de costurile cu forţa de muncă (84,38%), problema calităţii şi siguranţei produselor este cea mai frecventă la întreprinderile din nord-est (27,07%). La IMM-urile din regiunea de sud-est predominantă este problema protecţiei consumatorului (29,5%), în timp ce dificultăţile în ceea ce priveşte proprietatea intelectuală sunt mai intense în Bucureşti (7,62%).

Rezultatele studiului mai arată că situaţia IMM-urilor în privinţa implementării acquis-ului comunitar nu este prea îmbucurătoare. În 43,75% din societăţi programul de pregătire este în curs de implementare, peste 40% din IMM-uri nu au început încă pregătirile, în timp ce în 8,06% din firme factorii de decizie nu cunosc stadiu în care se află. Doar în 5,34% din organizaţii programul a fost implementat cu succes, iar în 1,99% programul nu decurge satisfăcător.

Ancheta a mai relevat că, în următorii ani, o influenţă pozitivă asupra IMM-urilor o vor avea potenţialii furnizori mai ieftini şi/sau mai buni (41,85%), accesul mai bun pe pieţe (41,68%), accesul mai bun la noi tehnologii (32,51%), accesul la fondurile structurale (24,11%) sau proceduri de achiziţii publice mai corecte (15,33%).

IMM-urile din turism au cele mai mari dificultăţi de conformare

la acquis-ul comunitar

IMM-urile româneşti din domeniul turismului sunt cele care întâmpină cele mai mari dificultăţi de conformare la prevederile acquis-ului comunitar, se arată în studiul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

Principalele probleme ale firmelor mici şi mijlocii de turism sunt generate de certificarea produselor, reglementările tehnice şi standardele privind produsele (37,84%), calitatea/siguranţa produselor (32,43%) şi protecţia consumatorului (35,14%). În schimb, înregistrează cea mai redusă pondere a întreprinderilor care semnalează greutăţi în domeniul siguranţei muncii (16,22%), protecţiei mediului (10,81%) şi regulilor concurenţei (16,22%).

Potrivit aceluiaşi studiu, societăţile din domeniul construcţiilor, datorită specificului activităţii, întâmpină dificultăţi cu privire la siguranţa muncii (34,07%) şi costurile personalului (64,44%).

Firmele din sectorul transporturilor ies în evidenţă prin ponderea cea mai ridicată de IMM-uri care întâmpină probleme de conformare în ceea ce priveşte protecţia mediului (23,86%) şi regulile concurenţei (40,91%).

Studiul a fost realizat de Consiliul pentru Întreprideri Private Mici şi Mijlocii din România în luna aprilie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.178 IMM-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb