Cei care se întâlnesc cu persoane cunoscute online sunt dornici să ia măsuri pentru a se proteja atunci când sunt în căutarea iubirii. Cu toate acestea, în ciuda faptului că aproape un sfert dintre respondenţi (23%) spun că au suferit o formă de urmărire online din partea unei persoane cu care începuseră recent o relaţie, oamenii sunt încă vulnerabili la o creştere alarmantă a stalking-ului şi abuzurilor în perioada Valentine's Day, din cauza riscurilor prezentate de setările referitoare la locaţie, confidenţialitatea datelor şi, mai concret, partajarea excesivă a datelor, conform unui comunicat de presă al Kaspersky.
Potrivit sursei citate, tipurile de abuz sunt variate. Mult peste o treime (39%) dintre respondenţi au raportat o anumită formă de violenţă sau abuz de la un partener actual sau anterior: 16% dintre respondenţi au primit e-mailuri sau mesaje nedorite şi, poate cel mai îngrijorător, 13 % au fost filmaţi sau fotografiaţi fără acordul lor. Alţi 10% au recunoscut că le-a fost urmărită locaţia, 10% că conturile lor de pe reţele sociale sau e-mailurile au fost piratate şi, în mod îngrijorător, 7% au avut instalat stalkerware pe dispozitivele personale fără consimţământul lor.
Proporţional, mai multe respondente de sex feminin au suferit o formă de violenţă sau abuz în comparaţie cu respondenţii de sex masculin (42% faţă de 36%). În mod îngrijorător, mai mulţi dintre cei care ies la întâlniri în prezent au suferit situaţii de violenţă sau abuz în comparaţie cu cei aflaţi într-o relaţie pe termen lung (48% faţă de 37%). De fapt, 34% dintre respondenţi au spus că sunt îngrijoraţi de perspectiva de a fi urmăriţi online, iar femeile sunt puţin mai preocupate de această perspectivă decât bărbaţii (36% au fost îngrijorate, comparativ cu 31% dintre respondenţii de sex masculin).
Imaginea diferă şi la nivel global, mai mulţi dintre cei care se confruntă cu o anumită formă de stalking online provin din părţi din America de Sud şi Centrală şi Asia - 42% dintre respondenţii din India au raportat o formă de stalking online, la fel ca 38% în Mexic şi 36% în Argentina.
"Internet of Things, sau lumea conectată, este o invenţie minunată şi oferă o multitudine de posibilităţi. Dar odată cu oportunitatile vin ameninţările şi una dintre acele ameninţări ale unei lumi conectate este uşurinţa cu care se pot accesa date trasabile, fapt care ne face vulnerabili la abuzuri", a comentat Dan Demeter, Cercetător de securitate la Kaspersky. "Deşi vina pentru aceste comportamente condamnabile nu aparţine niciodată victimelor urmărite, din păcate, există în plus şi acest aspect, al pericolelor online, care impun măsuri concrete pentru a minimiza riscurile. Cred că este grozav că oamenii iau măsuri pentru a verifica identităţile online, dar i-aş încuraja să verifice rapid orice informaţie, parole sau date pe care le partajează, să se gândească doar la modul în care aceste informaţii ar putea fi folosite în mâinile persoanelor nepotrivite."
"Navigarea pe aplicaţii de dating şi în spaţiile virtuale poate fi o provocare şi este esenţial pentru reţelele sociale şi aplicaţiile de dating să implementeze procese de verificare, care pot ajuta la confirmarea faptului că profilurile utilizatorilor se potrivesc cu fotografiile lor reale. Din câte ştiu, Bumble este singura aplicaţie de dating care utilizează în prezent acest nivel de verificare. Mi-ar plăcea să văd şi alte aplicaţii adoptând măsuri similare de siguranţă. În plus, ghidurile şi resursele de siguranţă ar trebui să fie uşor accesibile online în mai multe limbi, pentru ca persoanele vulnerabile să aibă sprijinul necesar fără a fi nevoie să descarce o aplicaţie", a comentat Emma Pickering, Head of Technology-Facilitated Abuse and Economic Empowerment, Refuge.