JURNALISTUL GHENADIE BREGA:  "Am solicitat azil politic în Islanda pentru că acasă viaţa mea este în pericol"

A.I.
Miscellanea / 29 septembrie 2017

Ghenadie Brega (Sursa foto: captură Youtube)

Ghenadie Brega (Sursa foto: captură Youtube)

Jurnalistul Ziarului de Gardă Ghenadie Brega a emis astăzi o declaraţie de presă în care se declară îngrijorat de presiunile la care ar fi supus de către autorităţile Republicii Moldova în legătură cu activitatea sa de jurnalist, existând bănuieli că libertatea şi chiar viaţa sa este în pericol în Republica Moldova, iar în acest context, el anunţă că solicitat azil politic în Islanda.

Într-o declaraţie, Ghenadie Brega precizează: "Cea mai recentă tentativă de intimidare se referă la decizia poliţiştilor de la Chişinău de a mă anunţa în căutare naţională, dispunând reţinerea mea imediată. La baza acestei decizii se află un dosar penal, care mi-a fost intentat de autorităţi după ce am investigat un caz de abuz în serviciu din partea unui angajat al statului. Funcţionarul, aflându-se în stare de ebrietate, ameninţa un agent economic că îi va distruge afacerea dacă acesta refuză să îl deservească în afara programului de lucru. Când am încercat să obţin o reacţie, unul dintre superiorii funcţionarului, vice-pretorul V. Urâtu, m-a insultat, apoi m-a lovit cu piciorul în spate".

De asemenea, jurnalistul menţionează că, în iulie 2016, autorităţile Republicii Moldova l-au împiedicat să participe la un eveniment public la care Ministerul de resort acorda premiile naţionale în domeniul culturii. La eveniment au fost prezenţi zeci de jurnalişti, el fiind singurul care nu a fost lăsat să intre, fără ca interdicţia să fie argumentată legal.

Jurnalistul mai spune că în repetate rânduri i-a fost limitat accesul în instanţele de judecată. În unul dintre cazuri, un magistrat de la Judecătoria Militară i-a interzis să fie prezent la pronunţarea deciziei într-un dosar de interes public, în care un şef de penitenciar împreună cu şase subalterni erau acuzaţi de torturarea unui deţinut, eveniment la care alţi jurnalişti au avut acces liber în sală.

Ghenadie Brega scrie: "În acest context, fac apel către: Organizaţiile internaţionale, să monitorizeze atent derapajele de la normele democratice care sunt vizibile în Republica Moldova în ultimii ani; reprezentanţii sistemului de drept, să refuze orice formă de presiune din partea politicului şi să examineze echidistant cazurile de presiune asupra jurnaliştilor, dar nu numai; reprezentanţii mass-media independente, să se implice în a monitoriza cazurile de abuz şi intimidare a jurnaliştilor şi activiştilor incomozi actualei guvernări a Republicii Moldova".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb