Reporter: Cum vedeţi piaţa de capital peste 20 de ani?
Mihaela Bîciu: Mă aştept ca, peste 20 de ani, piaţa de capital locală să fie la fel ca orice piaţă matură, care are 40 de ani de experienţă - cele mai importante companii din ţară să fie listate, să devină o sursă de finanţare atât pentru emitenţii săi, cât şi pentru celelalte companii solide locale, iar investiţiile pe bursă să facă parte din mixul de instrumente financiare ale publicului larg, alături de tradiţionalele depozite. În varianta optimistă, ne dorim ca piaţa de capital românească să fie asemeni celei din China de astăzi, unde retailul reprezintă 80% din investiţiile la bursă.
Reporter: Ce măsuri consideraţi că ar trebui luate pentru încurajarea segmentului de retail de la BVB?
Mihaela Bîciu: Este foarte importantă educarea financiară a publicului, începând de la familiarizarea sa cu noţiunile de baza privind piaţa de capital şi până la încurajarea economisirii pe termen lung prin bursă. De asemenea, este importantă oferirea unor instrumente diversificate, care să se potrivească diverselor profiluri ale investitorilor. Reglementarea tranzacţiilor în marja şi a vânzării în lipsă este un prim pas pentru asigurarea acestei diversificări. În acelaşi timp, pentru "începători", în special, este important să existe posibilitatea de a investi în instrumente cu un grad mai redus de risc şi în acest sens tranzacţionarea titlurilor de stat s-ar putea dovedi un punct de atracţie şi un real motor de creştere a segmentului de retail pe bursă.
Reporter: În condiţiile scăderii dobânzilor, ce strategie are Tradeville pentru atragerea depozitelor pe piaţa de capital?
Mihaela Bîciu: Strategia noastră este aceea de a veni cu o oferta cât mai diversificată, astfel încât să răspundem cât mai multor nevoi ale potenţialilor clienţi. Pentru cei cu depozite, care, în general, au un apetit mai redus la risc, am creat singurul instrument care oferă expunere pe indicele BET - ETF BET Tradeville. Tot pentru aceştia am adus pe segmentul ATS al BVB acţiuni ale unor companii internaţionale cunoscute publicului larg - Apple, Microsoft, McDonalds, Google, Facebook Continental, Lufthansa, etc. Faptul că aceste companii le sunt familiare sporeşte încrederea de a investi în ele.
Reporter: Cum aţi încheiat anul 2014 din punct de vedere financiar şi care sunt obiectivele dumneavoastră pentru acest an?
Mihaela Bîciu: Odată ce termenul de întocmire a situaţiilor financiare va fi împlinit, le vom comunica şi publicului. La o primă estimare, am încheiat pozitiv anul 2014 şi ne propunem ca în anul acesta să avem o creştere a cifrei de afaceri cu 20%.
Reporter: Ce consideraţi că lipseşte pieţei noastre pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă?
Mihaela Bîciu: În acest moment, piaţa de capital locală îndeplineşte criteriile calitative pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă, iar dintre cele cantitative, mai rămâne în acest moment atingerea nivelului de lichiditate solicitat. În prezent, sunt realizaţi paşi importanţi pentru creşterea lichidităţii, prin noile companii care se listează pe AeRo. Noi, la Tradeville, realizăm, de asemenea, eforturi în această direcţie, nu doar prin listările pe care le avem noi în pregătire, ci şi prin proiectele pe care le desfăşurăm pentru atragerea investitorilor de retail.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2015, 04:36)
Si eu imi doresc ca 80% din Romani sa aibe elicoptere.
2. fără titlu
(mesaj trimis de vali în data de 10.04.2015, 08:22)
cand va treziti sa ne spuneti si noua
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de adi în data de 10.04.2015, 14:43)
Tradeville sunt cei mai mari retaileri, nu e in totaliate vina lor ca romanii nu investesc in bursa , in 2-3 ani o vor face pt. ca bancile nu vor mai da mult timp dobanzi bune la depozite, mai mult devine periculos sa tii bani in depozite acestea putand fi foarte usor nationalizate in caz de faliment al bancii, iar cu genul de conducere ale bancilor actuale, fara discernamant (fie si in romania-de vazut cazul nana-cec, brd-udrea,trans+unicredit +brd -oltchim 2010-2012 -finantare pe pierderi si furturi imense s.a.m.d.) asa ca segmnentul asta plus cel al fondurilor (nu cele cu casuta postala in cipru) vor creste in special daca diivdendele vor fi cu de min. 10-15%, altfel investitorii vor migra spre bursele consacrate!
ASTEA FIINS SPUSE
PASTE FERICIT !!!!
3. Teapa marca Siminel
(mesaj trimis de Siminel în data de 21.04.2015, 09:25)
Si din cand in cand mai retrageti cate o societate de pe ATS, OMV este ultimul exemplu. Dar nu-i nimic, asa obligati investitorii ramasi cactivi sa se mute pe extern, unde descopera brusc spreaduri decente, multe oportunitati. Masochist sa fi sa mai investesti pe BVB ;)