Politicienii care refuză din nou să asculte vocea poporului demonstrează că nu au înţeles că victoria împotriva regimurilor totalitare şi dictatoriale a fost plătită cu preţul vieţii multora care au luptat cu dedicaţie şi curaj pentru libertatea noastră, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis astăzi de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, transmite Agerpres.
"Trecutul nu mai poate fi schimbat, dar viitorul depinde de fiecare dintre noi. Politicienii care refuză din nou să asculte vocea poporului demonstrează că nu au înţeles că victoria împotriva regimurilor totalitare şi dictatoriale a fost plătită cu preţul vieţii multora care au luptat cu dedicaţie şi curaj pentru libertatea noastră. Putem garanta pacea şi prosperitatea doar prin cunoaşterea adevărului istoric. Generaţiile tinere trebuie să cunoască ororile, represiunile în masă, crimele şi suferinţele pe care, cu bună ştiinţă, le-au provocat regimurile totalitare, sub diferite forme. Noi trebuie să respectăm datoria sacră de a onora şi preţui amintirea şi sacrificiul victimelor inocente. Amintindu-le, nu le onorăm doar memoria, ci ne apărăm viitorul în faţa răului!", arată şeful statului în mesaj.
Klaus Iohannis reaminteşte că Pactul Ribbentrop - Molotov, semnat pe 23 august 1939, a însemnat începutul celei mai întunecate perioade din istoria recentă pentru Europa Centrală şi de Est.
"Băile de sânge, milioanele de vieţi curmate, crimele în masă, actele de genocid, deportările, atitudinea dispreţuitoare faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale au fost consecinţele traumatizante ale acestui crud şi cinic pact. Jumătate din continentul european s-a confruntat cu cele mai odioase acte ale regimurilor totalitare, dictaturile provocând moarte şi suferinţă timp de mai multe decenii, inclusiv după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Amintirea pactului criminal din 1939 şi a efectelor sale tragice trebuie să educe, să îndrume, să avertizeze şi să împiedice încercările de falsificare a istoriei", subliniază preşedintele.
Potrivit acestuia, "cunoaşterea istoriei este în strânsă legătură cu progresul democratic, iar democraţia autentică se consolidează, în mod natural, într-o societate care îşi cunoaşte şi îşi asumă istoria".
"De aceea, condamnarea fermă a fascismului şi comunismului nu este o formalitate ori o simplă evocare, ci reprezintă un act necesar pentru protejarea şi promovarea principiilor democratice şi ale statului de drept", precizează şeful statului.
Klaus Iohannis reaminteşte şi omagiază, de asemenea, "actul curajos al Regelui Mihai şi eroismul Armatei române, care au reuşit, la 23 august 1944, să redea naţiunii demnitatea şi ţării noastre cursul care a condus-o la victoria aliaţilor de acum 75 de ani".
"Cred cu tărie că, în ciuda numeroaselor falsificări şi minciuni inventate vreme de aproape jumătate de veac, acest eveniment trebuie să rămână în istorie ca un exemplu remarcabil de viziune, responsabilitate, sacrificiu, unitate şi solidaritate", afirmă Iohannis în mesaj.
Preşedintele evidenţiază că, "în această perioadă dificilă, când întreaga lume se confruntă cu efectele pandemiei de COVID-19, falsificările realităţii şi cuvintele mincinoase au ucis mii de oameni prin ducerea în derizoriu a evidenţei şi negarea adevărului".
"În faţa unui asemenea comportament întunecat şi laş, trebuie să fim vigilenţi în a discerne aceste ameninţări în continuă schimbare. Să fim fermi şi abili în confruntarea cu falsurile şi să nu ne arătăm fragili în faţa tentativelor de înşelare a semenilor noştri. În vremurile pe care le trăim, acţiuni şi discursuri populiste şi extremiste tulbură viaţa societăţilor noastre. În faţa acestor acte sordide, avem obligaţia să rămânem vigilenţi şi să respingem energic şi ferm orice încercare de glorificare a regimurilor totalitare şi de creare de noi mituri sau versiuni istorice menite să vulnerabilizeze sistemul de valori europene. Ne confruntăm cu provocări excepţionale, care ne cheamă să acţionăm în unitate şi solidaritate. Este nevoie de un efort comun pentru a garanta şi proteja democraţia, statul de drept, drepturile şi libertăţile fundamentale, precum şi demnitatea umană", conchide preşedintele României.
Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop - Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declaraţie din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului şi Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2020, 10:51)
HERR PREZIDENT. Poate ne spui si ce TARA a UCIS cu SANGE RECE,milioane de oameni nevinovati. Cumva TARA si RASA din care te TRAGI>? NARAVUL din FIRE,NARE LECUIRE.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2020, 11:06)
si individul asta condamna vartos nazismul si comunismul cum a facut si base cu comunismul (el fiind turnator la secu). dupa ce nu mai au nevoie serviciile si americanii de el, nu ar fi de mirare sa aflam ca si dulapul are scheleti in dulap.
3. Comunismul ???
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2020, 12:46)
Mimetic da. Practic nu. Mai repede combați Sars-Cov-2.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2020, 13:59)
Cam asta e cel care condamna nazismul.......cata caterinca!.
Ancheteonline a publicat însă din 2014 sentința dată în acest dosar, în care se constată un evident conflict de interese. Klaus Iohannis trădează interesele sibienilor, pentru a pune la dispoziția organizației etnice din care făcea parte. FDGR dă în judecată Primăria Sibiu pentru recunoașterea calității sale de continuator al Grupului Etnic German. Scopul FDGR era de a revendica bunurile imobile care au fost în proprietatea Grupului Etnic German până în 1944. Adică, FDGR, reprezentat la acel moment de Hans Klein, fortează mâna Primariei Sibiu, al cărui edil era Klaus Iohannis, membru al Forumului German, pentru a putea intra în proprietatea unui număr mare de clădiri din Sibiu, aflate în custodia autorităților locale. Era vorba despre școli, grădinițe, licee, instituții publice, instituții de cultură, muzee. Așa că Primăria, reprezentată de Iohannis, membru al FDGR s-a făcut că se apară în procesul cu FDGR, iar instanța( Judecătoria Sibiu) a dat câștig de cauză Forumului. Nu a ținut cont de faptul că Grupul Etnic German a fost declarat în 1944 organizație nazistă și că toate bunurile sale au fost confiscate și ajunse în proprietatea statului. Ce a urmat după 2007, se știe: un adevărat jaf imobiliar."
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2020, 14:49)
Acesta este adevărul care se pare că nu îl deranjează pe herr prezident, nici pe alegătorii dumnealui. Un hot de sas la fel că hoții români. Hotia nu are etnie. Un hot e un hot. Cate principii are nemtul de la Cotroceni. După ce că e hot mai are și alte lipsuri grave, și cu toate astea conduce o țară. Bai de noi cu așa oameni onești. Pas cu pas vom ajunge la dezastru.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 23.08.2020, 22:59)
Romania trebuie sa condamne printr-un act oficial cele doua uratenii ale istoriei - comunismul si fascismul pentru prevenirea lor in viitor.
Actul trebuie sa prevada interzicerea pe viitor a oricarei formatiuni politice active pe teritoriul Romaniei cu doctrine de inspiratie fascista sau comunista.
Hitler, Stalin si altii trebuie sa fie prezentati ca ceea ce sunt: criminali psihotici ajunsi accidental in pozitii de conducere (la fel ca si Putin in prezent).
Extremismul genereaza moarte.
Opriti extremismul.
Echilibrul sustine viata.
5.1. HItler... (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2020, 11:02)
Cretinule, ai văzut prea multe filme de la oy vey, Hollywood. Mai informează-te...