Preşedintele Klaus Iohannis consideră că este greu pentru liberali să negocieze cu USR refacerea coaliţiei de guvernare, atât timp cât foştii parteneri au votat alături de AUR şi PSD moţiunea de cenzură depusă de social-democraţi împotriva guvernului Cîţu.
"Când se formează un guvern, persoana desemnată de preşedinte trebuie să caute să facă o majoritate, deci problema trebuie să şi-o pună cel care va fi desemnat să îşi caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă. (...) vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD şi cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îţi dărâme Guvernul", a declarat, ieri, Klaus Iohannis, la Brdo, Slovenia, unde a participat la summitul UE-Balcanii de Vest.
Iohannis s-a referit şi la modul în care unii reprezentanţi ai clasei politice s-au manifestat imediat după demiterea guvernului.
"Am constatat în Parlament un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, (...), după ce s-a încheiat moţiunea, că liderii şi membrii partidelor care au votat această moţiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un guvern şi habar nu au ce o să se întâmple după aceea, deci nu vin la consultări. Alţii au ţopăit pe acolo strigând că vor să suspende preşedintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea preşedintelui în relaţia dintre partide, dar cu siguranţă ar crea circ şi probabil despre asta vorbim, vor doar circ. Alţii au venit în faţa microfoanelor cu texte ca şi cum acum prima dată s-ar inventa coaliţia şi nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliţia şi au dus la căderea Guvernului", a precizat Klaus Iohannis.
Preşedintele ţării a spus că nu se poate ajunge la o soluţie viabilă cu astfel de atitudini, în condiţiile în care "politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toţi", şi că este nevoie de maturitate şi nu de "ţâfnă", deoarece "cineva trebuie să guverneze ţara, cineva trebuie să formeze guvernul şi guvernul se formează cu o majoritate parlamentară".
De aceea, Klaus Iohannis crede că nu se va ajunge prea curând la o decizie politică pentru soluţionarea actualei crize, iar acest lucru îl îngrijorează pe şeful statului, mai ales prin prisma datelor pandemiei.
"Avem aproape 15.000 de cazuri. Din păcate, avem peste 330 de decese astăzi. Este o catastrofă! Preţurile la electricitate cresc în continuare. Avem nevoie de un guvern, nu avem nevoie de acuzaţii reciproce, de abordări orgolioase, cinice. Avem nevoie de abordări mature şi trebuie să găsim o ecuaţie prin care se formează un guvern. (...)Tocmai aceste soluţii vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc şi dacă am spus că situaţia este mai complicată decât altă dată, eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluţie. Este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări şi este nevoie ca partidele să se aşeze la discuţii în diferite combinaţii pentru a căuta soluţii. Politica coaliţiilor nu se face doar prin nişte consultări la Cotroceni. Coaliţiile se formează între partide, oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul acela patetic în urmă, să se aşeze şi să discute concret ce se poate face pentru România. Fiindcă România trebuie guvernată, trebuie să existe un Guvern. Ori dacă partidele nu se înţeleg, să vă explic ce se întâmplă. Dacă partidele nu se înţeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcţie până când se găseşte o nouă soluţie. Nu există niciun înlocuitor, ţara nu poate să rămână total neguvernată şi cred că până la urmă toată lumea va înţelege că este mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar", a afirmat Klaus Iohannis.
Preşedintele a menţionat că, în cazul în care nu se va ajunge la coagularea unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea unui guvern, nu exclude să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate.
Întrebat dacă Florin Cîţu mai poate fi nominalizat pentru funcţia de prim-ministru, Klaus Iohannis a răspuns că "orice persoană susţinută de o majoritate parlamentară poate să devină premier".
Referitor la susţinerea pe care 40 de parlamentari liberali o acordă nominalizării lui Ludovic Orban, preşedintele ţării a precizat că "politica partidelor se face în forurile partidelor şi nu în presă".
• PSD exclude votarea unui nou guvern Cîţu
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, nu exclude posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze, din nou, pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier, dar afirmă că această decizie ar fi anormală, din moment ce guvernul Cîţu a fost demis de Parlament cu 281 voturi.
"Până la CCR, cum poţi să desemnezi un premier care a căzut cu 281 de voturi? Este atributul domniei sale şi poate numi un premier, dar ar fi de neînţeles cum să numeşti un premier tocmai dat jos prin moţiune de cenzură (...) Este exclus ca Florin Cîţu să mai primească vreun vot de la PSD după ce a fost dat jos cu 281 de voturi", a declarat, ieri, Marcel Ciolacu. Liderul social-democrat susţine că preşedintele Klaus Iohannis e cel mai în măsură să scape România de actuala criză politică, singura soluţie viabilă în opinia PSD fiind un guvern de tehnocraţi care să organizeze alegeri anticipate.
"Nu avem o majoritate. Nu ne leagă niciun principiu cu USR, iar cu PNL e exclus - atât de la noi, cât şi de la ei. (...) Am vorbit în Parlament de 10 puncte în privinţa urgenţelor românilor. Nu există ca PSD să susţină acum un guvern minoritar al PNL, în nicio formă. Susţinem acele 10 puncte pentru un guvern de specialişti. Vrem alegeri anticipate şi până atunci un Guvern de specialişti, cu cele 10 puncte. (...) Domnul Iohannis e cel mai în măsură să rezolve actuala situaţie; criza e la domnul Iohannis. Constituţional, ar trebui să intervină, nu să ne dea declaraţii între două avioane că trebuie să revenim cu picioarele pe pământ. El trebuie să-şi intre în atribuţii", a concluzionat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.
Cele 10 puncte la care se referă şeful PSD sunt: plafonarea preţurilor la energie; compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici şi IMM-uri la nivelul lunii decembrie 2020; subvenţionarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul lunii decembrie 2020; aplicarea legii consumatorului vulnerabil; creşterea alocaţiilor pentru copii conform Legii 14/2020; creşterea salariului minim; creşterea pensiilor conform Legii 127/2019; gestionarea corectă a pandemiei; adoptarea sistemului de implementare a PNRR; alocarea fondurilor la nivel local pentru finalizarea investiţiilor cu fonduri UE şi pentru funcţionarea autorităţilor locale.
1. Ciudată logică
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 07:58)
Partener de guvernare spuneți dle Președinte? Așa se tratează un partener? Îi dai afară un ministru, apoi pe al doilea si vrei să continui ? Așa tratezi un partener? Iar când partenerul vrea o mediere a Președintelui, Președintele îl primește pe partener cu " tafna " practic refuzând medierea! Ce să fi făcut?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 11:01)
Nu e logica ci prostie pura.
Are mintea inceata.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 14:26)
Omul de la Grivco nu are habar cu ce se mananca sahul, prefera crosa de golf. Isi face etnia de rusine prin caracterul lui.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 15:35)
tu te auzi ce tampenii spui??? USRistii sunt ca cei din grupa mijlocie, s-au bosumflat si si-au luat jucariile si au plecat, la alegeri nu fac 5%, toata lumea si-a dat seama ce-i intereseaza pe ei: numai propriile interese...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 15:36)
tu ai mintea statuta, s-a imputit deja
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 15:36)
tu ai mintea statuta, s-a imputit deja
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 15:36)
tu ai mintea statuta, s-a imputit deja
2. Ceta nerusinare !
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 09:10)
Dupa ce il dai afara mai ai si tupeul sa il acuzi ca mu te sustine. Mars de aici, jigodie !
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 15:37)
mars tu inapoi in cotet!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 13:36)
Acum se arata adevarata fata a presedintelui Romaniei.
Cati ani mai are de mandat??
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 14:00)
Oare ce parere au toti inteligentiii care au votat cel mai agramat si mai... presedinte
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 14:24)
Parerea ca au votat raul cel mai mic, nu uita ca sistemul e in toate, iar in Romania doar epoletii partidelor au avut de castigat. Poporul roman este din aceasta cauza in pribegie.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 16:42)
tu ai votat-o pe Veo
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 15:33)
Are perfecta dreptate, useristii nu sunt decat niste disperati dupa ciolan, nu-i intereseaza ca ne aflam in criza sanitara si energetica, numai orgoliile si fundul lor personal conteaza, rusine!!!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 22:36)
Dle esti vegetarian? Ciolanul e la măcelărie, adică la guvern, pe dreapta ,de unde au fost dați afară !
5. Îs vii !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2021, 16:01)
Nu stau la belit ca mieii de PAȘTI ...