KPMG: Pandemia a impus una dintre cele mai mari creşteri din istorie ale investiţiilor în tehnologie

G.U.
Companii / 23 noiembrie 2020

Gabriel Tănase, Partener în cadrul departamentului Cyber & Tehnologie al KPMG România

Gabriel Tănase, Partener în cadrul departamentului Cyber & Tehnologie al KPMG România

Pandemia Covid-19 a impus una dintre cele mai mari creşteri ale investiţiilor în tehnologie, companiile cheltuind echivalentul a aproximativ 15 miliarde de dolari în plus pe săptămână în domeniul tehnologiei, pentru a integra munca la domiciliu în condiţii de siguranţă, conform studiului de piaţă CIO Survey 2020, realizat de KPMG/Harvey Nash, informează un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit studiului, în ciuda acestei uriaşe creşteri a investiţiilor, din care costurile cu securitatea şi protecţia datelor au avut cea mai mare pondere în timpul pandemiei COVID-19, 4 din 10 lideri în tehnologia informaţiei au raportat că organizaţiile lor au experimentat mai multe atacuri cibernetice decât de obicei. Peste trei sferturi din aceste atacuri au fost de tip Phishing (83%) şi aproape două treimi au fost tip Malware (62%), sugerând că migrarea masivă la munca de la distanţă ("telemuncă") a crescut expunerea companiei la atacuri cibernetice din cauza angajaţilor.

În acelaşi timp, organizaţiile s-au străduit să găsească profesionişti calificaţi în domeniul securităţii cibernetice pentru a sprijini această schimbare către munca la domiciliu şi au raportat că securitatea cibernetică (35%) este acum cea mai "solicitată" competenţă tehnologică în lumea întreagă. Este pentru prima dată în mai mult de un deceniu când abilităţile legate de securitatea cibernetică au ajuns în fruntea listei de roluri şi abilităţi tehnologice deficitare în cadrul companiilor, notează sursa citată.

"Nimeni nu ar fi putut prezice mutarea neaşteptată în masă a forţei de muncă din întreaga lume din perimetrul sigur ale reţelei corporative în camere de zi, dormitoare şi pe mese de bucătărie. Prin urmare, expunerea organizaţiei la atacuri cibernetice s-a extins considerabil", observă Gabriel Tănase, Partener în cadrul departamentului Cyber & Tehnologie al KPMG România. "Prin urmare, nu este o surpriză că atacurile cibernetice au crescut ca urmare a influenţei induse de condiţiile pandemice Covid-19" continuă el. "Deoarece atacul de tip Spear Phishing a devenit principalul vector de atac, organizaţia ar trebui să se concentreze mai degrabă pe educarea oamenilor din punct de vedere al securităţii cibernetice, decât pe securizarea prin măsuri tehnice a noului perimetru", concluzionează Gabriel.

Deşi cheltuielile cu tehnologia au crescut dramatic în timpul pandemiei, studiul de piaţă a constatat că bugetele alocate tehnologiei vor fi supuse unei presiuni mai mari în anul următor. Înainte de apariţia pandemiei COVID-19, peste jumătate (51%) dintre liderii IT se aşteptau la o creştere a bugetului în următoarele 12 luni, dar în timpul pandemiei, acest număr a scăzut la 43%. Aceasta reprezintă totuşi o creştere netă a bugetelor şi rămâne aproape de două ori mai mare decât cheltuielile IT înregistrate în anul 2009 - în urma Crizei Financiare Globale din 2008, notează sursa citată.

Conform comunicatului, mai mult de jumătate dintre respondenţi (47%) susţin că pandemia a accelerat permanent transformarea digitală şi adoptarea tehnologiilor emergente. Tehnologia reprezintă factorul cheie în efortul organizaţiilor de a deveni mai flexibile şi mai eficiente în operaţiunile pe care le efectuează. Cu toate acestea, tehnologia introduce noi riscuri, rezultate din folosirea din ce în ce mai extinsă a aplicaţiilor software în Cloud, accesul de la distanţă de pe dispozitivele personale şi gestionarea unor cantităţi imense de date în medii tehnologice din ce în ce mai complexe. Prin urmare, nu este nicio surpriză faptul că studiul nostru de piaţă a demonstrat că securitatea şi protecţia datelor reprezintă cea mai importantă investiţie în Noua Realitate.

Gheorghe Vlad, Director în cadrul departamentului Cyber & Tehnologie al KPMG în România, a declarat: "Funcţiile IT şi de business recunosc faptul că pot aduce îmbunătăţiri semnificative în procesele de afaceri şi relaţia cu clienţii, pot reduce riscul şi pot inova mai repede dacă lucrează împreună. Pe măsură ce am trecut de primul şoc al crizei generate de pandemie, când accentul a fost pus mai degrabă pe asigurarea continuităţii afacerii decât pe planificarea pe termen lung, a venit vremea acum ca funcţia IT să se adapteze la Noua Realitate şi să intensifice utilizarea tehnologiilor emergente (cum ar fi platforme în Cloud, de tip SaaS, automatizare inteligentă sau învăţare automată prin intermediul maşinilor) în beneficiul companiei şi al clienţilor acesteia."

Alte constatări importante ale studiul includ:

Companiile orientate către digitalizare iau avânt - Liderii companiilor orientate către digitalizare au făcut investiţii în tehnologie mai mult şi mai repede decât ceilalţi ca urmare a CODIV-19 - cu 50% mai multe organizaţii care sunt "foarte" sau "extrem de eficace" în utilizarea tehnologiilor digitale cheltuind mai mult cu 21-50%. Aceste investiţii s-au concentrat în principal pe implementări la scară largă a tehnologiilor distribuite în Cloud (42%) precum şi SaaS-Software as a Service (34%). Mai mult, criza a contribuit la accentuarea tot mai mare a divizării între organizaţiile care îşi conduc strategia de afacere prin exploatarea intensivă a tehnologiei şi cele care nu fac acest lucru.

Îngrijorări legate de sănătatea mentală - 8 din 10 lideri IT susţin că în timpul pandemiei COVID-19 sănătatea mentală a echipei lor reprezintă o îngrijorare a acestora, fapt care a condus la implementarea unor programe de sprijin emoţional al personalului de către 58% din organizaţiile unde activează aceştia.

Investiţiile în Cloud sunt în creştere - După investiţiile în securitate şi protecţia datelor (47%), investiţiile în infrastructură şi Cloud au reprezentat cea de-a treia cea mai importantă investiţie în tehnologie în timpul pandemiei COVID-19, numărul liderilor IT care iau în considerare în mod activ implementarea conceptului de Cloud Distribuit aproape dublându-se în doar 12 luni (de la 11% la 21%).

Lipsa competenţelor - Înainte de apariţia pandemiei COVID-19, lipsa competenţelor în IT înregistrată în anul 2020 rămânea aproape de un nivel istoric. Ulterior, lipsa competenţelor IT a rămas ridicată, scăzând nesemnificativ în comparaţie cu Criza Financiară Globală din 2008. Pe lângă competenţele în "securitate cibernetică" (35%), cel mai greu de găsit sunt cele în "managementul schimbărilor organizaţionale" (27%), "arhitectura întreprinderii" (23%) precum şi "arhitectura tehnică" şi "abilităţi analitice avansate", ambele cu un deficit de 22%.

Munca de la distanţă şi noul pariu cu angajaţii - Telemunca este aici şi nu va pleca nicăieri: 86% dintre liderii în IT şi-au mutat o parte semnificativă a forţei de muncă din birou "la distanţă" şi 43% dintre aceştia se aşteaptă ca mai mult de jumătate din angajaţii lor să lucreze de acasă şi după Pandemie. Importanţa muncii de la distanţă (de acasă sau alta locaţie decât biroul) a crescut pentru a deveni unul dintre cei mai importanţi cinci factori în procesul de recrutare şi păstrare a talentelor tehnologice cheie în timpul şi după pandemia COVID-19. Prin urmare, liderii vor trebui să regândească modul în care îşi atrag şi angajează personalul într-o lume în care locaţia fizică nu mai reprezintă un avantaj (sau dezavantaj).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb