Jurnaliliştii britanici se confruntă cu un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare ce i-ar putea aduce până în faţa instanţei de judecată. Ameninţările la adresa jurnaliştilor şi a surselor lor erau evidente dinaintea crizei de coronavirus, dar au trecut neobservate, anunţă ZeroHedge.ro.
Discursul Reginei din luna decembrie 2019 a privit planuri despre o nouă legislaţie asupra spionajului. Acesta a subliniat importanţa eliminării adversarilor ţării - aceasta fiind o referire indirectă la otrăvirea agentului dublu rus, Serghei Skripal, de la Salisbury.
Discursul a insistat, de asemenea, asupra Legii Secretele Oficiale, întocmită în 1989, care trebuie actualizată şi a confirmat că Comisia de Servicii Juridice,organismul care examinează legea în Anglia şi Ţara Galilor, se ocupă de acest lucru.
Cu toate acestea, propunerile elaborate de Comisia de Servicii Juridice pentru revizuirea Legii privind secretele oficiale prezintă pericole majore. Sursele şi jurnaliştii ar putea fi condamnaţi pentru dezvăluirea informaţiilor despre apărare, relaţiile internaţionale sau forţele de ordine, chiar dacă este puţin probabil să provoace vătămări. Acestea ar uşura întreaga operaţiune pentru dovedirea unei infracţiuni.
În consecinţă, jurnaliştii care acţionează pentru dezvăluirea pericolul public sau abuzului de putere nu ar putea susţine că a acţionat în interesul public. În plus, o să fie majorate pedepsele cu închisoarea, care în prezent sunt de doi ani.
Maurice Frankel, directorul Campaniei pentru Libertatea Informaţiilor din Marea Britanie, a
declarat că dezvăluirea informaţiilor care ar putea dauna apărării, relaţiilor internaţionale sau forţelor de ordine, s-ar transforma intr-o infracţiune de dezvăluire a informaţiile pe care divulgatorul ar fi trebuit să le realizeze drept puţin probabil de a provoca astfel de daune.
Douglas Hurd, secretarul de stat responsabil pentru Actul Secretelor Oficiale din 1989, a dat asigurări publicului că măsura nu se va aplica "informaţiilor cu caracter general care ar putea fi de folos pentru comiterea unei infracţiuni, în cazul în care lanţul circumstanţelor este prea lung şi concret".
Mai mult, Discursul Reginei a cuprins alte două măsuri pentru facilitarea păstrării secretelor de stat.
Proiectul de Lege pentru mediu ar împiedica Oficiul pentru Protecţia Mediului să dezvăluie informaţii cu privire la eşecurile organismelor publice şi organizaţiilor de respectare a normelor legii.
Conform proiectului de lege, un nou organism de stat ar investiga siguranţa pacienţilor în cadrul Serviciului Naţional de Sănătate. Divulgarea informaţiilor deţinute de noul organism de investigare a securităţii serviciilor de sănătate ar fi sever limitată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.06.2020, 11:29)
bine ca nu îi plateste...