Klaas Knot crede că prima majorare a dobânzii ar putea fi decisă de BCE în ultimul trimestru din 2022

S.B.
Macroeconomie / 6 februarie 2022

Klaas Knot crede că prima majorare a dobânzii ar putea fi decisă de BCE în ultimul trimestru din 2022

Klaas Knot, guvernatorul Băncii centrale a Olandei şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze dobânda de politică monetară în trimestrul patru al acestui an, informează Agerpres.

Într-un interviu acordat duminică unui post de televiziune, Knot, renumit pentru poziţia sa privind necesitatea unor dobânzi ridicate pentru a menţine inflaţia sub control, a spus că susţine diminuarea cât mai rapid posibil a programului de achiziţionare de active.

"Personal, mă aştept ca prima majorare de dobândă să aibă loc undeva în trimestrul patru al acestui an... În mod normal am creşte dobânda cu un sfert de punct. Nu văd motive pentru care am adopta o măsură diferită", a spus Klaas Knot, care a adăugat că o a doua majorare a costului creditului ar putea urma la începutul lui 2023.

Comentariile lui Klaas Knot vin la câteva zile după ce preşedintele BCE, Christine Lagarde, a evocat posibilitatea majorării dobânzii de bază în 2022, dar a adăugat că o astfel de decizie este "puţin probabilă".

În timp ce alte bănci centrale importante, precum Rezerva Federală americană şi Banca Angliei, se pregătesc că înăsprească politica monetară, BCE a decis, joi, să menţină dobânzile şi strategia nemodificate.

La fel ca la reuniunea din luna decembrie 2021, Consiliul guvernatorilor BCE a decis, joi, că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25%, respectiv minus 0,50%. De asemenea, acelaşi Consiliu a hotărât că va continua să ofere stimulente prin efectuarea de achiziţii nete de active în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP).

Cu toate acestea, pieţele de obligaţiuni mizează, încă de pe acum, pe faptul că "gardienii" euro vor majora costul creditului cu aproximativ 40 de puncte de bază până la finalul anului.

"Primele două majorări de dobândă vor urma foarte rapid una după alta, astfel încât să ne scoată din teritoriul negativ", a apreciat Klaas Knot. "După aceea, dacă nu vom vedea o spirală de tip salarii-preţuri şi dacă estimările inflaţioniste vor rămâne ancorate în jurul ţintei noastre de 2%, nu văd motive pentru care ar trebui să majorăm dobânzile semnificativ şi rapid", a adăugat oficialul.

Înainte de a majora dobânda de politică monetară, BCE trebuie să pună capăt programelor sale de achiziţionare de active, care conform calendarului actual urmează să se reducă treptat până la 20 de miliarde de euro în fiecare lună din trimestrul patru. "Consiliul guvernatorilor anticipează încetarea achiziţiilor nete puţin înainte de a iniţia majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE", a anunţat, joi, BCE în comunicatul publicat la finalul reuniunii de politică monetară.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. imi pare foarte rau pentru specialistii de la ECB - proiectul euro digital va esua lamentabil si UE/zona euro ... vor fi scutite de conceptul de " portmoneu electronic individual" asociat codului QR asociat fiecarui european...

    ECB e prinsa in nebunia dobanzilor negative si spera (in spiritul socialist-marxist al revolutionarilor tineri ai anilor 1960) la o rezolvare a blocajului dobanzilor prin controlul infernal (pana la nivel de individ) al modului cheltuirii banilor si al accesului la diverse tipuri de produse in functie de profilul individului.  

    Ce au pierdut din vedere birocratii europeni e ca suntem nascuti liberi si murim liberi. Nu suna foarte birocratic asta, nu ?  

    Ok, mariti dobanda la euro ... e inceputul sfarsitului pentru primele 4-5-6 tari cu raporturi de datorie/PIB de 3 cifre procentuale. ECB tot agita sperietoarea maririi dobanzilor dar marele adevar e ca experimentul prostesc al lui Draghi a capturat iremediabil ECB intr-un colt mic si intunecos al pietelor. Din chiar momentul cand ECB incearca sa iasa la lumina din acel colt (aka cand mareste dobanzile) ....chiar de atunci incepe super-razboiul datoriilor guvernamentale ale tarilor europene supra-indatorate.  

    Gonna be totally fun! Ma duc sa imi fac popcorn .... ne vom distra bine de tot!  

    p.s. Aaaa, ca era sa uit. Inca o explicatie pentru cei care nu fac legatura intre punctele A si B: ... impunerea cu forta a utilizarii pasaportului verde are mare legatura cu obisnuirea vietuitoarelor din Europa (hai sa le zicem intr-o doara.... europeni) cu un euro complet electronic, incarcat pe un mic suport electronic purtat la mana sau (pe model suedez) implantat in corp. Credeti ca bat campii in sens neo-mistic? Bine, mai vorbim in 1-2 ani ! ... pozitia mea e ca nu o sa le iasa vrajeala. Oamenii s-au nascut liberi si vor muri liberi. Nu ca niste maimute crotaliate si cu cod QR tatuat pe piele.  

    1. " ECB e prinsa in nebunia dobanzilor negative si spera (in spiritul socialist-marxist al revolutionarilor tineri ai anilor 1960) la o rezolvare a blocajului dobanzilor prin controlul infernal (pana la nivel de individ) al modului cheltuirii banilor si al accesului la diverse tipuri de produse in functie de profilul individului. "

      ...ganditi-va si la enormele avantaje date guvernului in cazul unui control atat de sever! ... vor maine sa va impoziteze cu 90% ? Ok, nici o problema... Nemaiexistand cash... iti baga mana in cont si te impoziteaza cu 90 % ! ...Eheee... visul oricarui stat ... falimentar!  

      Nu, nu vor reusi!

      Simtiti mirosul disparitiei UE in aer ? ....  

      Italia deja se imprumuta pe la 1,6-1,7% pe 10 ani, daca mai adaugam un 0,5% si un pret al energiei halucinant unde se va ajunge? Iar vor incerca sa vanda cate ceva de prin casa, pentru a mima ajustari ale datoriei?

      pe fondul tensiunilor sociale legate de certificatul verde si de covid o sa apara noi tensiuni legate de somaj, putere de cumparare, etc... o sa fie tensiuni sociale cu cauze multiple.

      2022 e un an de genul asta 

      2023 e mai linistit

      2024 bubuie totul  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb