KASPERSKY LAB: 1 din 3 atacuri malware cauzează pierderi financiare

Ioana Dogaru
Miscellanea / 26 octombrie 2015

Un studiu realizat de Kaspersky Lab şi B2B Internaţional arată că aproape jumătate din utilizatori (45%) au întâlnit programe malware pe internet pe parcursul anului trecut şi, în cele mai multe cazuri (81%), aceste incidente au avut consecinţe negative atât asupra utilizatorilor, cât şi asupra dispozitivelor lor.

Programele de tip malware au fost întâlnite cel mai frecvent pe computere Windows - 83% dintre utilizatorii de Windows la nivel global au declarat că au fost afectaţi în ultimele 12 luni. Cu toate acestea, utilizatorii de Android şi Mac OS X nu au fost imuni, 13% şi respectiv 6% declarând că le-au fost afectate echipamentele, potrivit unui comunicat de presă al Kaspersky Lab.

12% dintre utilizatori cred că echipamentul lor a fost infectat în urmă accesării unui site web compromis. Alţi 8% au menţionat că posibile cauze ale infecţiei folosirea unui stick de memorie USB care nu le aparţine, un alt dispozitiv infectat sau instalarea unui malware deghizat într-un program legitim. 7% dintre respondenţi au declarat că dispozitivele lor au fost infectate în urmă deschiderii unui fişier ataşat la e-mail, iar cea mai mare parte dintre cei chestionaţi (13%) nu au putut explică cum au ajuns programele malware pe dispozitivul lor, informează sursa citată.

Studiul Kaspersky Lab a arătat că patru din cinci infecţii cu malware au cauzat probleme pentru cei afectaţi. Cel mai adesea (35% din cazuri), utilizatorii s-au confruntat cu diminuarea randamentului calculatorului, 30% dintre respondenţi au observat anunţuri publicitare deranjante (de exemplu, browser-ul îi redirecţiona către site-uri nedorite) şi 20% dintre cei intervievaţi au găsit programe nedorite pe dispozitivele lor.

Printre consecinţele cele mai periculoase ale unui computer infectat se numără modificări la nivelul setărilor browser-ului sau sistemului de operare, efectuate fără cunoştinţă utilizatorului (17%), pierderea (10%) sau furtul (8%) datelor cu caracter personal, publicarea de mesaje neautorizate sau "like-uri" pe site-uri de socializare (9%) şi hacking-ul camerei web (6%), se mai arată în comunicat.

O parte dintre respondenţi au fost nevoiţi să plătească infractorii cibernetici pentru a debloca dispozitivul (11% din cazuri) sau pentru a decripta fişierele personale (6%), după ce au fost infectate cu viruşi de tip ransomware, precizează sursa citată.

Per total, unul din trei utilizatori (33%) s-a confruntat cu pierderi financiare în urmă unui atac malware. Pe lângă plata unei răscumpărări infractorilor, victimele au cheltuit bani pentru deblocarea unui dispozitiv sau a datelor, pentru a achiziţiona un software care să elimine efectele infectării sau chiar pentru a cumpără un dispozitiv nou. În cazurile în care s-au înregistrat pierderi financiare, costul mediu al unui atac s-a ridicat la 160 de dolari.

Elena Kharchenko, Head of Consumer Product Management în cadrul Kaspersky Lab, a declarat: "Costurile şi efectele negative ale unei infecţii malware pot fi evitate prin prudenţă. Nu conectaţi la computer stick-uri USB neverificate, utilizaţi numai surse oficiale pentru aplicaţii, actualizaţi permanent sistemul de operare şi aplicaţiile şi scanaţi fişierele cu o soluţie de securitate înainte de a le deschide. Pentru a va proteja dispozitivele şi informaţiile, încercaţi să întâmpinaţi eventualele probleme şi să va luaţi măsuri de precauţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb