• Oficialul Petrom estimează că nu vom avea fluctuaţii importante ale cotaţiilor pentru ţiţei şi gaze în acest an
Cotaţiile internaţionale pentru ţiţei se vor menţine, în 2010, în jurul valorii de 70 dolari/baril, fără a cunoaşte ajustări importante, a declarat, într-un interviu acordat ziarului BURSA, Gerald Kappes, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru diviziile de gaze, energie şi produse chimice. "Economia mondială nu-şi va reveni brusc, în acest an, astfel încât să avem o majorare consistentă a cotaţiilor internaţionale pentru petrol, care, după cum ştiţi, influenţează direct pe cele ale gazelor. Analiştii estimează, pentru acest an, o medie în jurul a 70 de dolari/baril, fără fluctuaţii majore în plus sau în minus. Eu apreciez că variaţiile cotaţiilor ţiţeiului şi gazelor vor fi în limite normale în 2010, fără scăderi sau majorări puternice, ca în anii trecuţi".
• Vânzări de gaze cu circa 10% mai mici în 2009
Petrom a înregistrat, pe primele nouă luni ale anului trecut, un volum total al vânzărilor de gaze naturale de circa 3,5 miliarde mc, cu aproximativ 10% mai mic decât cel raportat pentru perioada similară din 2008. Gerald Kappes ne-a spus că scăderea vânzărilor Petrom este mai mică decât cea a pieţei, care a avut o diminuare a vânzărilor totale de circa 20% pe primele nouă luni ale anului trecut. Domnul Kappes a subliniat: "Producătorii interni de gaze au fost mai solicitaţi în acest an datorită preţului avantajos, la jumătatea celui pentru gazul importat. Cum criza a lovit întreaga economie, consumatorii au solicitat mai mult gaz intern, în detrimentul celui din import. Estimez că 2009 se va finaliza pentru Petrom cu o scădere a vânzărilor de gaze de mai puţin de 10% faţă de 2008".
• 2010 nu va aduce schimbări majore pe piaţa gazelor
Oficialul Petrom ne-a mai declarat că 2010 nu va aduce schimbări majore pe piaţa gazelor în ceea ce priveşte consumul. Estimările preliminare arată un consum de gaze similar cu cel din 2009, cu posibile diminuări la combinatele chimice, în funcţie de cererea sezonieră de îngrăşăminte sau cu posibile creşteri ale cererii pe alte segmente industriale, care vor trece de vârful crizei.
Gerald Kappes apreciază că sfârşitul anului 2010 ar putea însemna, pentru România, finalul perioadei de recesiune economică: "Criza a început în SUA, apoi a lovit vestul Europei, după care a ajuns şi în est. Acum economia SUA începe să-şi revină, iar vestul Europei dă semne de redresare. Cred că economiile din Europa de Est vor resimţi aceste revigorări timide la finalul acestui an".
Finalizarea şi punerea în funcţiune a conductei de transport a gazului Szeged-Arad, în prima jumătate a lui 2010 înseamnă, pentru oficialul Petrom, o creştere a siguranţei şi securităţii în alimentarea cu gaze: " Până acum, Româ-nia putea importa gaze doar din Rusia. Orice conexiune cu reţelele europene de transport este binevenită".
• Calendarul de aliniere a preţului gazelor, important pentru liberalizarea pieţei
Gerald Kappes apreciază că intenţia autorităţii de reglementare din ţara noastră de a realiza un calendar de aliniere a preţului gazelor din producţia internă la media europeană este binevenită pentru piaţă. Domnia sa ne-a declarat: "Nu este un lucru uşor de făcut mai ales în acest context economic. Este foarte important calendarul de aliniere atât pentru operatori, cât şi pentru consumatorii industriali. Dacă se liberalizează segmentul de consumatori non-casnici, atunci putem vorbi de o piaţă a gazelor complet liberalizată în România. Pentru populaţie, Guvernul poate adopta soluţii de protejare prin măsuri sociale, în funcţie de necesităţi".
În opinia reprezentantului Petrom, nu putem avea o bursă a gazelor dacă nu este liberalizată complet piaţa pentru consumatorii non-casnici.
• Piaţa de energie are o lichiditate bună
Petrom deţine, de câteva luni, şi o licenţă de furnizare a energiei electrice. Gerald Kappes ne-a declarat că această activitate se va intensifica după punerea în funcţiune a centralei electrice de la Brazi. Domnia sa apreciază că pieţele OPCOM, la care societatea s-a înscris la tranzacţionare, au lichiditate bună.
În prima parte a acestui an, Petrom va organiza o nouă licitaţie pentru achiziţia energiei necesare funcţionării grupului până la inaugurarea centralei. Domnul Kappes a subliniat: "Ne aşteptăm să obţinem preţuri mai bune de la participanţii la licitaţie mai ales că este un context favorabil cumpărării. Vom încerca să cumpărăm şi de pe pieţele OPCOM dacă vom considera că este oportun".
Furnizorul actual de energie al Petrom este Complexul Energetic Craiova.