O curte de apel din Moscova a menţinut, astăzi, detenţia reporterului Evan Gershkovich de la The Wall Street Journal (WSJ) în închisoarea Lefortovo în care a fost reţinut de la arestarea sa, luna trecută, informează news.ro.
Avocaţii lui Gershkovich contestaseră detenţia acestuia, dar tribunalul din Moscova a respins apelul şi s-a pronunţat, pe de altă parte, împotriva arestului la domiciliu sau a eliberării pe cauţiune, precum şi a mutării acuzatului într-o altă închisoare.
Astfel, Gershkovich va rămâne în arest preventiv la închisoarea Lefortovo din Moscova până la 29 mai, dar autorităţile ruse pot prelungi această perioadă. Închisoarea de lângă Moscova este celebră pentru detenţia deţinuţilor politic de către KGB în perioada sovietică, iar în prezent este administrată de FSB.
Apelul a fost judecat la aproape trei săptămâni după ce jurnalistul american a fost reţinut de FSB în timpul unei deplasări la Ekaterinburg pe care o făcea pentru a realiza un reportaj, fiind deţinut în baza unei acuzaţii de spionaj pe care WSJ şi guvernul american o neagă vehement.
Serviciul de securitate FSB al Rusiei l-a arestat pe Gershkovici la 29 martie în oraşul Ekaterinburg din Urali, acuzându-l că a colectat ceea ce pretinde că ar fi secrete de stat despre complexul industrial militar din oraş.
Kremlinul a declarat că Gershkovich, primul jurnalist american reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj de la sfârşitul Războiului Rece, a fost prins "în flagrant delict".
Audierea de marţi a avut loc după ce săptămâna trecută Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat pe jurnalist ca fiind pe nedrept reţinut, un statut ce permite guvernului american să se angajeze oficial în încercarea de a obţine eliberarea sa.
Ieri, ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, a putut să-l viziteze pe Evan Gershkovich la Lefortovo, fiind pentru prima dată când oficialii americani au avut acces la deţinut, de la arestarea sa, la 29 martie.
Ambasadoarea Tracy a declarat: "Este sănătos şi rămâne puternic".
Aceasta a adăugat: "Reiterăm apelul nostru pentru eliberarea sa imediată".
Gershkovich riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. Practic, toate procesele de spionaj din Rusia se încheie cu un verdict de vinovăţie, notează WSJ.
Potrivit Reuters, jurnalistul american, care neagă acuzaţia că ar fi spion, a apărut astăzi în sala de judecată de la Moscova calm şi zâmbitor, în spatele unei "cuşti" de sticlă şi metal, purtând o cămaşă în carouri şi ţinând braţele încrucişate. El nu a spus nimic, dar s-a întors când unul dintre reporterii ruşi din sala de judecată i-a spus: "Ţine-te bine!" şi i-a transmis că toată lumea îl salută. Ambasadoarea americană Lynne Tracy se afla în apropiere.
Audierea de astăzi a fost în esenţă procedurală, stabilind modul în care Gershkovich ar trebui să fie deţinut în aşteptarea procesului, dar nu s-a referit la fondul acuzaţiilor care i se aduc, deoarece anchetatorii încă lucrează la detaliile cazului. Documentele instanţei nu au oferit decât detalii de bază despre caz. Instanţa a declarat că a fost interzisă publicarea unor documente.
Evan Gershkovich este cetăţean american, dar este fiu al unor emigranţi sovietici. Săptămâna trecută, familia lui a vorbit pentru prima dată public despre arestarea lui Evan, într-un interviu acordat redacţiei The Wall Street Journal pentru care jurnalistul lucra.
La Washington, Casa Albă a declarat că speră să obţină acces consular regulat pentru Gershkovich.
Diplomatul SUA care lucrează pentru cazurile de luări de ostatici s-a angajat să facă "tot ce este necesar" pentru a-i aduce acasă pe Gershkovich şi pe Paul Whelan, un fost puşcaş marin american care a fost condamnat de asemenea pentru spionaj în 2020 şi care a fost, de asemenea, desemnat de Washington ca fiind deţinut pe nedrept.
Săptămâna trecută, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a dat de înţeles că Moscova ar putea fi dispusă să discute un posibil schimb de prizonieri pentru a-l elibera pe reporterul de la The Wall Street Journal, dar numai după ce acesta îşi va primi sentinţa.