KLAUS IOHANNIS: "Misiunea justiţiei a rămas la fel de actuală şi de importantă"

S.B.
Miscellanea / 3 decembrie 2020

"Misiunea justiţiei a rămas la fel de actuală şi de importantă"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la şedinţa de bilanţ a CSM, că, în ciuda anului dificil pe care-l traversăm, justiţia trebuie să asigure în continuare respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. "Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege", a afirmat preşedintele, referindu-se la mesajul transmis în acest sens de către români, la referendumul din 2019, informează news.ro.

"Ne revedem într-un context total atipic pentru întâlnirile de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii, în acest an marcat de pandemia de COVID-19, care a afectat întreaga lume. Confruntaţi cu o criză sanitară de o amploare fără precedent, cu implicaţii în toate domeniile vieţii sociale, am fost cu toţii nevoiţi să ne adaptăm. Răspunsul la această situaţie dramatică, în care pe primul loc se află, evident, sănătatea românilor, nu a fost şi nu este unul deloc simplu. În aceste vremuri dificile, misiunea justiţiei de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor a rămas însă la fel de actuală şi de importantă", a afirmat preşedintele.

Potrivit acestuia, "măsurile impuse pentru protejarea sănătăţii publice au determinat, inevitabil, modificări semnificative în derularea activităţilor curente din justiţie".

"Amânarea cauzelor aflate pe rol ori creşterea volumului de muncă al instanţelor şi parchetelor, ca urmare a limitării activităţii acestora, reprezintă doar două astfel de consecinţe resimţite la nivelul întregului sistem judiciar. În mod evident, este nevoie de un efort comun pentru depăşirea acestei perioade şi sunt convins că magistraţii înţeleg cel mai bine acest lucru. Această perioadă a fost însă şi o oportunitate pentru accelerarea procesului de digitalizare a instanţelor şi parchetelor, în toate formele sale, o îmbunătăţire care altfel s-ar fi produs într-un ritm mai lent. Constrângerile actuale au dovedit utilitatea noilor tehnologii pentru simplificarea şi uşurarea activităţii în sistemul judiciar, în avantajul tuturor participanţilor la actul de justiţie şi, mai ales, al cetăţenilor, în calitate de beneficiari ai acestui serviciu public", a mai declarat şeful statului.

"Într-o Românie europeană, nimeni nu este mai presus de lege, iar justiţia trebuie să funcţioneze la întreaga sa capacitate, pentru a-şi îndeplini misiunea nobilă. Prin votul exprimat la referendumul din 2019, românii au transmis clasei politice un puternic semnal că independenţa justiţiei şi buna sa funcţionare nu sunt lucruri negociabile şi reprezintă coordonatele dezvoltării unei Românii europene. Românii au dat, totodată, un mesaj clar şi pentru continuarea luptei anticorupţie şi suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetăţenilor. Procesul de reparare a legilor justiţiei, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil şi de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneţia sau ale GRECO a început deja. Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat însă este bine cunoscut: o majoritate parlamentară care nu numai că nu a făcut nici un secret din faptul că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a şi dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori. O majoritate parlamentară care, chiar şi după sancţiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public ori să întârzie adoptarea unora extrem de necesare", a adăugat preşedintele.

Potrivit lui Iohannis, "legislaţia într-un domeniu atât de important precum cel al justiţiei trebuie să fie rezultatul unor dezbateri ample purtate în următorul Parlament, cu o altă majoritate, construită în jurul unor forţe politice profund ataşate valorilor democratice".

"Profesioniştii din sistemul judiciar, asociaţiile profesionale şi Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să fie parte din acest proces, pentru ca normele să reflecte realitatea socială, nevoile stringente ale sistemului judiciar, astfel încât acesta să funcţioneze în mod optim pentru democraţia noastră. În acest context, susţinerea de către Consiliul Superior al Magistraturii a implementării recomandărilor organismelor europene, în beneficiul întregului sistem judiciar, este una deosebit de valoroasă. Nu îmi pot imagina acest demers fără implicarea CSM. Vocea dumneavoastră este extrem de importantă şi, de aceea, mă aştept să aveţi intervenţii profesioniste şi obiective", a adăugat Iohannis, potrivit news.ro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Intr o tara europeana ar trebui sa avem salarii ca in europa nu ca in tarii de lumea a treia,intr o tara europeana presedintele trebuia sa fie presedintele tuturor romanilor nu al pnl intr o tsra normala presedintele trebuia sa vada de ce mor ramanii in spitale nu sa ne minta ca pnl guverneaza bine ,acum la televizor spune ca un pacient s a sinucis in spital si nu este singurul,oare de ce a recurs la acest gest,ore de ce avem cei mai multi morti din europa

    1. Tupeu de INTERLOP a lui Ihannis la sedinta CSM.Cum sa te duci in fata forului conducator al Justitiei si sa vorbesti despre lege si respectarea ei,cand tu,esti dovedit INFRACTOR de catre justitie cu hotarari definitive si irevocabile. Cred ca Romania,este UNICA Tara din lume,care are in fruntea ei,un om condamnat pentru fals si uz de fals .Si atunci cum sa il mai creada Romanii,cand si in timpul acestei NENOROCIRI abatute asupra romanilor, inca de la inceputul epidemiei,presedintele a spus numai minciuni.Asa ca duminica,romanii ,trebuie sa voteze cu oricine in afara de PNL,caruia cu incalcarea CONSTITUTIEI,Iohannis i-a facut tot timpul CAMPANIE ELECTORALA.!

      Misiunea justitiei este sa spele pnl istii de dosare ,daca ar venii unul din afara sistemului oare ce s ar intampla cu dosarele lui iohanis si a celor din pnl care sant tinute la sertar

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb