LA DEZBATEREA LEGILOR LUI ZAMFIR Împrumutaţii în CHF revin în Parlament

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 februarie 2020

Fotografie de la protestele din 2015

Fotografie de la protestele din 2015

Actualizare 11:20 - Dezbaterile de luni pe margine legilor "anticămătărie" au fost amânate pentru o dată necunoscută, încă, au anunţat, acum, împrumutaţii în CHF. Aceştia spun că au primit informaţia de la Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, cu menţiunea că programul Camerei a fost modificat în contextul audierilor miniştrilor şi învestirii noului Guvern.

În contextul unui franc elveţian în continuă creştere, ajuns ieri la 4,4812 lei, şi al tergiversărilor repetate pe marginea dezbaterilor textelor legislative care privesc consumatorii bancari, debitorii cu credite în CHF au pus la punct o nouă mişcare de amploare.

În jur de 300 de împrumutaţi în moneda elveţiană, din Bucureşti, dar şi din ţară, şi-au anunţat prezenţa, luni, la ora 16.00, în comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor care vor dezbate pachetul de patru legi "anti-cămătărie" promovate de senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir.

Asociaţia de consumatori CREDERE a depus, ieri diminează, la Parlament lista cu persoanele care şi-au exprimat intenţia să participe la dezbaterile legilor lui Zamfir.

Pachetul celor patru iniţiative legis­lative cuprinde Legea de protecţie a consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva executărilor silite abuzive şi intempestive; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe; Legea de protecţie a consumatorilor împotriva riscului valutar (conversia).

Proiectele de lege au fost aprobate de Senat, urmând să fie dezbătute în Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Debitorii au scris, ieri, pe pagina de Facebook a Grupului Clienţilor cu Credite în CHF: "Nu vă imaginaţi că asta este runda finală. Cel puţin la fel de importante sunt alte două legi (Statutul ANPC şi reglementarea impreviziunii în Legea dării în plată) care vor intra în dezbaterile parlamentare în următoarele 14-21 de zile. (...) Sperăm să nu avem o dezamăgire luni, dar trebuie să vă punem la curent şi cu acest aspect, pentru că s-a mai întâmplat în trecut: sperăm ca şedinta din Parlament să se desfăşoare şi să nu existe nu ştim ce motive de amânare. Îmi amintesc când s-a votat legea de conversie în 2017 şi cum 200 de oameni au venit la Parlament degeaba".

Clienţii bancari vor avea bannere pe care doresc să le afişeze în sala de şedinţă a comisiilor reunite Economică, de Buget şi de Constituţionalitate.

Consumatorii au anunţat că vor reveni în forţă la obiceiul de a merge în Parlament, la dezbaterile proiectelor de lege promovate de senatorul Daniel Cătălin Zamfir.

Reprezentanţii Asociaţiei CREDERE ne-au transmis, recent: "În contextul valorizării francului elveţian în raport cu moneda naţională, situaţia împrumutaţilor rămâne dificilă şi nu este nici pe departe rezolvată. La acest moment există nu mai puţin de şase legi de interes pentru consumatori, aflate în dezbaterea Parlamentului, toate iniţiate de către senatorul Daniel Zamfir".

Debitorii amintesc că francul elveţian s-a dublat în raport cu momentul acordării împrumuturilor, iar instanţele de judecată au fost extrem de reticente să procedeze la reechilibrarea contractelor de credit, tocmai pentru că legea nu impunea criterii clare de impreviziune: "Acest lucru urmează să fie corectat de către Parlament în perioada următoare şi, de aceea, membrii CREDERE, membrii altor asociaţii de consumatori, precum şi alţi împrumutaţi care sunt alături de noi în această cauză vor fi prezenţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, tocmai pentru a le arăta tuturor aleşilor că trebuie urgentată adoptarea unei legi care să rezolve (nu doar) situaţia celor cu credite în franci elveţieni. Adoptarea acestei legi ar putea fi una istorică, din moment ce nu ar rezolva doar situaţia creditelor încheiate în trecut, ci, mai mult de atât, ar reprezenta un colac de salvare pentru viitoarele generaţii de împrumutaţi, întrucât banca nu îi mai poate spune respectivului debitor că şi-ar fi putut asuma o rată triplă faţă de momentul acordării împrumutului. (...) Pregătiţi-vă fizic şi psihic să mergem iarăşi în Parlament! Aşa putem avea o lege cât mai repede. Pregătiţi-vă bannere! Veniţi singuri sau cu cei apropiaţi vouă! Fără ruşine! Nu are importanţă că ţi-ai rezolvat sau nu situaţia. Facem o schimbare nu doar pentru noi, ci şi pentru cei care vor veni după noi. Lăsăm ceva în urma noastră şi aşa vom şti că am luat parte la ceva măreţ în viaţa asta. (...) Iar dacă instanţele nu dispun reechilibrarea contractelor şi nu respectă legea sau deciziile CCR, atunci cred că va fi momentul să fim noi cei care vom păşi în semn de protest pe scările Curţii de Apel. A început numărătoarea inversă. Timpul este scurt. Timpul este esenţial. Este chiar ultima şansă pentru rezolvarea problemei CHF. Iar rezolvarea acestei situaţii, din păcate, nu se poate face direct în baza unei legi, ci doar prin intermediul instanţei de judecată (conform CCR)".

Proiectele de lege iniţiate de senatorul Daniel Cătălin Zamfir îi pune din nou pe jar pe bancheri, care avertizează că dezbaterea şi eventuala aprobare a pachetului de iniţiative legislative din sectorul bancar conduce, printre altele, la scăderea creditării şi chiar a Produsului Intern Brut (PIB).

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a subliniat, recent, impactul negativ care ar urma să se propage asupra consumatorilor şi în economia naţională în situaţia aprobării proiectelor de lege privind conversia monedei de plată din contractul de credit la cursul istoric plus maxim 20%, plafonarea dobânzilor, limitarea caracterului de titlu executoriu al contractelor şi eliberarea de datorie la preţul real al cesiunii şi dobânda.

Un studiu realizat de KPMG pentru ARB arată că proiectele de lege menţionate au implicaţii multiple atât la nivelul consumatorilor, cât şi la nivel macroeconomic, ca urmare a impactului individual, precum şi la nivel agregat.

Subliniind că, printre efectele celor patru legi se numără reducerea PIB cu 2,64%, a consumului cu 1,95%, a investiţiilor cu 0,30% în scenariul scăderii creditării populaţiei şi agenţilor economici cu 5%, studiul citat menţionează că principalele consecinţe sunt reprezentate de creşterea creditelor neperformante ca urmare a creşterii duratei şi costurilor de recuperare, blocării pieţei secundare a creditelor şi a modificării comportamentului la plată al debitorilor, precum şi de reducerea accesului la creditare al populaţiei, cu potenţial de propagare la nivelul de ansamblu al economiei - cu beneficii limitate în planul protecţiei consumatorilor.

Alte urmări preconizate de KPMG vor fi:

- Diminuarea interesului investitorilor în sectorul financiar, ca urmare a efectelor asupra stabilităţii şi perspectivelor de profitabilitate ale sistemului bancar;

- Creşterea presiunii asupra pieţei imobiliare, ca urmare a reducerii creditării pentru achiziţia de locuinţe;

- Creşterea creditelor neperformante, care poate conduce la creşterea riscului de ţară şi care va afecta în mod direct capacitatea de capitalizare şi creditare a instituţiilor de credit.

În opinia lui Daniel Cătălin Zamfir, reprezentanţii băncilor procedează şi acum ca de fiecare dată când au fost promvate legi care privesc protecţia consumatorilor de credite. Parlamentarul ne-a declarat: "Este aceeaşi regie pe care au avut-o şi la Legea Dării în Plată, despre care bancherii spuneau că va produce un risc sistemic. În cazul de faţă, dacă studiul KPMG indică o scădere de peste 2% din PIB, înseamnă că la calcularea PIB se iau în calcul executările silite şi cesiunea de creanţe speculative, din care se face un mega profit".

Într-o intervenţie video pe Facebook, senatorul Zamfir a precizat, recent, că mai mult de 700.000 de persoane au întârzieri la plata ratelor bancare de peste 30 de zile, pe rolul instanţelor sunt mai mult de 300.000 de procese pe clauze abuzive şi peste 1,1 milioane de proceduri de încuviinţare de executare silită, în timp ce mai mult de 1 milion de familii sunt victime ale evacuării silite.

"Mai mult de 4 milioane de oameni suferă din cauza abuzurilor instituţiilor financiare. Suntem în situaţia «acum ori niciodată»", a mai precizat parlamentarul.

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. Singura solutie corecta pentru imprumutatii in CHF ar fi sa li se recalculeze dobanzile la nivelul existent pentru creditele in RON la data la care acestia au luat credite in CHF. O solutie prin care acestia ar plati mai putin decat imprumutatii in RON ar fi nedreapta. Imprumutatii in CHF traiesc in Romania si nu trebuie sa fie avantajati fata de romanii imprumutati in RON! Ma tem insa ca, asa cum se intampla de obicei in Romania, "cine urla mai tare (adica imprumutatii in CHF), are dreptate"!

    1. Mare ineptie ai mai debitat!. Daca vrei dobanda egala cu RON, atunci imprumutatii in CHF ar trebui sa plateasca in RON nu in CHF!

      Împrumutații în chf au fost înșelați de cămătarii bancari că această monedă este stabilă și nu li s-au acordat posibilitatea unui credit în lei. CHF a crescut cu 120 %cum poți spune așa ceva. Lăsați propaganda ieftină pe care o faceți in detrimentul unor bankeri ordinari care au înșelat lumea.

      FACE CE FACE , ZAMFIR ASTA , SI IAR AI INTARATA !!! ZICI CA N-ARE ALTCEVA MAI BUN DE FACUT , IN TARA ASTA !!! L-A ALES , CINE L-A ALES , SENATOR DE BRASOV !!! DAR NU L-A VAZUT , NIMENI , NICIODATA , PE ACOLO !!! E NORMAL , CA E MAI BINE IN BUCURESTI , DECAT IN PUSTIETATEA AIA !!! DE ACOLO , IA DOAR BANII !!! ASA , MAI ZIC SI EU SERVICIU !!! STAT , LA STAT !!! AFERIM !!! CEEA CE MULTA LUME NU STIE , IN PRIVINTA IMPRUMUTATILOR IN FRANCI , ESTE CA EL INTARATA LUCRURILE , NU FIINDCA L-AR DUREA CU CEVA DE LUME , CI O FACE PENTRU IMPRUMUTUL DE 700 000 DE FRANCI ELVETIENI , LUAT DE FRATI-SAU !!! INCEARCA PE TOATE CAILE , SA FACA PE DUMNEZEU , SI SA SCHIMBE EL LEGILE , IN ASA FEL , INCAT , CEI CU FRANCI SA NU MAI PLATEASCA NICI O DOBANDA LA EI , DACA SE POATE , SI SA RETURNEZE PRINCIPALUL , LA VECHIUL CURS , DE 2 . 10 - 2 . 18 , LEI , FRANCUL , SI NU LA COTATIA DE ASTAZI , CARE ESTE DE VREO 4 . 30 , LEI , S-AU CAM ASA CEVA !!! PE SCURT , SMECHERUL DE FRATI-SAU , A URMARIT LA VREMEA RESPECTIVA , SA FENTEZE CURSUL VALUTELOR , SI SA CASTIGE DIN DIFERENTA !!! TREABA I-AR FI IESIT , DACA BANDITII DE LA BANCA NATIONALA A ELVETIEI , NU AR FI HOTARAT CA SA NU MAI APERE CURSUL DE 1 . 20 FRANC / 1 EURO , LASAND CURSUL FRANCULUI SA FLUCTUEZE LIBER !!! REZULTATUL , AL STITI CU TOTII !!! RATELE IN FRANCI , S-AU DUBLAT , ZAMFIR ACUZAND BANCILE ROMANESTI TICALOASE , DE TOATE RELELE DIN LUME !!! DAR , CINE E DE VINA , LA URMA -URMEI ??? TOVARASUL ZAMFIR , POATE SA DEA IN JUDECATA , DACA DORESTE , PE ADEVARATII VINOVATI , DE ACEASTA SITUATIE , CREEATA SI IN ROMANIA !!! SI ANUME , TALHARII DE LA BANCA ELVETIEI !!! NU ??? DACA TOT AL IUBESTE ASA DE MULT PE FRATI-SAU , ASA AR TREBUI SA FACA !!! SI , CINE STE ??? DACA CASTIGA ???

      Un client care a luat credit in CHF a luat echivalentul a 100.000 lei iar acum are soldul echivalentul a 180.000 lei ce zici.

      Ai uitat sa scrii ca deja in cei 12-13 ani s-a platit cei 100.000 lei ca sa fie si pachetul complet.

      Asta e fff buna.... Si cei imprumutati in euro sau dolari? Valutele alea nu au crescut? Si ei au platit de la inceput dobanzi mai mari decat voi... Numai voua sa va aranjeze treburile? Se numeste risc valutar, ai riscat si ai pierdut!

    Sa dai facilitati sistemului bancar in conditiile in care camatarie este putin spus modul in care sunt tratati clientii in Romania ,sa permiti unei monede straine in speta CHF sa patrunda pe piata stiind ca in nici 2 ani isi va dubla valoarea si apoi sa spui ca e vina celor care s-au imprumutat aceasta denota interesul parlamentarilor pentru cei carora o data la 4 ani li se cere ca milogii votul.

    Mai trebuie sa gandeasca si bancile sa puna niste limite,nu asa cum au facut-o (creditul cu buletinul si creditul in franci elvetieni).Cine stia mai bine de fluctuatia francului?Bancherii sau oamenii din afara bancilor?

    1. stai linistita ca si bancherii erau muci! ... si aia au fost luati prin surprindere! Fara caterinca... lucram in banca in perioada toamnei 2008 cand a inceput sa pocneasca criza ... am vazut multe fetze cazute ca nu li s-au mai aprobat creditele de staff (angajati bancari) luate in ...chf! :))))))) Lol ...

      NU-i supraevalua! Printre cateva talente rare sau foarte rare (1 sau 2 din 100) ...restul sunt oameni de birou, palmasi care nu prea le au nici cu contabilitatea sau analiza financiara , nici cu analiza tehnica sau fundamentala sau cu analiza macro... muncesc si ei pe acolo ca palmasii , nu sunt specialistii p*lii ...  

    ARTICOLUL 47

    (1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent. 

    Adica Guvernul Romaniei, Parlamentul si in speta BNR erau obligate prin Constitutie sa protejeze clientii de astfele de credite. In momentul de fata toti clientii care au credite in CHF le recomand sa dea statul in judecata urmare a incalcarii flagrante a drepturilor constitutionale de catre institutiile statului. 

    De asemenea va informez ca aveti dreptul urmare a perioadei extrem de grele prin care ati trecut si prin modul in care bancile v-au transformat in sclavi moderni sa solicitati DAUNE MORALE - Da daune morale pentru fiecare luna pe care ati suferit-o in ultimii 12-13 ani la o viata normala. Cei mai multi dintre noi ne-am dorit un apartament sau o casa unde sa locuim si sa o platim la un pret corect. Ce s-a intamplat dupa numai cine nu a suferit luna de luna poate comenta sa vada cum iti creste rata .... vorbim de distrugere psiholgica a clientilor .... vorbim de o rat ridicata de decese, divorturi, familii care si-au crescut copiii sub limita decente pentrua nu fi dati afara din casa.

    1. Esti praf, du-te la un consult, LA AVOCAT!

      Fiecare spune ceea ce este.

      Ce e praf in ceea ce a spus comentariul 4.? 

      El macar a spus ceva. 

      Tu ce-ai spus? 

      O batjocura si atat.

      Asta si esti, o batjocura de om. 

      articolul 47 trebuie interpretat intr-o lumina de echitate sociala si echilibru intre parti.

      Ce promovezi tu e un interventionism statal de tip asistential (etatist) de cea mai joasa speta gen Romania pre-1989 sau Coreea de Nord sau China revolutiei anilor '70.  

      Nu se mai poate asa ceva omulet!  

      Ia gandeste-te nitel: vine BNR sau statul sau cine mai visezi matale si pune banul pe masa si rascumpara datoriile oamenilor cu problema CHF ... sau vine cu alta masura din asta de tip "divinatie financiara'' cum o numesc eu .... sau interventionsim brutal in favoarea unei parti ... ia gandeste-te ce se va intampla dupa aia ?  

      Hai sa iti zic eu : diverse segmente din societate se vor ridica si vor zice: vrem si noi asistenta interventionista statala! si cei cu credite in ron , si in euro si toti ... si asta nu se poate pentru ca avem (pe hartie macar) o economie libera.  

      Trebuie interpretat articolul 47 intr-o maniera de felul asigurarii unui mediu egal ca sanse si drepturi pentru toti de dezvoltare economica si protectie sociala. Nu prin interventionism pervers, ci prin oportunitati si sanse egale. Statul ofera granitele, ''gardurile'', marginile unui spatiu de joc sa il numim asa... nu vine sa ii stearga la fund pe cei ce au ales ingrozitor de gresit , manati (atunci) de dorinta de imbogatire prin visul imobiliar.  

      E nevoie de echilibru in tot ce facem omule!  

      Interventionismele costa al naibii de scump si nu ma refer la partea financiara! Ma refer la faptul ca un stat care asista social prea mult si intervine economic prea tare va veni apoi si isi va cere partea leului ca decizie la nivel de micro-grupuri si la nivel de indivizi! Si asta inseamna .... DICTATURA ! 

      Concluzie:  

      Omule, esti liber sa fii si sa alegi ce vrei! Du-ti cu demnitate mantia libertatii! Cu bune si cu rele! Daca ai cazut, analizeaza situatia, ia deciziile bune (chiar daca al naibii de dureroase) si ridica-te din noroi . Spala-ti mantia libertatii din spatele tau SI MERGI DEMN SI PUTERNIC INAINTE! Nu plange cu mana intinsa catre vagi vise utopic-comuniste!  

      FII DEMN OMULE!

      p.s. nota : socialismul si comunismul prin chiar esentele lor sunt lipsite de demnitate individuala si sunt dominate de o crancena gregaritate.

      Si ca sa intelegeti mai bine: socialismul si comunismul sunt bune doar cum sunt bune condimentele in mancare ! Sa dea gust mancarii sociale! Sa ofere o mana intinsa celor din cel mai de jos strat social! Cei care chiar nu pleaca de la un start egal in viata!  

      Fa o mancare compusa strict din condimente si vezi ce dracu iese!  

      Ma intelegi omule?

      Un pic de asistentialism E BUN , dar o societate construita pe baze socialiste si comuniste e groaznica! E un ciocan in cap individului care a gustat din bunul gust al libertatii! Comunismul (sau socialismul extins) e un cosmar pentru oamenii cu constiinta de sine !  

      Acolo unde nu ai capacitatea sa intelegi, o bagi pe aia cu comunismul si socialismul. Mai strecori niste cuvinte pompoase fara legatura cu contextul si iese o ciorba postaceasca.

      Daca nu ai fi hater arogant, asa cum reiese din scrierile aberante de mai sus, ti-as explica modul in care bancile au incalcat legea cand au dat acele credite. Si statul roman nu doar ca nu a intervenit, ba chiar a fost si complice, prin BNR.

      Ai putea sa retii asta, ca punct de plecare in a te documenta pe subiect (in caz ca esti interesat sa porti o discutie pertinenta): debitorii CHF nu vor nicio rascumparare, nicio asistenta sau ce prostii ai scris mai sus, ci doar sa se respecte legea, care era in vigoare la data acordarii creditelor, dar pe care bancile au incalcat-o. Sau ai putea sa bati campii cu gratie in continuare, mandru de expresiile semidocte pe care le emiti, chiar daca nu au treaba cu realitatea. 

      prietene , articolul 47 din Constitutie a suportat in comentariul initial o interpretare care solicita o abordare comunista, bazata pe niste asteptari de interventionism economic.

      Cunosc legile si legile bancare valabile la momentul acordarii creditelor in CHF mai bine decat ai putea banui vreodata datorita : a. pregatirii mele scolare (pana la nivel post-universitar / master in economie) si b. experientei la varf in sistemul bancar romanesc - de peste 10 ani.  

      Deci , despre ce vorbim ?  

      Imprumutatii in CHF nu au fost fortati sa ia credite! Intelegi partea asta ? 

      Pe alte monede nu se incadrau ! Intelegi partea asta?  

      De ce mortii lor nu au asteptat sa se corecteze piata si luau credite ok ? Nu mai suportau chiria inca 6-12 luni ?  

      E vina bancherilor ca uneori clientii manifesta irationalitate si lacomie ?  

      E vina bancherilor ca uneori clientii imprumuta ca bezmeticii pana la limita maxima de indatorare ?!?!?!!???!??!!??!!?  

      Stiu, o s-o bagi pe aia cu "dezinformarea ca chf e moneda sigura". Dar nu ti se pare dement sa sustii ca a fost o mintire in masa? Un client cand ia credit in alta moneda decat cea in care are veniturile isi asuma in risc in puii mei! Daca peste un an euro e 20 de ron ? ? ? Avem demonstratii in strada cu tembeli care si-au luat credite in euro "pacaliti" de aparenta stabilitate a cursului euro/ron din ultima decada ? AVEM ! Si o s-o bage pe aia cu '' am fost dezinformati"!  

      Un credit e o responsabilitate. Si banca e responsabila cand ia banii unui client si ii tine in depozit cu o dobanda (care e cost pentru banca).  

      TOTI CLIENTII CARE TIN DEPOZITE LA BANCA ISI IAU BANII CU DOBANDA INAPOI . TOTI!  

      DAR IN CAZUL BANCILOR NU TOTI CLIENTII CARE IAU CREDIT MAI SI ADUC BANII INAPOI !  

      Cum plm ti se pare asta tie?  

      Du-te la munca frate, ca iti creste rata, nu mai scrie pe aici!

      Faci oamenii batjocura dar uiti ce ai scris in prima fraza a ta "Fiecare spune ceea ce este"

      Logica ta e pe campii.  

      Stii cate credite in CHF s-au dat in Ungaria, de 10 ori mai mult ca in Romania. Stii ce a facut Orban, a stabilit conversie la un anumit curs. De ce a facut asta, pentru protecția socială a cetățenilor si pentru ca au demnitate.

      La fel in Croatia, Polonia unde s-au luat măsuri de către Parlament.  

      Deci sa plătesc demn si puternic ca sa umflu buzunarele bancherilor. 

      Dictatura este acum prin plata pensiilor speciale nejustificate, prin hoția care se intampla intre contractele de prestări servicii si stat, etc.

      Fiecare dintre noi are dreptul la o parere, ciudat ca doar la noi in tara cetățenii sunt considerați asa si tocmai pentru ca nu exista demnitate. Nu am cerut milă nimănui stimate domn si imi plătesc ratele la zi, dar ce spui tu e tocmai dictatura: taci, înghite si plătește. Inainte sa mai scrii sa te uiti inca odata ce ai scris si vezi cat de denn esti si tu. 

      Daca chiar stii ce s-a intamplat, asa cum te impaunezi, si inca sustii mizeriile alea, inseamna ca esti doar ticalos. Sau vreun argat al bancilor, platit la norma. Lasa-ne, dara...

      Nu dau 2 bani pe scoala ta ... la comportament esti 0

      Apropo dc tot te dai mare am 20 de ani in sistem finaciar, 15 in banci la nivel mai sus decat tine si cunosc si mai bine legislatia decat tine, ai fi umit cat de bine o stiu. Partea proasta e ca fiind in sistem te comporti execrabil si de destepti ca tine care se dau in spectacol s-au vazut in istorie destui ... eroule dupa razboi ce esti. Daca e sa discutam de neperformate usurel ca nu are nicio legatura cu creditele in CHF, bati campii. Creditele s-au dat la data respectiva deoarece era cea mai ieftina finantare de obtinut de catre banci. De ce nu s-au dat credite in Germania, Anglia sau alte tari din vest?, exceptie Franta care au acordat cateva si s-au prins de smecherie la timp. Neperformantele nu fac decat sa influenteze nivelul dobanzilor din piata la credite, cu cat sunt mai mari si dobanda va fi mai mare... stii ca esti scolit ce dracu, stii ce inseamna riscul de creditare, riscul de piata, riscul valutar, etc... ca s-au scolit unii ca voi dupa 2007-2008 cand au vazut unde s-a ajuns. Ia spune-mi prin cate comitete a trecut produsul acesta de creditare in CHF, ai idee.... daca ai citi "stenogramele" din sedintele centrale ale bancilor te-ai cruci. Problema este ca in sistem bancar se afla indivizi increzuti ca tine si care fac rau sistemului. Ca sa vii acum sa faci pe desteptul e de-a dreptul stupid.... ce educatie financiara exista in momentul de fata, ci nu in anul 2007. Cum poti sa jugnesti oameni cinstiti care nu au facut altceva decat sa aiba incredere in omul de la ghiseu ca primeste un produs corect.... Mai mult decat atat, romanii nu au asa informatii despre pietele financiare, dar polonezii si ungurii sunt cu mult peste noi. Asadar toti sunt prosti dupa cum consideri tu, iar tu ai identificat ca oul a fost inaintea gainii. Te felicit domnule, apuca-te de altceva si lasa meseria asta ca nu e de tine. Sper cel putin sa fii in back office, ca de esti in front cu oameni ca tine credibilitatea in sistemul bancar se duce dracului de tot. 

      Da, bancile sunt vinovate ca au acordat credite in CHF clientilor care nu se incadrau din cauza gradului de indatorare pentru un credit in RON - cat de stupida poate sa fie situatia - nici cu era luat in calcul ajustare de risc valutar la momentul respectiv, despre ce vorbim.

      BNR este vinovata de aprobarea normelor de creditare, sunt in mare culpa si trebuie sa gaseasca o solutie. Cu cat mai repede cu atat mai bine pana nu bubuie toata chestia asta. Orice problema nerezolvata la timp ajunge din tantar nu un armasar, ci o balena in cazul de fata. 

      legat de Ungaria si Polonia stiu la ce te referi - ca date si context.

      situatia e ca Romania e cu o clasa peste aceste tari ca si abordare a aspectelor de drept comercial si contractual (implicit) ... nu detaliez... pentru ca mi-e lene .  

      Dar nu sunt de acord cu ce s-a intamplat acolo, e hazard moral practic.  

      Pe scurt: daca o dai in bara prin alegerile facute ca persoana fizica , vine o mana mare si impersonala si te salveaza. . . un fel de bailout pentru persoane fizice...  

      Pe viitor persoanele fizice vor face alegeri constiente si responsabile daca stiu ca vine mana respectiva sa ii salveze? NU !  

      De asta Romania e cu o clasa peste Ungaria si Polonia. E o tara mai matura decat panaramele alea.

      E vorba de asumarea responsabilitatii.  

      multumesc pentru opinie , am primit cu echilibru ce ai scris.

      ca experienta amintesc: manager departament administrare credite(5 ani) , membru in comitete audit si risc - parte a board-ului (2 mandate) ... sa te gandesti bine inainte de a mai vorbi cu mine cu chestii gen back-office sau front-office  

      '' BNR este vinovata de aprobarea normelor de creditare, sunt in mare culpa '' = complet de acord.

      printre responsabilitatile BNR se afla si echilibrul si sanatatea sistemului bancar.  

      eu nu sunt un fel de gica contra ... am vrut doar sa amintesc si alte aspecte ale situatiei.... scuze daca am provocat suparari

    ideea e ca ei au promovat francul ca si o moneda stabila dar s-au inselat deci dupa parerea mea ar trebui sa imparta pierderile cu clientii si firmele de asigurari

    1. Riscurile unui contract trebuie împărțite cel puțin în mod egal intre parti. Având in vedere ca banca=profesionistul deține departamente specializate de risc valutar si specialisti in speță valutară, aceștia trebuie să suporte macar jumatate din riscul valutar concretizat.

      Asta spune CCR in ultima decizie pe dare in plata (decizia 731/2019), legat de risc. Problema cea mai mare a acestor credite este ca s-au dat prin inselarea clientilor. Si cand spun "inselare" nu ma refer ca oamenii au fost momiti si pacaliti pe vorbe, ci la incalcarea legii - creditele au fost acordate prin practici comerciale inselatoare.

      '' creditele au fost acordate prin practici comerciale inselatoare. '' = detaliaza un pic te rog. Pe scurt. Mersi.

      Legea 363/2007

      Daca ar fi scazut francul banca nu iesea in pierdea deoarece formula de calcul a dobanzilor este de 3M + procentul de dobanda .... adica ori crestea ori scadea cursul CHF banca este protejata, ar fi crescut marja si tot dracul ala era pentru banca, ai fi platit in loc de 300 de CHF rata iti recalcula la 400 CHF, clientul nu a fost protejat de riscul valutar, doar banca.

      thanks ... :) ai fost foarte pe scurt :))) o sa ma uit eu

    Mergeti si depuneti plangere toti la Banca Nationala a Elvetiei, ca v-a crescut cursul.

    1. :)) e buna asta...

      avertisment pentru toti de aici (pentru ca nu sunt un jeg uman ci sunt un tip cu o inima foarte mare care binevoieste sa faca sharing de informatie cu toti oamenii , desi unii s-au luat de mine aiurea... nu-i nimic, ii ajut si pe ei)...  

      Anul acesta si mai ales in 2021 USD se va aprecia exceptional de agresiv , cam pana in trimestrul 3/2021, antrenand dupa sine si aprecierea CHF si (doar marginal) EURO.  

      Ce inseamna asta? 

      Daca puteti sa scapati de credit , indiferent cum, sa o faceti! (idei de a scapa de credit: rambursare anticipata partiala/totala, vanzare imobil cu tot cu credit, refinantare in alta moneda, etc).  

      Un mare pont pentru cine intelege ce scriu eu aici : pana in trim3/2021 nivelele tinta de suport (viitoare rezistente) pentru euro/usd sunt: 1.0881, 1.0839, 1.0750, 1.0525, 1.036, 0.9615 si finalmente 0.835. Atentie: nu toate nivelele e obligatoriu sa fie atinse! Din orice suport trendul se poate inversa in defavoarea usd si in favoarea euro!

      p.s. Acum probabil oamenii cultivati financiar, isteti si de bun-simt imi vor zice un multumesc. Necioplitii care nu vor intelege imensul ajutor pus in cifrele anterioare ma vor lua la flegmat si injurat.... c-asa e viata... diversa! :)  

      deci...urmeaza cam 7 trimestre de foc si sange pe piata valutara internationala ... dupa care o decada intreaga de bine financiar pentru toti, inclusiv pentru monedele emergente marginale (asa....ca leul...)

      Adica fraierilor sa refinantati acum in lei ca soldul e la maxim......nu băiete, ori conversie ori iesim in strada si dam cu voi de pământ hoților. Apreciem gluma cu oamenii isteți iti vor multumi.

      " oamenii cultivati financiar, isteti si de bun-simt imi vor zice un multumesc" - esti dus cu pluta omule......

      Aprecierea CHF nu-i ajuta pe elvetieni draga Hanni, creeaza o presiune imensa si la ei in tare, in special exportatorii au mult de seferit. Nu-si doresc nici un CHF foarte puternic, apreciat artificial.

      Decizia bancii a fost de a drumul francului pentru ca presiunea de pe piata era imensa .... 

      ''pana in trim3/2021 nivelele tinta de suport (viitoare rezistente) pentru euro/usd sunt: 1.0881, 1.0839, 1.0750, 1.0525, 1.036, 0.9615 si finalmente 0.835. Atentie: nu toate nivelele e obligatoriu sa fie atinse! Din orice suport trendul se poate inversa in defavoarea usd si in favoarea euro!''

      oamenii CULTIVATI FINANCIAR, ISTETI SI DE BUN-SIMT imi vor zice un multumesc :)

      eu am dat diamantul de informatie... ce face fiecare cu aceasta info chiar nu mai e treaba mea!  

      Pe ce te bazezi ca $se va intari?Pe analiza tehnica sau fundamentala.La AT toti se pricep.Trag cate un Fans,Retracements sau Extensions si sunt profesori.Astia de pe Forex au schimbat si graficele.Nu mai sunt cele de acum 5 ani.Problema cu bancile care au imprumutat clientii in chf este daca stiau sau nu de apreciere,daca au tranzactionat pe forex si au avut pozitii hedging.

      Băncile aveau informatia - vezi documente interne de la Raiffeisen ce s-au "scurs" in media.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb