Klaus Iohannis, de Ziua Mondială a Mediului: Soluţiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conştientizarea problemei

A.F.
Politică / 5 iunie 2023

Klaus Iohannis, de Ziua Mondială a Mediului: Soluţiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conştientizarea problemei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, că prin implementarea măsurilor asociate economiei circulare volumul de plastic care ajunge în oceane poate fi scăzut la nivel global cu peste 80% până în anul 2040.

"Ziua Mondială a Mediului contribuie la creşterea gradului de conştientizare cu privire la multiplele provocări la adresa mediului înconjurător şi constituie un imbold menit să mobilizeze cetăţenii pentru a acţiona în vederea limitării schimbărilor climatice, a protejării biodiversităţii şi pentru a combate poluarea aerului, a solului şi a apei. Protejarea mediului este de o importanţă crucială pentru sănătate şi pentru calitatea vieţii noastre", a transmis Klaus Ioannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ziua Mondială a Mediului 2023 are ca temă principală limitarea poluării cu plastic; estimările arată că aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri şi în mări din întreaga lume.

"Resursele de apă disponibile sunt deja supuse unei presiuni uriaşe, mai ales în contextul schimbărilor climatice care afectează regimul precipitaţiilor. Soluţiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conştientizarea problemei, pe educaţie, pe utilizarea adecvată a resurselor naturale şi pe promovarea economiei circulare. România colaborează cu alte state în vederea identificării celor mai bune mecanisme de reglementare, economice şi tehnologice pentru reducerea poluării cu plastic, inclusiv prin aderarea recentă la Coaliţia de Înaltă Ambiţie pentru a Stopa Poluarea cu Plastic", mai spune preşedintele Iohannis.

Introducerea Sistemului de Garanţie - Returnare pentru Ambalaje la nivelul României, începând cu 2023, va genera un comportament individual mai responsabil şi va susţine economia circulară a plasticului.

"Am înregistrat deja şi o serie de progrese în ceea ce priveşte protecţia mediului. În România, tot mai mulţi oameni sunt atenţi la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice şi aleg să devină prosumatori, adică simultan producători şi consumatori de energie din surse regenerabile într-un sistem energetic naţional mai sărac în dioxid de carbon. Totodată, în ultimii ani, tot mai multe parteneriate între autorităţi locale, organizaţii neguvernamentale şi şcoli au în vedere tematici legate de mediu şi au condus la înfiinţarea de parcuri, la campanii de colectare selectivă a deşeurilor ori la monitorizarea constantă a calităţii mediului în multe comunităţi", a mai declarat Iohannis.

În opinia sa, toate acestea indică faptul că direcţia în care ne îndreptăm ca societate este cea corectă, iar eforturile trebuie să se concentreze în următoarea perioadă pe accentuarea ritmului acţiunii de protejare a mediului.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O minciuna cat planeta de mare.

    M-am saturat de minciunile elitelor, repetate aici de dulapul ciolannis-hot de case. 

     

    Am sa va spun eu adevarul despre poluarea produsa de viata moderna. Stiti voi masinile electrice care vor salva planeta? Poate o vor face, peste 50 de ani. Dar nu in timpul dat de climatologi pentru a limita degradarea mediului care ne pune viata in pericol. Masinile electrice vor deveni pozitive pentru emisiile de carbon abia dupa 100 000 km. Pana atunci sunt poluatoare. Mai stiti si ca in Oslo, intr-un articol recent din NY Times, dupa ce parcul auto a ajuns la o treime masini EV, tot nu sunt incantati de calitatea aerului? Si stiti de ce? Aproape s-a eliminat NOx, dar s-a descoperit ca aerul este imbacsit de cauciuc aerosolizat, rezultat din tocirea pneurilor. Masinile EV sunt mai grele si demareaza mai rapid, tocind cauciucurile cu 30% mai repede decat masinile clasice. S-a masurat ca emisiile nocive de cauciuc aerosolizat sunt de peste 1000 de ori mai mari decat cele din tevile de esapament NOx. 

     

    Asta este doar un exemplu. Altele tin de "energiile regenerabile" care se descopera acum, dupa 10-15 ani de la instalare ca trebuie inlocuite si deci bilantul amprentei de carbon nu este deloc asa cum parea pe hartie. 

     

    Elitele va mint, ne mint cu nesimtire. Realitatea este ca tehnologia curenta nu permite obtinerea neutralitatii de carbon. Nu cu eoliene, nu cu panouri solare. Nu sunt suficient de eficiente, dense energetic si suficient de durabile. 

     

    Ce nu vi se spune este ca modernismul este de vina pentru poluare. De cand economistii au inventat "consumul privat" ca singur criteriu de stimulare economica, de crestere economica, de atunci resursele planetei au fost saracite fara precedent. 

     

    Solutia este una singura pe termen mediu, urmatorii 50 de ani. Revenirea la stilul de viata al anilor 1950-1980. Pentru cei prea tineri, asta inseamna o masina la fiecare 20 de ani. Un frigider care sa tina 20 de ani. O masina de spalat 15 ani. Un telefon 10+ ani. Haine si limite puse cheltuielilor discretionare. Sigur ca asta nu poate fi aplicata fara revolutionarea statului si a sistemului de taxare. Pentru ca taxele aplicate pe consum se vor reduce dramatic iar PIB-ul ar putea scadea cu 25%. Asta va necesita reactualizarea impozitelor pe salarii, pe proprietati. 

    Orice altceva nu va reduce poluarea si secatuirea resurselor planetei. 

    Emisiile de carbon ale tuturor masinile de pe tera din ultimii 15 ani este ecivalentul a doar 6% din poluarea produsa de o singura bomba nucleara cu care descreeratul din coreea de nord face experimente in marea japoniei . Sa nu itam ca coreea dd nord detoneaza anual cel putin 8 bombe . Concluzia ? Haideti sa oprim nebunii care otravesc planeta!

    1. Concluzia? Hai sa dezintegram SUA in state mai mici si independente, suverane. Ca SUA a distrus planeta.

       

      "During its Cold War nuclear race with the Soviets, the U.S. detonated 1,149 nuclear devices in 1,054 tests—more than those by all seven of the other nuclear-testing nations combined, including the Soviet Union, which conducted more than 700 tests." 

      Daca ceea ce spui este adevarat, ca o singura bomba nucleara ar polua atat de mult, atunci SUA singura este responsabila pentru dezastrul umanitar al planetei. Sa distrugem SUA atunci. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb