"KazMunaiGas" a ajuns la un acord cu partenerii de exploatare ai zăcământului Kaşagan

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 ianuarie 2008

După mai bine de şase luni de conflict, Kazahstanul şi consorţiul de exploatare al zăcământului Kaşagan au ajuns la un compromis, a anunţat ieri compania petrolieră naţională kazahă KazMunaiGas, adversar în acest sens fiind până acum doar compania americană ExxonMobil.

Partenerii proiectului petrolier au acceptat majorarea participaţiei deţinute de KazMunaiGas din acest consorţiu în cadrul unui acord de partajare a producţiei "la nivelul principalilor acţionari, începând cu data de 1 ianuarie 2008\", precizează documentul, fără a oferi însă date suplimentare. "Părţile vor aplica prevederilor noului acord\", a adău­gat compania kazahă. Guvernul kazah anunţase că doreşte o participaţie de 16% din consorţiu, faţă de nivelul de 8,33% deţinut până în acest moment. Un acord în acest sens fusese adoptat deja în decembrie 2007, însă ExxonMobil s-a declarat împotrivă.

Eni (Italia), Total (Franţa), ExxonMobil (SUA) şi Shell (Olanda-Marea Britanie) controlau fiecare 18,5% din consorţiul internaţional însărcinat cu exploatarea zăcământului Kaşagan. ConocoPhillips controla 9,26% din consorţiu, iar grupurile Inpex (Japonia) şi KazMunaiGaz deţineau fiecare 8,33%.

Compromisul anunţat ieri pune capăt unor negocieri ce ţin încă din luna august 2007.

Guvernul kazah cerea compensaţii de la consorţiul condus de compania italiană Eni pentru întârzierea lansării producţiei, planificată iniţial pentru 2005, apoi 2008 şi în cele din urmă pentru 2010, precum şi pentru majorarea considerabilă a costurilor, ce au crescut de la 57 la 136 miliarde dolari.

Kazahstanul a dorit foarte mult finalizarea unui acord favorabil grupului petrolier naţional, adoptând chiar o lege ce îi permite să anuleze unilateral un contrat de partajare a producţiei în cazul în care nu s-ar fi ajuns la un acord.

Eni, grup ce conduce consorţiul, a explicat că problemele sunt legate de dificultăţile tehnice întâmpinate în dezvoltarea acestui zăcământ offshore, situat în nordul Mării Caspice, în ape profunde, care timp de jumătate de an sunt îngheţate, iar petrolul conţine un gaz toxic ce trebuie extras.

Zăcământul Kaşagan conţine, conform estimărilor, rezerve de 38 miliarde barili de petrol, dintre care 13 miliarde barili pot fi recuperaţi prin folosirea unei tehnici extractive bazate pe injecţia de gaze.

Acest zăcământ stă la baza strategiei Kazahstanului de a-şi tripla producţia de petrol până în 2015, statul ex-sovietic devenind astfel o sursă din ce în ce mai importantă de petrol din afara Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb