KMG International şi Ministerul Energiei se contrazic privind memorandumul Rompetrol

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2016

KMG International şi Ministerul Energiei se contrazic privind memorandumul Rompetrol

După ce KMG a spus că statul român şi-a îngheţat angajamentele, ministrul Victor Grigorescu anunţă că SAPE se va ocupa de înfiinţarea fondului de investiţii alături de Rompetrol

----------

Actualizare Azamat Zhangulov, KMGI: "Desemnarea SAPE ca reprezentant al statului român pentru fondul de investiţii româno-kazah e o ştire pozitivă"

Decizia anunţată de către Ministerul Energiei referitoare la desemnarea SAPE în calitate de reprezentant al statului român pentru fondul de investiţii româno-kazah este o ştire pozitivă, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreşedinte senior al Grupului KMG International, care a subliniat faptul că asigurările oferite în mod public de autorităţi ar trebui transpuse în acţiuni în viitorul apropiat.

"Decizia anunţată de către Ministerul Energiei referitoare la desemnarea SAPE (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, n.r.) în calitate de reprezentant al statului român pentru fondul de investiţii româno-kazah este o ştire pozitivă venită în cele din urmă din partea instituţiilor de stat, care ne determină să avem aşteptări pozitive în privinţa provocărilor cu care se confruntă compania în relaţia cu autorităţile statului. Fondul de investiţii face parte din Memorandumul de înţelegere semnat în 2013, iar decizia luată de Ministerul Energiei este cu un pas necesar pentru implementare", a afirmat Azamat Zhangulov, într-o declaraţie trimisă joi redacţiei.

Zhangulov a punctat faptul că grupul KMGI aşteaptă punerea în aplicare a următorilor paşi legaţi de reprezentanţii desemnaţi ai SAPE, astfel încât să fie îndeplinite procedurile necesare pentru configurarea structurii acţionariatului.

Cu o perioadă de maturitate de 7 ani de la înfiinţare, principalele priorităţi de investiţii ale fondului vizează consolidarea activităţilor şi a operaţiunilor KMGI, diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol pentru România şi Uniunea Europeană, crearea de noi locuri de muncă, precum şi confirmarea unui cadru investiţional favorabil, cu un impact direct asupra economiei româneşti, se mai arată în declaraţie.

"De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare începerea procedurii de privatizare pentru 26,67% din acţiuni, deoarece 200 de milioane de dolari sunt blocaţi din 2013 şi este în beneficiul bugetului de stat român ca toate etapele necesare să fie puse în aplicare. Asigurările oferite în mod public de către autorităţi ar trebui să fie transpuse în acţiuni în viitorul apropiat. Sperăm că acest lucru va crea o agendă favorabilă pentru paşii următori, pentru crearea unui climat investiţional sigur pentru investiţiile noastre aici. Trebuie să ţinem cont de faptul că sechestrul asupra activelor ne limitează încă şi sperăm că acest lucru va fi rezolvat în curând", a subliniat Azamat Zhangulov.

Acesta a mai accentuat că grupul KMGI este un "investitor şi un partener de încredere" pentru statul român.

(S.A.)

------------

Ministrul Energiei Victor Grigorescu a declarat, ieri, că Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) se va ocupa de înfiinţarea fondului de investiţii de un miliard de dolari alături de Rompetrol, aşa cum prevede memorandumul semnat în 2013.

Declaraţia este în contradicţie cu cea a vicepreşedintelui KMG Internaţional, Azamat Zhangulov, care spusese că statul român şi-a îngheţat angajamentele în ce priveşte acelaşi memorandum.

Într-un interviu acordat HotNews, ministrul susţine că a anunţat grupul Rompetrol (actualul KMG Internaţional) despre decizia privind SAPE, desemnarea unei companii fiind o etapă în îndeplinirea obligaţiilor statului român prevăzute în memorandum.

"SAPE deţine participaţii minoritare în alte companii, încasează dividende, are acest specific de administrare de active. Noi am considerat că este eficient din punct de vedere economic, în loc să construim noi structuri, noi birocraţii, o altă companie de la zero, să folosim în mod eficient vehiculele pe care deja le avem la dispoziţie", a afirmat Grigorescu.

Anterior, Azamat Zhangulov mai declarase că Guvernul român nu îşi respectă promisiunile.

Declaraţiile contradictorii ale celor doi referitor la memorandum, după trei ani în care nu s-a făcut nici un pas în implementarea documentului, au loc, după ce, în mai, procurorii DIICOT au anunţat un nou dosar referitor la privatizarea Rompetrol, iar, recent, au apărut informaţii că DNA îl cercercetează pe fostul premier Victor Ponta, cu privire la datoria Rompetrol.

Întrebat dacă se poate merge mai departe, în condiţiile în care memorandumul din 2013 se află în atenţia procurorilor DNA, Victor Grigorescu a afirmat că interesul Ministerului Energiei este să se achite de "acele obligaţii care decurg din legislaţia în vigoare". Potrivit ministrului, obligaţiile asumate nu au legătură cu investigaţiile procurorilor.

Însă obligaţiile au fost asumate acum trei ani, iar Ministerul Energiei nu s-a preocupat prea mult de ele, până acum.

În dosarul Rompetrol II, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia. Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Întrebat, în mai, dacă ancheta procurorilor ar putea fi extinsă şi asupra memorandumului, Azamat Zhangulov a răspuns: "Dacă vorbim de posibilitate, aceasta există". Însă, domnia sa a precizat că miniştrii s-au tot schimbat şi nimeni nu a ridicat suspiciuni asupra înţelegerii făcute cu Guvernul României. "Chiar şi la Ministerul Energiei s-au schimbat mai mulţi miniştri. Nu s-a exprimat nici unul că această înţelegere nu a fost ok", a declarat Zhangulov, adăugând: "De aceea, credem că această înţelegere va fi executată".

Memorandumul presupune crearea unui fond de investiţii comun de un miliard de dolari şi vânzarea de către stat a unui pachet de 11.775.349.451 acţiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa.

Ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, a declarat, la data respectivă, că instituţia pe care o conduce a colaborat de la început cu toate organele abilitate în investigaţiile declanşate la Rompetrol: "Am transmis documente şi vom continua să facem acest lucru, am demarat procedurile necesare pentru punerea în operă a investigaţiei, astfel încât statul să-şi protejeze interesele".

Pe 29 aprilie, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat constituirea unui joint-venture.

Potrivit site-ului CEFC, compania chineză va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puţin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Toti investitorii care au venit in Romania si nu face exceptie nici KMG striga sus si tare ca vor binele nostru si vor sa faca investitii aici. Dragilor sunt niste minciuni. Ei au venit sa castige bani si nu-i intereseaza Romania. Ionut Misa de la ANAF spune "am dentificat un miliard de euro scos din tara prin preturi si transfer". Nu cred nici o secunda ca Azamat doreste binele Romaniei. Sunt doar niste minciuni. Memorandumul este o facatura care este de competrenta DNA. Anii acestia companiile care au venit in Romania au mitiut diversi politicieni, sunt cazuri rasunatoare, in loc sa faca ce spuneau ca vor face daca vin la noi. Avem ministrii si pliticieni condamnati. Am putea sa facem mai multe parlamente si guverne cu politicienii care au fost condamnati.....

    1. Noi cativa care mai suntem pe BVB sau pe teritoriul unde incercam sa investim putinii bani nu vom inghiti toate minciunile. Am fi o putere si am avea un cuvant in fata rechinilor de orice tip. Dar suntem prea putini cu aceasta viziune. Asa ca nu vom putea pazii politicienii sa primeasca bani si nu avem nici o putere ca sa reusim sa contrabalansam interesele in favoarea tarii noastre. Daca dorim sa traim mai bine in tara noastr este ceva rau?

      Atata timp cat Memorandumul nu este in favoare Romaniei domnul Azamat sa ne spuna pe cine au mituit din guvernul Romaniei ca sa faca un asemenea memorandum. Dar procurorii DNA stiu ce au de facut. Astept ca sa fie condamnati si oameni care conduc companiile straine si care au mituit ministrii si parlamentari. Dragilor de la DNA chiar nu gasiti cine a mituit ca sa avem un asemenea Memorandum?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb