Klaus Iohannis, un preşedinte SF

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 20 septembrie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Mi-am exprimat din capul locului neîncrederea într-un proiect despre care oameni politici şi analişti din presă începuseră să vorbească. Mă refer la intenţia a preşedintelui Klaus Iohannis de a candida ca senator la alegerile parlamentare." Cum aşa?", m-am întrebat. După ce a eşuat în toate demersurile sale de a accesa o funcţie externă la NATO sau la UE, să se mulţumească în modestia lui proverbială Klaus Iohannis cu o poziţie amărâtă de senator în Parlamentul României? Şi, în plus, legea îi permite?

Ţinând cont de circumstanţele sintetizate mai sus, răspunsul meu la această ultimă provocare a fost categoric negativ. Nu puteam să nu ţin cont de faptul că, în conformitate cu legile în vigoare, un preşedinte al României aflat în activitate nu poate deţine simultan şi calitatea de senator. Îmi era clar că domnul Klaus Iohannis nu va renunţa la avantajele conferite de statutul său şi nu va părăsi Palatul Cotroceni înainte de termen, numai şi numai pentru a ajunge senator pe lista PNL. Conform Constituţiei şi celorlalte legi în vigoare, preşedintele României este deasupra partidelor politice şi independent de acestea. Şi ce să facă domnia sa dacă ajunge senator? Să-şi mai adauge o indemnizaţie beneficiilor pe care le obţine în urma achiziţionării celor câteva vile de la Sibiu şi pensiei pe care o are, fie ea şi recalculată, în urma anilor în care a fost dascăl şi inspector la Sibiu, ori pensiei care îi revine în calitate de fost primar? Nu-i ajung nici consistentele sume de bani alocate de statul român pentru cei zece ani în care a trândăvit la Palatul Cotroceni, s-a lăfăit în avioane şi reşedinţe de lux pe întreg mapamondul şi a desenat cristiane în zăpadă pe pârtiile de schi? Să nu-i ajungă lui Klaus Iohannis toate aceste surse de venit şi să-şi mai dorească şi o indemnizaţie de senator?

Au mai sosit informaţii cum că obiectivul acestuia e să deschidă lista de senatori PNL şi să devină preşedinte al Senatului, dobândind astfel statutul de cel de-al doilea om în stat. Numai că Iohannis nu se dă plecat, aşa cum afirmă ferm, printr-o demisie de onoare de la Palatul Cotroceni. Şi ca atare nu poate să se reînscrie cu arme şi bagaje în rândurile PNL. Ceea ce înseamnă că nici nu are cum să deschidă lista de senatori a acestui partid. Nu iese însă fum de unde nu s-a făcut foc.

Şi aflăm, chiar din direcţia unor fruntaşi PNL, ne-o spune însuşi generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, că în prezent preşedintele Klaus Iohannis mai beneficiază de încrederea a circa 20% dintre cetăţenii României. Ceea ce înseamnă, comentează aceştia, că dacă se întoarce cu arme şi bagaje la PNL, prin transferul de încredere acest partid ar beneficia de câteva procente bune atât la parlamentare, cât şi la prezidenţiale. Cu alte cuvinte, dacă reuşeşte prestidigitaţia, Ciucă ar avea de câştigat în bătălia sa, nu de la Nassiriya , ci de la prezidenţialele din România, iar PNL ar fi şi el în câştig. Dar cum poate fi executată respectiva acrobaţie?

Răspunsul, cu subiect şi predicat, trebuie căutat la PSD. Pentru a nu fi încălcate legile statului român - un stat de drept, nu este aşa? - este obligatorie promovarea unui nou act normativ, prin care preşedintele aflat în funcţie are posibilitatea de a candida fie ca independent, fie pe listele unui partid politic. Dar pentru a promova o asemenea lege cu dedicaţie, pentru o singură persoană, fapt între altele interzis de Constituţie, este necesar un vot al majorităţii parlamentare. Această majoritate ipotetică depinde de PSD. Are PSD interesul să-i bage voturi în traistă PNL-ului la parlamentare şi să-i adauge câteva procente de favorabilitate generalului cu patru stele Nicolae Ciucă, aflat în competiţie cu Ciolacu la prezidenţiale? Aparent, nu. Aparent, un asemenea scenariu defavorabil pentru PSD şi Ciolacu ar trebui respins. Dar dacă există totuşi o înţelegere făcută în spatele uşilor închise? Dacă există totuşi un pact secret, de data asta între Klaus Iohannis şi Ciolacu? Dacă există un scenariu al viitoarei majorităţi, al viitoarei struţo-cămile PSD-PNL, prin care generalului cu patru stele Nicolae Ciucă să-i fie garantată intrarea în turul doi, tocmai prin voturile aduse de Iohannis, lui Marcel Ciolacu să-i fie garantată victoria la prezidenţiale, în condiţiile în care Ciucă e transformat în iepuraş în turul doi, iar preşedintele Klaus Iohannis să fie astfel recompensat, obţinând în calitate de preşedinte al Senatului cea de-a doua poziţie în stat, la pachet cu o indemnizaţie consistentă?

În România în care trăim astăzi şi acest scenariu, deşi improbabil, este posibil. Şi chiar plauzibil.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Va invirtiti in jurul cozii .Imaginatia vă este bearca .Ciuca isi fidelizeaza electoratul lui Iohannis ce trece cu mult peste 30 de procente .Daca Iohannis ar mai putea candida o data pentru functia de Presedinte al Romaniei ar cistiga din nou .Sondajele sunt de parca ar fi cistigatoare la Loto .Geoana si Ciolacu ,unul fost si altul actual sef al PSD ,acopera in imaginatia unora peste 60 de procente intentie de vot dar Partidul PSD nu trece de 28 de procente ? Cine sa va creada ? Iohannis isi va finaliza mandatul .Cine crede altceva este naiv . Nu va merge in alegeri nici din postura de Premier si nici ca sef al Senatului .Ceea ce urmeaza ai va conferi lui Iohannis puterea de a conduce Romania inca 8 ani .Este suficienta aparitia unei confruntari directe NATO -Rusia .Se pare ca ouăle sau copt si NATO european isi poate muta trupele catre granita de facto existenta intre Rusia si Ucraina .Asteptam sa vedem cine cistiga alegerile din SUA si functie de cistigator vom purcede la a ne apara cu totii .

    1. Singurul mod de a rămâne iohanis presedinte este întrarea în război a României

      electoratul lui johanis e de 3% maxim

      NU ! Categoric NU AI DREPTATE!

      Astept cu mare nerabdare ca nesimtitul asta cu vorba mai inceata decat mersul unei testoase si mintea mai inceata decat vorba, sa candideze ca independent. Asa va primi ceea ce merita. Semnat: unul care l-a votat si acum este dornic sa ii dea un mare sut in marele lui dos.

    Iarasi va iesi la iveala ca ”sagetile ” aruncate de cei doi bufoni ,Tudose si Rares Bogdan sint din paie la fel ca si cearta dinte Ciolacu si Ciuca ( cu 4 stele , sa nu uit !) sint povesti , totul este stabilit dinainte cu voia sau fara voia lor .

    NU a eșuat (pierdut)nici omul , nici Presedintele țării, a pierdut ROMANIA !! Asta e nivelul la care este percepută RO de când a intrat in UE (și in NATO ) și în urma jocurilor interne de interese partinice purtate aiurea ȘI FĂRĂ NICIO NOIMĂ.Nici nu se putea altfel în condițiile traseului itinerant al lui SILVIU BRUCAN,marele constructor al Revulutiei Rumâne . Iata-l : WASHINGTON- LONDRA - MOSCOVA - WASHINGTON- BUCUREȘTI . cu interludiul SCRISOAREA CELOR ȘAPTE .Vi le mai amintiți ?

    1. Au fost șase mari și lați. :) Singurul care a pătimit cu adevărat a fost Răceanu, acuzat de trădare națională. Vuia radio Europa Liberă pe timpul ăla.

    Dacă Iohannis ajunge șeful senatului și se întâmplă ceva cu viitorul Președinte, Iohannis ajunge din nou presedinte ( am scris cu p mic bănuiți de ce)?

    Nu cred ca pe planeta TERA sau in alt loc din univers exista un TRANTOR mai IMPUTIT ca acest netremnic . Despre eventuala candidatura pe listele PNL ? DA sunt de acord . De ce ? Pai in acest mod PNL nu va face pragul. Si simpla vehiculare a acestei ipoteze scade vertiginos procentele si asa putine ale PNL.

    ... mie imi place doctrina woke ... in sfasit pot primi reclame la contraceptive ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb