KELEMEN HUNOR: ''Nu discutăm de creşterea vârstei de pensionare, ci de o nouă lege, pentru a face sistemul sustenabil şi echilibrat''

G.U.
Politică / 26 mai 2021

''Nu discutăm de creşterea vârstei de pensionare, ci de o nouă lege, pentru a face sistemul sustenabil şi echilibrat''

În coaliţie nu există, în acest moment, discuţii despre creşterea vârstei de pensionare, ci despre o nouă lege pentru a face sistemul "sustenabil şi echilibrat", a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, informează Digi24. Potrivit acestuia, actul normativ ar urma să fie aplicat, probabil, în 2023.

"În acest moment nu discutăm de creşterea vârstei de pensionare, în acest moment discutăm despre o nouă lege pentru a face sistemul sustenabil şi echilibrat.

Deci, ceea ce va conţine acest lucru, în anul 2023, probabil, că nu se va întâmpla azi, nu se va întâmpla nici în 2022, dar aici discuţiile abia sunt la început, dar vom vedea exact ce înseamnă pensii, sistemul de pensii, din acest punct de vedere, sustenabil.

Acum avem legea în vigoare, plus ordonanţa de urgenţă prin care s-au modificat nişte articole şi în acest moment a început un proces de recalculare a pensiilor, fiindcă şi aici sunt nişte inechităţi mari", a declarat Kelemen Hunor, marţi, la TVR 1, întrebat despre reforma sistemului de pensii, notează sursa citată.

Kelemen Hunor a dat ca exemplu situaţia discrepantă dintre pensia un muncitor care s-a retras în 2015 şi unul care a ieşit la pensie în 2020, în baza aceloraşi criterii.

"Deci, nu e acceptabil să fie o diferenţă foarte mare; sau un inginer care a avut o cotizaţie de nu ştiu cât, în condiţii similare cu un alt inginer care a ieşit cu cinci ani mai târziu, e o diferenţă mare. Recalcularea înseamnă să existe o echitate mult mai mare, este în procedură la Ministerul Muncii şi trebuie să aşteptăm să se termine această procedură", a precizat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Kelemen Hunor, a declarat: ''Nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat''

Vicepremierul a adăugat că o altă discuţie este legată de "pensionarea anticipată". În opinia sa, "nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani".

"Se poate face, se poate discuta, dar, din punctul meu de vedere, nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani. Dacă cineva îmi spune în ţara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost poliţist, atunci eu spun că nu există dreptate în această ..., nici în cazul magistraţilor. (...) Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau şi pensia, iau şi un salariu bun. Deci, acest lucru trebuie discutat şi nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu e corect.

Profesorul sau medicul sau învăţătorul nu e stresat? Şi lucrează până la 65 de ani. Deci, din acest punct de vedere este o discuţie în acest moment cum se poate găsi un echilibru în societate şi, sigur, suntem departe să luăm o decizie în acest sens.

Dar, trebuie să recunoaştem că, da, e vorba despre o nouă lege, mai echilibrată şi mai echitabilă", a susţinut Kelemen Hunor.

În legătură cu un calendar al finalizării acestei legi, vicepremierul a precizat: "Eu nu pot să vă spun astăzi când se va termina, dar aplicarea înainte de 2023 este imposibilă (...); perspectiva anului 2023 pentru o nouă lege a pensiilor este o perspectivă reală, nu mai repede".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Eu as fi mers pe varianta ca TOATA LUMEA, indiferent ca este muncitor ,medic, militar , politist , magistrat, director, etc.sa plateasca la stat o SUMA FIXA(suportabila de cei cu salarii mici) iar cand iesi la pensie, statul iti da tot o SUMA FIXA. Diferenta de pensie ar trebui sa o obtina din pensiile private: cel cu salar mare isi permite o suma mai mare ca si contributie, iar cel cu salarul mic, mai mica. In ceea ce priveste varsta de pensionare , nu pot sa ma pronunt. Dar pe perioada cat esti activ, diferenta de salar obtinuta de unul cu studii, functie si responsabilitati, este corecta. In schimb nu vad cu ce este mai "util" societatii un pensionar fost muncitor , fata de un alt pensionar care pe perioada cat a fost activ a avut un responsabilitati si functii DAR PENTRU CARE A FOST RENUMERAT PE MASURA.

    1. Din punct de vedere teoretic ar fi corect ceea ce propui, insa practic, pensiile se achita din ceea ce se incaseaza acum si nu din ceea ce au cozit pensionarii de-a lungul anilor de munca.

      In varianta propusa de tine (nivel minim de cotizatie la stat) incasarile la fondul de pensii s-ar reduce substantial in conditiile in care fondul are deja deficit care trebuie finantat. S-ar mari substantial deficitul si nu stiu de unde ar putea sa fie finantat in conditiile actuale de dezvoltare economica si de presiune pe buget pentru majorari de pensii si salarii. Reformele pot fi facute atunci cand duduie economia si bugetul inregistreaza excedente, nu dupa un an de scadere masiva si cu atat de multe derapaje si dezechilibre lasate in urma de PSD. Anul asta (si urmatorul probabil) marja de manevra a guvernantilor este mica. Chiar daca vor, nu pot face multe din lipsa de bani. 

      Ceea ce spui tu se cheama sistemul de pensii din Australia.Toti au la fel de la stat.Diferenta o face pensia privata unde dai cat vrei si iei cat ti se cuvine.Nimic nou sub soare.

    dragutza

    chiar daca limba romana este mai greu pentru unii nu ai cum sa nu fi auzit de vb: 

    ba, astia baga ceva in pensii" 

    de ce intreaba un prieten 

    nu vezi ca mai mult de catva ani nu rezista nici unul, ???? 

    cu alte cuvinte dl despaduriri, cati bani se strang din contributiile tuturor fraierilor care muncesc in 5 ani de ex?? 

    calculeaza, te rog si pe urma sa iesi la rampa cu "sustenabilitatea" pensionarilor!!! 

    chiar nu va este rusine cati bani deturnati din aceste fonduri si pe urma va vaitati ca bugetul nu are resurse!!!??? 

    si nu vorbesc nimic de pensiile nesimtite din zonele sociale favorizate de voi pe niste criterii de slugarnicie sau ce stiu ce alte criterii nesimtite???

    AUD??? 

    5. 000.000 care lucră afară și nu plătesc pt. pensii și - n România sistemul nu - i SUSTENABIL . PT. echilibrare să se ia de la cei cu salarii astronomice care i - au determinat să lucreze AFARĂ ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb