LA DOI ANI DE LA EXPLOZIA FRANCULUI ELVEŢIAN Împrumutaţii în CHF protestează din nou în faţa Băncii Naţionale a României

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 ianuarie 2017

Împrumutaţii în CHF protestează din nou în faţa Băncii Naţionale a României

Deşi autorităţile au promis măsuri de împărţire a poverii, clienţii continuă să plătească ratele la un curs de schimb foarte mare

Ziua de duminică, 15 ianuarie 2017, este una neagră pentru persoanele împrumutate în franci elveţieni (CHF), întrucât se împlinesc doi ani de când această monedă a explodat neaşteptat, după ce Banca Naţională a Elveţiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/Euro impus în anul 2011.

Creşterea francului faţă de leu, de la 3,7415 (în 14 ianuarie 2015), la 4,3287 (în 15 ianuarie 2015), în prezent cursul CHF/leu fiind de 4,1900, a condus la majorarea ratelor bancare - mulţi dintre debitori neputând să-şi mai achite datoriile către bănci -, iar unii dintre împrumutaţi au luat măsuri drastice ca să scape de situaţie, ajungând până la sinucidere.

Clienţii îşi plătesc, însă, ratele la un curs şi mai mare, preţul francului fiind mai scump la vânzarea monedei elveţiene prin casele de schimb bancare. Pe 4 ianuarie de pildă, imediat după ce BNR anunţase cotaţiile valutare, faţă de oficialul 4,2210 lei/franc, Bancpost afişa un aproape neverosimil 4,3010 lei/CHF la vânzarea valutei către clienţi.

În acest context, o parte dintre persoanele cu credite în CHF a decis să se întâlnească, duminică, în faţa Băncii Naţionale a României (BNR), în semn de protest, după cum ne-a declarat unul dintre împrumutaţi.

Despre ultimii doi ani, debitorii au postat, pe pagina de Facebook a Grupului clienţilor cu credite în CHF: "Suntem plimbaţi prin instanţe sau la Curtea Constituţională în procese fără sfârşit, primim termene peste termene şi amânări peste amânări, suntem sabotaţi sau ignoraţi de instituţiii care ar trebui să acţioneze şi să ne protejeze, împovăraţi şi împinşi către gesturi disperate de un sistem bancar profund corupt, dar cu protecţie la cel mai înalt nivel.

Din fericire, am avut capacitatea de a rezistă acestor abuzuri inimaginabile. Am ştiut să ţinem aproape unul de celălalt. Şi aşa va fi şi de acum înainte.

Vă invităm, aşadar, duminică, la o întâlnire în faţa BNR, pentru a mai schimba impresii, a rememora ceea ce a fost bun sau rău în aceşti doi ani, ce mai e de făcut în continuare, dar şi să aprindem o lumânare pentru a-i comemora pe cei plecaţi dintre noi, cei care nu au mai suportat aceste abuzuri".

Din 2015 şi până în prezent, debitorii au cerut băncilor, în mai multe ocazii, să negocieze, iar autorităţilor - să adopte o lege care să prevadă împărţirea poverii rezultată din creşterea francului elveţian.

Unele bănci au lansat programe de conversie cu discount, la care au aderat o parte din împrumutaţi. Totuşi, clienţii spun că nu a existat niciun fel de negociere constructivă între ei şi bănci, nici măcar atunci când asociaţiile de consumatori şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au solicitat băncilor să participe la o negociere colectivă.

Banca Transilvania a trimis întrebări preliminare CJUE, într-un dosar pe îngheţarea cursului

În ultimii doi ani, procesele dintre bănci şi clienţi aflate pe rolul instanţelor s-au înmulţit.

Mai mult decât atât, câteva dintre acestea au ajuns la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE), după ce au fost trimise întrebări preliminare pe subiect, atât de către avocaţii clienţilor, cât şi de către cei ai băncilor.

Ultimele informaţii apărute în mediul online în acest sens arată că Tribunalul Bihor a admis o cerere a Băncii Transilvania (BT) de trimitere a unor întrebări preliminare către CJUE, într-un dosar pe încheţarea cursului CHF/leu la data de la acordarea creditului.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii BT nu ne-au transmis care sunt întrebările transmise CJUE.

Alte două cazuri deschise tot pe îngheţarea de curs în care instanţele naţionale au solicitat opinia Curţii Europene de Justiţie se află pe rolul Judecătoriei Câmpulung (Cauza Gavrilescu vs Volksbank) şi, respectiv, la Curtea de Apel Oradea (Cauza Andriciuc şi altii vs. Banca Românească - un dosar colectiv coordonat de avocatul Gheorghe Piperea).

În ultimul dintre aceste două cazuri, răspunsul domnului Răsvan Horaţiu Radu, reprezentantul nostru la Curtea Europeană de Justiţie, transmis la cererea CJUE ca urmare a formulării întrebărilor de către instanţa de la Oradea, arată că "obligaţia de plată într-o monedă străină (aceeaşi în care a fost contractat împrumutul), în contextul atribuirii riscului privind variaţia cursului valutar în sarcina exclusivă a consumatorului, conduce la o situaţie incertă pentru consumator. Mai precis, costurile pe care acesta trebuie să le suporte ar putea creşte, aparent, fără o limită maximă, iar împrumutătorul nu are obligaţia de a furniza în schimb vreun serviciu".

Totodată, reprezentantul Guvernului nostru la CJUE apreciază că inserarea de clauze privind asumarea întregului risc valutar de către consumator, fără să fie prevăzute mecanisme contractuale în sensul atenuării acestui risc, denotă crearea unui dezechilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, încă de la încheierea contractului. Răsvan Horaţiu Radu precizează, în răspunsul său, obţinut de ziarul BURSA: "Faptul că împrejurarea ce reprezintă materializarea riscului se produce de abia la un moment ulterior şi se exprimă prin crearea unui dezechilibru între prestaţii nu înseamnă că dezechilibrul semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor nu există încă de la momentul încheierii contractului. (...) Rezultă din situaţia de fapt reţinută de instanţa de trimitere că banca avea posibilitatea de a face uz de variaţiile de pe piaţa valutară, ceea ce reprezintă un context riscant pentru consumator".

Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru instanţele din România, potrivit specialiştilor din domeniu.

În justiţie există, la ora actuală, o serie de procese ce au ca obiect îngheţarea cursului CHF/leu, o parte importantă dintre acestea fiind câştigată de clienţi, unele chiar în ultimă instanţă.

În Franţa, BNP Paribas are dosar penal, fiind acuzată de practici comerciale înşelătoare în cazul creditelor date în moneda elveţiană.

Şi la noi se află în desfăşurare procese colective pe practici comerciale considerate abuzive, deschise împotriva băncilor care au dat credite în CHF.

Procesul deschis pe această speţă de avocatul Piperea împotriva unui număr de 9 bănci are termen în data de 19 ianuarie.

Trei legi "cu cântec"

La doi ani de la explozia francului elveţian, împrumutaţii aşteaptă încă promulgarea Legii conversiei, pe care au solicitat-o încă de la început.

Această lege se află, acum, la Curtea Constituţională a României (CCR), după ce a fost atacată de Guvernul Cioloş, la finalul anului trecut.

Judecătorii CCR au amânat decizia privind Legea conversiei creditelor în CHF la curs istoric pentru data de 18 ianuarie 2017, ne-au confirmat surse de pe lângă CCR.

Adoptată în Camera Deputaţilor la data de 18 octombrie 2016, legea a fost contestată la CCR de Executiv, pe motive sociale.

Guvernul Cioloş a atacat la CCR Legea conversiei pentru clarificări, şi nu pentru că este împotriva ei, a explicat premierul Dacian Cioloş după ce a trimis actul legislativ la Curtea Constituţională.

Dacă legea va fi declarată constituţională, atunci preşedintele Klaus Iohannis urmează să o promulge sau să o retrimită în Parlament, însă nu pe motive de constituţionalitate.

Dacă, însă, CCR va decide că în lege există articole neconstituţionale, atunci Parlamentul va trebui să refacă respectivele articole.

O altă lege care, deşi a fost aprobată, încă nu poate fi aplicată este cea care priveşte insolvenţa persoanelor fizice. Aceasta a fost prorogată de două ori, o dată la finalul lui 2015 şi a doua oară la sfârşitul anului trecut, motivele de amânare a aplicării acestei legi fiind aceleaşi în ambele cazuri - lipsa logisticii şi a fondurilor necesare.

Conform ordonanţei de urgenţă din decembrie 2016, Legea insolvenţei persoanelor fizice ar urma să intrfe în vigoare în data de 1 august 2017.

Un al treilea act legislativ controversat, pe care debitorii l-au aşteptat nerăbdători, este Legea dării în plată, care a fost adoptată şi a şi intrat în vigoare, însă după discuţii îndelungate şi contradictorii.

În acest caz, băncile au ridicat excepţii de neconstituţionalitate la CCR, Curtea Constituţională, admiţând unele dintre excepţii şi respingând altele. CCR a hotărât ca respectivele cazuri să se deruleze în instanţă, judecătorii urmând să stabilească asupra principiului impreviziunii. De asemenea, printre altele, Curtea a decis că legea se aplică şi contractelor de credit în vigoare la momentul adoptării legii.

Între timp, instanţele judecă o serie de procese deschise de bănci după ce clienţii au notificat instituţiile financiare pentru darea în plată, procedură ce presupune ştergerea întregii datorii odată cu cedarea către bancă a imobilului pus garanţie în contractul de credit.

În decursul anului trecut, atât BNR, cât şi băncile, şi autorităţile naţionale, dar şi instituţiile financiare internaţionale au spus, în mai multe ocazii, că proiectele legislative din domeniul bancar reprezintă un risc sistemic sever. Recent, banca centrală, dar şi unii dintre bancheri, au revenit asupra declaraţiilor, apreciind că acest potenţial risc s-a diminuat semnificativ, după ce Legea dării în plată a trecut pe la CCR, iar cea care prevede conversia a fost atacată la Curtea Constituţională, de către Guvern.

Băncile au revenit şi asupra măsurilor adoptate preventiv, respectiv de majorare a avansurilor la creditele ipotecare, acestea fiind diminuate, la doar câteva luni după ce au fost crescute.

Opinia Cititorului ( 74 )

  1. Numai ca "liderii" debitorilor s-au cam incaierat pe banii primiti de la cotizanti si sponsori. [Fragment eliminat, conform regulamentului.] ies duminica la ora 14:00. Port-drapel Neluta Robu' bancilor :))))))))))))))))). Factiunea [Fragment eliminat, conform regulamentului.], iese tot duminica la ora 17:00. :))))))))))))

    [Fragment eliminat, conform regulamentului.] si restul ramane in case. Astia din urma sunt mai scortosi si nu vor sa se mai faca de ras:))))) Cica pun de-un ONG, ca tot e la moda zilele astea :)))))))

    In rest:))))))))))))mai mult de 20, 25 de insi la ambele "proteste" de la 14 si 17 :)))))))nu cred ca vor reusi sa adune "lliderii". Asta cu tot cu aia care vin contra-cost :))))))))))))La mai mare baieti :))))))) HAI SUS ! :)))))))))))))))) 

    1. Haisus!

      injost de Danut,gravvvvvvv luzareeee

    O adunatura de [Fragment eliminat, conform regulamentului.], sa se potoleasca, sa isi achite datoriile!!!!

    1. [Fragment eliminat, conform regulamentului.] ..... Penibilule!

      Niste "analfabeti financiar"...S-au imprumutat in tot felul de valute, probabil si tu esti intre acesti papagali fraieri!!Vreti miloaga???La munca derbedilor!!!

      Nu. Nu avem acelasi nume de familie. Nici nu aveam cum sa fiu ruda cu un ins pe care evolutia l-a uitat iar specia l-a izolat castrandu-l natural. Ramai asa mic nu ai cum sa evoluezi.

      PE SURSE!: Dorneanu a acceptat varianta bancarzilor si va declara legea conversiei creditelor CHF neconstitutionala pentru ca ii discrimineaza pe cei cu credite in euro. Amanunte o sa aflam de la profesorul Piperea insa totul e deja pierdut! HAI SUS!

      mai degraba Huooo!

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Ha ha,ce bazaconii.....chf este moneda de refugiu nu se compara cu €. Parintele constitutiei va sti ce sa faca.

      Excelent....analfabeti financiari.....hahaha..am castigat inghetarea si fac ceva sarat pe voi se sus si cu presiune

      Unii au fost analfabeți financiar dar tu ești analfabet în general!

      Pai si nu este discriminare? e drept ca printre creditatii CHF sunt si cativa oameni simpli, normali care sufera real de pe urma cresterii cursului..dar daca era vorba doar de ei si deprotectia lor..nu interesa pe nimeni...CHF face atata caz pentru ca au luat cativa dubiosi care voiau sa faca speculatii valutare si au pierdut...vantura problemele oamenilor simpli doar pentru interesul lor....dar asta e lumea financiara: unii castiga pierderea altora! creditatii euro nu au probleme? nu au dificultati la plata dobanzii????ca si euro a crescut foarte mult...asa credeti voi cei cu CHF ca doar voi existati pe pamant?? ba da ! si ei au probleme ....si nu este corect,moral, just ca doar voi sa fiti ajutati. Este discriminare asa ca mai usor cu zgomotele pe la BNR ca cei de mai sus au dreptate: sunteti penibili!

      Bravo Silviule, rupe-le mufarina.

      postac,ti ai luat o de la Danut,e de ajuns.

      si de la BP,cu 93 de mii

      hai,mars la cartoane😂😂 8514;ude: )))))) 

      Bine Cristi...rupele capul

      Bine Neluta Robu....rupei pe sistem

      ala de scrii in numele meu sa ti se usuce vreascurile

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Esti aici cu Lungu? Umblati numai in cuplu? Ca esti mare "barbat" dar vad ca nu te poti dezlipi de jumatatea ta.Misto cuplu, Lungu si Cracea :))) Dar ma rog, de cand cu abrogarea articolului 200 cica e voie. Sa fie intr-un ceas bun baieti.

      "Aoleoooo Cristiiiiii! De ce m-ai exclus Cristiiiii???!!! Vreau sa stiu motivul Cristiiii!!! Cristiiiiii, de ce m-ai exclus Cristiiii?! Cristiiiii !!!"

      Cam asa te milogesti barbate de fostul tau sef asa ca lasa umflatul in pene ca nu merge figura :)))))))  

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      pseusocrestine,m ai dezamagit, Dumnezeu o sa te pedepseasca, ai imbracat haina lui Satan

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      Multumesc....estii foarte dragut ma intrebam daca poti veni la evenimentul pe data de 15 la Bnr [Fragment eliminat, conform regulamentului].

      Te pot ajuta sa ingheti cursul la euro [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      mai eunucule, de la munte, dc te oftici tu? crestin imbracat cu straie de satana😂😂ԅ 14;

      eati de aceeasi teapa cu tanase/moise

      :)))))))) Mai zi Manastur, mai zi. :)))))))))))

      Bai Manastur,vad ca esti foarte nervos. Ai intrat in sevraj de cand nu te mai pune pe carbasan [Fragment eliminat, conform regulamentului.]?

      Misto cuplu lipseste Cristian Dan alias.....cu Neluta Robu.....

      Iti pot oferi [Fragment eliminat, conform regulamentului.] dragul meu....

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      l ai tradat si pe fratele tau jorje,ba ai uitat de crestinatate,de dumnezeu,te crezi mafalda gjjj, ai ajuns ca postacul moise,sunteti orfani amindoi,cred ca pina la urma va imprieteniti....succes satanistilor😂

      Cu ce..🌽🌽🌽 ;🌽..in ziua a 7 a⏳⏳

    Nu s-a terminat cu franci astia inca? Urata treaba si cu bancile astea,pe mine ma streseaza saptamanal cu tot felul de oferte de linii de credit,dar nu sunt tentat.Oricum daca gusti din casuta de turta dulce esti terminat.

    Pai nu ?

    Daca tot poate cere fiecare cursuri la preturi de acum multi ani, de ce sa nu aplicam si la preturi la actiuni, la case,...?

    Daca scadea CHF, la 1 leu, ce faceau, dadeau bani la imprumutator ? 

    1. Doamne mare iti este gradina doamne ...daca scadea chf..bancile crestea dobanda fiindca exista in contract ca banca poate revizui cum si cand doreste dobanda..intrebare fara rost ..vb sa ne aflam in treaba

      Pai nu era dobanda la CHF la 1/3 din aia la RON, si 1/2 din aia la Euro ?

      Si de ce nu a-ti facut ci dobanda fixa, si oricum nu cresteau in prostie, ca se raportau la dobanzile la 3 luni, 6 luni. 

      Nu are sens. 

      Nu exista sa intorci cotatiile in timp inapoi, in lume asta.

      Cazurile sociale sunt de inteles in schimb. 

      tibi ai pus foarte bine problema....ai aratat fata mizerabila a asa-zisislor "neprihaniti" CHF...." Daca scadea CHF, la 1 leu, ce faceau, dadeau bani la imprumutator ?"

      Va repet inca odata banca avea posibilitatea prin contract sa modifice dobanda cum vrea ea.....f greu de cap analfabeti financiari...

      Esti pilaf......invata.. documenteazate.....invata ca va iesi...conversia.....si se termina .....ramai fara paine....DAR TE VOM AJUTA...VOM INITIA SI PENTRU EURO SI YENI...TINE APROAPE

    dobanda la CHF este de 6,3% in acest moment

    postacii bancari ce spuneti despre asta? 

    1. E foarte mica avand in vedere riscul dat de catre unii "imprumutati" care indeamna lumea sa nu isi mai plateasca ratele. La lei e mica pentru ca oamenii sunt seriosi si isi vad de treaba, de asta ii injurati voi postacii GCCC pe tinerii cu credite in RON.

      Nu doar ca ii injura pe oamenii normali si seriosi care au credite in lei..ba chiar in urma cu cateva saptamani in ziarul Bursa..un ciudat se chinuia sa demonstreze ca vai domnule, creditele in lei nu sunt bune si e ceva rau cu ele..la fel se tot chinuie astia prin Bursa sa spuna si de prima casa ca e extrem de rea....numai marlanii de astea...dar nimic nu intrece osteneala Atlas -ica (nu am alta inspiratie acum) de a arata ce neajutorati sunt cei care au luat cu buna stiinta un credit CHF si cum ar trebui ei sa li se scada de tot ratele datorate..daca se poate ..sa li se stearga intreg dosarul de creditare...deja se merge prea departe cu CHF

    LA MUNCA! NU LA MANA-NTINSA !

    ...de cheama mustaciosul lumea la miting?

    ziarista sully....Deşi autorităţile au promis măsuri de împărţire a poverii, clienţii continuă să plătească ratele la un curs de schimb foarte mare....cum mare?daca atata e pe piata internationala, atata e....si eu as vrea actiuni tlv la 1 leu, dar daca e 2.2 nu am ce face

    Lista de mesaje e plina de postacii bancilor, inculti si fara scrupule. De unde a facut mama natura atitea specimene odioase? O fi de la radiatii? le-a facut creierul pane?

    1. Noroc ca mai vine cate-un postac GCCC sa ne spuna ca cerutul de pomana e ceva normal !

      Asta e problema creditatilor CHF..sunt aronganti, obraznici si impertinenti....daca esti lacom, disperat, inconstient sau prost..ai dreptul sa ti se dea banii dupa poftele tale, desi ai semnat un contract legal constient. Nu conteaza ca alte milioane de oamenii sunt in situatia ta. Doar TU, creditatul CHF, ai dreptul si preferinte.....cam asa merge mintea lor snoaba

    Cine i-a pus sa ia banii????O adunatura de milogi si oportunisti!Nu l-au mers combinatiile si acum vor pomana!!!!Nu merita nimic!!!

    Cam multa răutate pe aici. Cu siguranță nu e și gratuita. Hai sus!

    1. Normal. E cu bani multi de pe Remtea, Dristor sau Herastrau.Bani spalati pe urma prin diverse "cabinete de avocatura", "firme de intermedieri de fonduri europene" sau offshoreuri de gen Mayan&Maytal. Cu legaturi vechi inspre Royal Bank of Scotland si Banca Romana de Scont ;) E imbarligatura dracului, ce mai.

    Eu nu inteleg de ce vor credite in lei? Nu urlau ca creditele in lei sunt toxice, ca ROBOR, ca tot felul de chestii. Ii injurau cu vinele plesnite in gat pe tinerii care isi cumpara o casa cu credite in lei, dar ei ies in strada ca sa ceara lei. Niste mincinosi !

    o sa iasa bine pt cei cu chf, cei cu euro la bippppp,ca nu au ghete rosii.

    dedicatie speciala pt radioşanţ valerik mosuck adi care soarme pe cartoaneee,se stieee,,,😂😂 

    1. macar are cartoanele. [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      macar are cartoane, tu esti atat de fomist incat nici cartoane nu iti poti permite :))))))))

      cartoane cu euro desenati pe ele si crede ca si a acbitat creditul de 93 de mii,jalniccc

      moiseeeeeeeee esti Fomist cu F mare😂😂😂 ; 

      Cracea esti vai de tine saracule ! De tine e si pacat sa faca omul misto. :))))))))))))

      Cosmatul tau Danuț,te a tepuit ca pe ultima gisca😂😂

      pe 17.01 urmeaza si balaci,radulescu&co😂&# 128514; 

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      care om,tu esti om?! estii satana😂😂ԅ 14;

      ptiuuuuu pieri draceeee😂😂 8514; 

      E in criza saracu' de el.

      nicolaeeeeee,satana te a acaparat,nu mai ai scapare

      sariti si salvati l pe cel ce il urmati in tot ai in toate,pe guruuuu gjjjj,care a muscat mina lui jorje, halalllll crestin, nici o apa nu te va mai spala de ce ai facut,nicolaeeeeee trezestete si trage obloanele,stai in intuneric pe vecie! 

    Bnr trevuie sa dea un comunicat.

    Dragnea Geindeanu (?) la fel.

    La BT nu ma asteptam dar are un schelet Volksbank ! 

    1. Ai aparut Topsac? Ai de ****noastra. Pe tine te-a scos la ceas de seara mustaciosul la atac?:))))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb