KLAUSS IOHANNIS:  ,,Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE trebuie să treacă în coordonarea MAE"

Cristina Radu
Politică / 29 mai 2017

Emblema Curţii Europene de Justiţie (Sursa foto: Facebook)

Emblema Curţii Europene de Justiţie (Sursa foto: Facebook)

Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii de aprobare a OUG prin care Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE trebuie să treacă în coordonarea MAE, nu a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, deoarece MAE este instituţia care discută direct cu reprezentanţii UE, conform News.ro.

Preşedintele Iohannis a cerut reexaminarea legii de aprobare a OUG 11/2017, care reglementează organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.

Ordonanţa a stabilit că agentul guvernamental are rang de subsecretar de stat şi îşi desfăşoară activitatea sub coordonarea ministrului delegat pentru afaceri europene. Potrivit legii, agentul guvernamental coordonează stabilirea poziţiilor naţionale şi întocmeşte actele şi realizează faptele necesare reprezentării juridice. Agentul guvernamental asigură legătura dintre România şi cele două Curţi europene.

În prezent, ministrul delegat pentru afaceri europene funcţionează în cadrul MAE şi are atribuţii în organizarea şi coordonarea la nivel naţional a afacerilor europene. Preşedintele cere revenirea la starea de fapt anterioară ordonanţei, când Agentul era numit la propunerea ministrului afacerilor externe şi subordonat acestuia. Preşedintele susţine că, indiferent de formula guvernamentală, politica externă a statului aparţine Ministerului Afacerilor Externe, potrivit sursei citate.

Cererea de reexaminare arată: "În raport de rolul şi funcţiile Ministerului Afacerilor Externe, considerăm că soluţia legislativă prin care s-a optat pentru plasarea ministrului de resort în afara raportului instituţional cu Agentul guvernamental este de natură să afecteze coerenţa activităţilor de realizare a poziţiilor naţionale şi de reprezentare a României în faţa instituţiilor Uniunii Europene".

Cererea de reexaminare precizează că actuala soluţie decisă de Guvern necesită menţiuni exprese care să stabilească raporturile funcţionale ale Agentului guvernamental cu ministrul afacerilor externe.

Iohannis a declarat: "Considerăm că acest raport de subordonare era compatibil cu competenţele Ministerului Afacerilor Externe şi contribuia la conturarea regimului juridic al instituţiei Agentului guvernamental. Faţă de atribuţiile ministrului delegat pentru afaceri europene, trecerea Agentului guvernamental în directa sa coordonare pare o soluţie de la sine înţeleasă, însă aşa cum aceasta a fost reglementată este de natură să conducă la disfuncţionalităţi în aplicare, în contextul mai cuprinzător al funcţiilor şi prerogativelor Ministerului Afacerilor Externe".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb