JUSTIŢIA ESTE EXCEDATĂ Un milion de cauze penale

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 10 martie 2008

Un milion de cauze penale

1500 de dosare pe cap de judecător

Bilanţul pe 2007 al Ministerului Public a scos la iveală că Justiţia din ţara noastră este în pragul colapsului: Procurorul General al României, Laura Codruţa Kovesi a făcut apel, vineri, cu prilejul prezentării raportului anual de activitate a Parchetului General, la toţi factorii interni şi externi cu caracter decizional în Justiţie să ia act de rezultatele bilanţului, întrucât, întreg sistemul este blocat.

Codruţa Kovesi a explicat: "În anul 2007, pentru prima dată în Ministerul Public, am depăşit un milion de cauze penale de soluţionat. Deşi volumul de activitate faţă de anul 1997 s-a dublat, numărul procurorilor care au lucrat efectiv, anul trecut, a fost acelaşi cu cel de acum zece ani. Avem procurori care au peste 1.500 de dosare în lucru şi unităţi de parchet care funcţionează cu unul sau doi procurori. Trebuie să realizăm că 1.500 de dosare în fişetul unui procuror nu reprezintă doar o cifră, ci semnalul unui sistem aproape în colaps. Este aproape imposibil să pretindem unui procuror să citească, să evalueze, să dea o soluţie justă, să facă actul de justiţie în 1.500 de dosare, simultan".

Bilanţul de activitate relevă că s-a ajuns la această situaţie din pricina lipsei personalului calificat şi a volumului uriaş de lucru, nu din pricina unor interese particulare. Codruţa Kovesi a subliniat că volumul de muncă este repartizat neechitabil, în special în teritoriu, unde există o criză acută a personalului calificat.

Raportul arată că numărul de dosare soluţionate a crescut cu 23,7% faţă de anul 2006, în condiţiile în care există 540 de pos­turi vacante de pro­curori.

Şeful ministerului Public a declarat: "Încă avem conducători de parchete care nu au înţeles că nu ne putem permite să avem procurori care să soluţioneze 20 de dosare pe an. Numărul de trimiteri în judecată, anul trecut, a scăzut la aproape jumătate faţă de acum zece ani, iar procentul de achitări s-a dublat. Numai 1,2% din cauze au fost preluate spre soluţionare".

Kovesi a mai spus că Minsterul Public nu-şi va mai permite luxul să detaşeze 80 de procurori la alte instituţii şi că va duce o politică de resurse umane bazată pe volumul optim de activitate.

Dacă la bilanţul de anul viitor vom mai avea în sistem procurori cu peste 1.000 de dosare în lucru sau unităţi de parchet cu un singur procuror cineva trebuie să răspundă pentru asta", a subliniat Kovesi.

Procurorii sunt dezarmaţi în faţa clasei politice

Preşedintele ţării, Traian Băsescu, prezent la eveniment, a sărit din nou la gâtul politicienilor pe care îi acuză de imixtiune în actul de Justiţie şi de sabotare a activităţii procurorilor. Şeful statului susţine că nu a existat în nicio perioadă o cadenţă atât de mare, ca în 2007, a acţiunilor politice împotriva procurorilor şi a subliniat că persistă în mentalitatea politicienilor ideea că procurorul trebuie controlat.

"Clasa politică a devenit furioasă că nu a mai putut să controleze Justiţia şi atunci şi-a făcut legi pentru a se apăra în faţa procurorilor", a spus Preşedintele. Traian Băsescu a dat drept exemplu "celebra Ordonanţă 95, care a blocat, pentru patru luni, continuarea luptei împotriva corupţiei la nivel înalt" şi Legea 69/2007, care "a decis dezincriminarea drepturilor bancare şi a deturnării creditelor, creând un drept discreţiionar de a se fura din bănci".

Şeful statului a repetat că procurorii sunt dezarmaţi în faţa clasei politice şi a politicienilor, care nu se pot resemna cu scoaterea de sub control a Justiţiei

Ne-am pierdut încrederea în Justiţie

Prima cercetare sociologică a Ministerului Public, asupra rolului magistraţilor de a apăra ordinea de drept şi interesele generale ale societăţii, a scos la iveală că, oamenii de rând şi-au pierdut încrederea în Justiţie.

Jumătate din cei intervievaţi au declarat că nu au încredere în activitatea Parchetului şi consideră că această instituţie nu-şi îndeplineşte în mod eficient atribuţiile. Sondajul arată că oamenii sunt pesimişti şi în ceea ce priveşte soluţionarea corectă a dosarelor şi că aşteaptă din partea instituţiilor abilitate sancţionarea procurorilor care greşesc.

Traian Băsescu a comentat rezultatele studiului, în stilul caracteristic: "Stăm bine la acest capitol faţă de politicieni. Care politician nu ar vrea să se bucure de încrederea a aproape jumătate din cetăţeni?"

Încrederea cetăţenilor este, cu siguranţă, mai mare în procurori faţă de politicieni, a subliniat şeful statului.

Executivul sprijină Justiţia

Problemele cu care se confruntă Ministerul Public şi contextul socio - politic complicat în care procurorii îşi desfăşoară activitatea au determinat Ministerul Justiţiei să ia în calcul elaborarea urgentă a unui proiect de lege care să faciliteze recrutarea de noi procurori şi încadrarea lor pe posturile vacante la nivelul parchetelor locale.

Prezent la bilanţ, noul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu a explicat: "Există aproximativ 340 de posturi de procurori vacante, la nivelul parchetelor locale. Un procuror de la nivelul parchetelor generale dispune în medie de 40, 50 de ore pentru rezolvarea unui caz, iar la nivelul parchetelor locale media este şi mai mică, de numai cinci ore pentru un caz".

Actul normativ va fi prezentat în şedinţă de Guvern imediat ce va prinde o formă concretă.

Referitor la legislaţia în vigoare, Cătălin Predoiu a mai spus că pentru a beneficia de o justiţie independentă şi eficientă se impune definitivarea Codului de Procedură Penală. Modificările Codului de Procedură Penală s-au repercutat negativ asupra anchetelor penale şi au împiedicat crearea unui suport legislativ şi instituţional eficient, a mai spus ministrul.

Băsescu: "Hayssam a fugit târându-se printre oi, nu ca un boier"

Şeful statului acuză "mogulii media" că au avut interese financiare şi au dezinformat voit populaţia în legătură cu fuga lui Omar Hayssam.

Traian Băsescu susţine că Hayssam a părăsit ţara "târându-se printre oi", nu "cu avionul, ca un boier", cum a fost mediatizat.

"Cei care i-au dat lui Omar Hayssam IPRS Băneasa, Foresta Nehoiu şi pădurile patriei, care l-au luat pe acesta în avion, au avut interesul să se producă o decredibilizare a procurorilor şi judecătorilor şi a factorului politic de astăzi, care era interesat de rezolvarea legală a procesului", a spus Băsescu.

Interesant...

Până una-alta, înţelegem că putem să ne furăm între noi, putem să ne dăm în cap, că, oricum, un proces ţine de la douăzeci de ani în sus.

Dacă ai o vârstă, nu te mai interesează.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pentru o mai buna activitate in justitie, ar trebui mai intai sa se raspunda la intrebarea "de ce nu sunt procurori". Pe urma sa se uite dupa alte solutii.

    Ma gandesc ca procurorii care sunt in activitate au o anumita experienta, dar si o varsta. Pe acesti procurori cu experienta trebuie sa ii incurajati sa nu plece la judecatorii sau sa iasa la pensie.

    Pe urma, examenele prin care tinerii doresc sa ajunga procuror ar trebui sa fie ceva mai "usoare", daca se poate spune asa. Bibliografia poate ca este prea incarcata, poate ca examenele sunt prea dure.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb