LA BURSA DIN CHICAGO, Boabele de soia au cel mai ridicat preţ din ultimii 34 de ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2007

Preţul boabelor de soia a urcat ieri, la Bursa din Chicago, până la nivelul maxim al ultimilor 34 de ani, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora dolarul slab şi preţul mare al petrolului ar putea impulsiona cererea din China. Exportatorii americani au vândut 1,81 milioane tone metrice de soia boabe în intervalul 12-15 noiembrie, cu 39% mai mult decât în săptămâna precedentă, anunţă Departamentul american al Agriculturii.

"Citigroup Global Markets" anticipa vânzări de 900.000-1,1 milioane de tone. China, cel mai mare importator de profil, a cumpărat 66% din totalul exporturilor mai sus menţionate. China a importat 2,8 milioane de tone de boabe de soia în octombrie 2007, mai mult cu 27% decât în aceeaşi lună din 2006.

Boabele de soia cu livrare în ianuarie au avut un preţ de 11,14 dolari/buşel ieri, în şedinţa after-hours de la Chicago Board of Trade (CBOT), în creştere cu 13,75 cenţi sau 1,3% faţă de ultima zi a săptămânii trecute. Acesta a fost cel mai mare preţ înregistrat în cursul unei zile de tranzacţionare după iulie 1973.

Analiştii arată că interesul Chinei pentru achiziţia de soia pare să fie mare, iar o corecţie am putea observa numai pe termen lung. În condiţiile date, ei aşteaptă ca preţul să ajungă la 12 dolari/buşel.

În perioada 19-23 noiembrie, preţul boabelor de soia a crescut cu 2,1%, acesta fiind al şaptelea câştig săptămânal consecutiv. Faţă de anul trecut, creşterea este de 62%, fermierii din SUA având cele mai mici culturi de profil din ultimii 12 ani.

Tot ieri, preţul uleiului de soia a urcat cu 0,43 cenţi (0,9%), la 47,50 cenţi/livră - cel mai ridicat din ultimii 33 de ani.

Luna trecută, importurile chineze de ulei de soia au sporit cu 87%, la 278.627 tone.

De precizat că preţul mare al ţiţeiului îi determină pe consumatori să se orienteze către combustibili alternativi, produşi din uleiuri vegetale, precum cel de soia ori porumb. Pe de altă parte, deprecierea dolarului face atractive exporturile de materii prime din SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb